Hälsa på mina villkor

Recept: Cashewbollar med passionssmak

Det här receptet är perfekt för dig som vill ha något sött men inte för sött!
Du väljer själv hur pass syrliga bollarna ska vara så det går alltid att minska på passionsfruktspulvret eller öka mängden honung.

Ingredienser

4 dl neutrala cashewnötter
1 dl passionsfruktspulver
1 msk pressad citronsaft
1-2 msk neutral kokosolja
3-4 msk honung

Mixa nötterna till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare. Tillsätt passionsfruktspulvret och rör om.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och smaka av om du vill ha mer syrlighet eller sötma.
Rulla till bollar och förvara dom i kylen i en glasburk. Njut!


Recept: Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Idag bjöd jag hem mina föräldrar på fika och jag bakade den mest fantastiska tryffeltårta någonsin! Jag vill nästan garantera att ni har aldrig smakat något godare som innehåller raffinerat socker, vitt mjöl eller processade livsmedel. Det här är det roligaste med att experimentera med nya livsmedel. Jag känner personligen att maten eller som i det här fallet bakverket smakar mycket mer och även om det är ett bakverk som innehåller en del fett så är det bra fetter. Det jag skulle önska är att jag hade upptäckt det här sättet att leva för flera år sedan, för jag mår mycket bättre och jag älskar varenda minut jag spenderar med kokböcker, hittar inspiration på nätet och sedan hittar på min egna version.

Här kommer receptet på min fantastiska tryffeltårta som är gjord på hasselnötter för att ge den en smak av nougat! Vi serverade tryffeltårtan med äkta vaniljglass och jag rekommenderar även lite färska bär. Det här är en tårta som är mäktig och en liten bit räcker, men jag kan nästan lova att du vill ha en bit till!

12443320_1339395162743732_371025889_o

Ingredienser
Botten

15-20 dadlar (använder du torkade måste du blötlägga dom i en timme först)
1 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (jag använde mandelmjöl)
2 stora matskedar neutral kokosolja
1 dl rå kakao
0.5 tsk bourbon vaniljpulver
1 krm flingsalt

1. Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper, max 15 cm i diameter.
2. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare till en jämn deg. Tryck ut degen i botten på formen och ställ in den i kylen.

Ingredienser
Tryffelfyllning

2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
0,5 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
2 dl rå kakao

1. Rosta hasselnötterna tryffelfyllningen på 175 grader mitt i ugnen i 10 minuter. Gnugga nötterna i en handduk för att få bort det mesta av skalet och låt dem sedan svalna.
2. Mixa hasselnötterna så att de blir riktigt finfördelade. Tillsätt den neutrala kokosoljan, blomsterhonungen, rå kakao och mixa till en jämn deg.  (Den här fyllningen passar även bra att göra till små tryfflar som du rullar i rå kakao. Det perfekta påskgodiset!)
3. Tryck ut degen ovanpå botten i formen.
4. Ställ tillbaka tryffeltårtan i kylen i cirka en timme.

Till sist kan du garnera tårtan med smält choklad som du ringlar ovanpå.
Servera gärna med äkta vaniljglass och färska bär!

IMG_20151031_162945
12765742_1316352791714636_924437328_o
12443423_1339395242743724_388683796_o


Bakarglädje! Recept: Honungsbröd

Igår var en riktig toppendag! Solen var framme hela dagen, höstlöven lyste i rött, gult och orange och jag hade en enorm inspiration till att baka bröd! men inte vilken typ av bröd som helst, utan bröd med honung!

Jag sökte på honungsbröd på google och fastnade för en superfin bild på sex väldigt snygga bröd, kom in på bloggen som hade lagt ut bilden och kopierade receptet. Efter några små modifieringar började jag baka och resultatet blev honungsbröd som blev riktiga snyggingar när de blev klara!
(De blev helt fantastiskt goda också!)

Honungsbröd (Riktiga puddingbröd!)
Ingredienser

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 tsk salt
1-2 msk honung
11-12 dl mjöl

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Värm vatten och mjölk till fingervärme.
  3. Häll lite vätska på jästen så den löser sig och tillsätt honungen.
  4. Tillsätt resten av vätskan, salt och 1 dl mjöl åt gången. Det tar en stund att tillsätta 1 dl mjöl åt gången, men det är värt det! Bli inte orolig för att degen blir lös.
  5. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa 1,5 h.
  6. Stjälp upp degen på riktigt mjölad bänk, då du inte ska knåda degen. Rulla den försiktigt och skär den sedan i sex delar.
  7. Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Servera dessa snyggingar med en smakrik ost och gurka!

IMG_20151019_130228
IMG_20151019_142103
IMG_20151019_142523 IMG_20151019_142740 IMG_20151019_142751 IMG_20151019_144438 IMG_20151019_144429 IMG_20151019_145730

 


Dags för nya frukostvanor!

I mitt försök att testa olika maträtter med chiafrön och havremjölk började jag ta upp vanan att äta havregrynsgröt till frukost. Dessvärre är havregrynsgröt i sig en fruktansvärt tråkig måltid i sig, men lägger du till olika typer av frön blir det mycket godare!

Så med andra ord, det är dags för nya frukostvanor och här kommer två av mina absoluta favoriter!
Ett recept med chiafrön och ett utan.

DSC_0037

Havregrynsgröt med krossade linfrön och chiafrön

Ingredienser 1 portion
1 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
1 msk chiafrön
2 dl vatten
½ tsk salt

Tillagning i micro: 2 minuter på 750w
Servera med lingonsylt eller rivet äpple + lite kanel och valfri mjölk (klassisk eller havremjölk)

IMG_20141115_092036

Grekisk yoghurt med honung och äpple + surdegsknäcke med leverpastej, färsk bladspenat och tomat

Ingredienser 1 portion
2 dl grekisk yoghurt
1- ½ tsk honung
1 litet äpple
ev. valnötter

1 surdegsknäcke
svensk leverpastej
färsk bladspenat
tomat