Hälsa på mina villkor

Recept: Hemmagjort knäckebröd! (Glutenfritt)

Idag testade jag att baka majsknäcke från boken Clean Cooking av Elisabeth Johansson. Det blev verkligen hur gott som helst! Det enda jag avvek från receptet var tiden i ugnen där jag valde att grädda mitt i 40 minuter istället för 1 timme.
Det här hemmagjorda knäckebrödet (majsknäcke) går att variera på väldigt många sätt och nästa gång ska jag tillsätta lite hasselnötter och chiafrön, men här kommer grundreceptet!

Majsknäcke av Elisabeth Johansson

1 dl sesamfrön (jag använde skalade)
1 ½ dl solroskärnor eller pumpakärnor (jag använde pumpakärnor)
1 dl majsmjöl
½ dl linfrön
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
1 tsk flingsalt

12656309_1307602159256366_1720618291_o

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser utom flingsaltet och rör i olja och vatten. Låt degen vila i 15 minuter så den sväller.

12656001_1307602209256361_1489372973_o

3. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå degen.
4. Kavla ut degen mellan pappren (använd händerna) så att den täcker hela plåten.
5. Ta bort det översta pappret. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen tills brödet börjar bli ljusbrunt i kanterna.( Börja med 40 minuter och vill du ha brödet med gräddat låter du det stå inne längre, men håll koll!)
6. Låt svalna på galler och bryt sedan i bitar.

12669100_1307601995923049_1929944778_o


Julbak del 1: Glutenfri mördeg (mördegskakor/sirapskakor)

Förra veckan hände det något helt fantastiskt som resulterar i att starten på mitt 2016 kommer att bli helt underbart!
Sedan april 2015 är jag egenföretagare inom massage och har hittills masserat mina kunder hemma i lägenheten. En dag blev jag taggad i ett inlägg på Facebook av en massagekund och tjejen som skrev inlägget ville ha exempelvis en massör som hyrde ett rum i hennes lokal mitt i centrala Söderhamn. Den här tjejen hörde av sig samma dag till mig och ville träffas under eftermiddagen och nyfiken som jag är tackade jag självklart ja.
Jag träffade Linda som hon heter och fick se hennes superfina lokal och utrymmet där jag skulle få hyra in mig. Jag blev väldigt intresserad av att hyra rummet som hon erbjöd, men bestämde mig för att tänka över saker och räkna på kostnaderna.
Jag bestämde mig i söndags för att tacka ja till hennes erbjudande, så från och med januari 2016 hyr jag in mig hos Linda och hennes företag Beauty by Li som egenföretagare inom massage (och eventuellt som Hälsopedagog)!

För att fira dessa underbara nyheter bakade jag igår dessa supergoda kakor som är ett måste till jul för min del: mördegskakor och sirapskakor. För att göra kakorna med en tvist blev de glutenfria, men ack så goda!

IMG_20151130_183708
Grunden för kakorna är en mördeg gjord på rismjöl, majsmjöl och maizena majsstärkelse istället för vetemjöl och kan användas genom att tillägga/ta bort/göra dubbel sats till syltkakor, sirapskakor, finska pinnar eller pajbotten.
Mördegen ska ligga i kylen i ungefär 20-30 minuter inlindad i plastfolie för att det ska gå lättare att kavla ut den.

Grundrecept mördeg
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
2-3 msk socker
1 msk vatten
1 msk sirap

Sirapskakor
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
1-2 msk socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver

I receptet för sirapskakor tar du bort vattnet och tillsätter istället en extra matsked sirap. Då sirap är rätt sött kan du med fördel minska sockret till 1-2 matskedar.

IMG_20151130_183912
Blanda de torra ingredienserna (om du gör sirapskakor, glöm inte bakpulvret och vaniljpulvret).
Skär smöret i bitar och knåda in i mjölblandningen.
Tillsätt vätskan (vatten + sirap eller endast sirap) och arbeta ihop till en deg.
Forma degen och lägg den i platsfolie i kylen i mellan 20-30 minuter.

Vid mördegskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl (var inte snål!)
Kavla ut degen rätt tunt och stansa ut kakor i önskad form. Du kan med fördel använda pepparkaksformar.
Lägg över på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Vid sirapskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl.
Dela degen i två delar och rulla till två längder.
Lägg över på plåten och platta till den med ditt pekfinger och långfinger.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Skär kakorna i längder medans de fortfarande är varma.

Njut av dina glutenfria godsaker!

IMG_20151130_184218
IMG_20151130_191000


Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234