Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.
Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!
Prinsessa som älskar chokladbollar -96
Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)
Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.
- Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
- Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
- Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
- Forma till bollar! (du väljer storleken).
- Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.