Hälsa på mina villkor

Höstens läckerheter hos mina föräldrar

I helgen blev jag bjuden på skaldjur hos mina föräldrar som bestod av havskräftor och räkor.
De hade även bakat en västerbottenpaj med kantareller och lyxigare än så kan det inte bli!


Hemmagjorda baguetter med kokt ägg, crème fraiche, löjrom, dill.


Västerbottenpaj med kantareller


Stora underbart goda havskräftor från västkusten och mumsiga räkor


Midsommar i Dalarna

Midsommarhelgen spenderades i min familjs sommarstuga i Dalarna och det var verkligen supermysigt! Under midsommarafton och midsommardagen kom familj och släkt från olika delar av landet för att njuta av Dalarnas skönhet och lugn.

På midsommarafton vann jag mot mina två systersöner i krocket som är ett spel jag inte har spelat på åratal men som fortfarande är lika roligt som när jag var liten. Däremot var det lite andra regler som gällde och reglerna tenterades att ändras under spelets gång. Vi hade fint väder och åt mycket god mat!

På midsommardagen gick min mamma och jag upp på berget för att hjälpa till med att binda kransar till midsommarstången och min farmor guidade mig än en gång till hur jag skulle göra för att utföra det fina hjärtat som bara består av hundkex, björklöv och som sedan dekoreras med en pion. Det är tredje året jag får göra det superfina hjärtat. Dessvärre hade vi inte det bästa vädret under midsommardagen så dansen kring stången blev kortvarig. Vi fick både regn och åskskurar som avtog under kvällen när min pappa, jag och våra familjemedlemmar Björn och Susanna skulle ta årets första dopp!
Kvällen avslutades med en underbar solnedgång!


Reseguide: Makarska rivieran, Kroatien

Det här är del 4 av min reseguide som beskriver hur det var att bo i Makarska på Makarska Rivieran och en utflykt som vi åkte på upp i Biokovobergen, när vi semestrade i Kroatien 1 vecka mellan den 6 augusti-13 augusti 2016.

Ska du åka till södra Kroatien och inte vet vilken ort du ska välja mellan, Makarska, Tucepi eller Podgora? Välj Makarska!


14074565_1465766940106553_749238899_o
Efter den här veckan i Kroatien på Makarska rivieran är jag fullkomligt såld på landet och jag vill verkligen tillbaka dit! När jag åker dit igen blir det att boka en två veckors resa för det var knappt att vi hann med allt vi hade velat upptäcka under vår korta vecka. Men här får ni en snabb genomgång på det ni ska försöka hinna med om ni bor på Makarska, Makarska rivieran.

Vi bodde på ett hotell som hette Hotell Dalmacija som uttalades “Dalmatcha” som låg mitt på strandpromenaden i Makarska. Hotellet hade 10 våningar och självklart hamnade vi på 10 våningen med en fantastisk utsikt! Vi hade adriatiska havet till vänster och Biokovobergen till höger.

14123578_1465765710106676_1680418729_o
Biokovobergen
14114013_1465767216773192_1278262443_o
Frukostbuffén på hotellet var vi mycket nöjda med! Det fanns både varma och kalla rätter som byttes ut varje dag och jag varierade mig dagligen beroende på vad jag var sugen på. Något som alltid skulle ligga på tallriken var vattenmelon och mörk frukostfralla med frön. Det gick även att boka lunch och middag på restaurangen men vi ville hellre upptäcka olika middagsställen och under dagen skulle vi vara upptagna med utflykter.
IMG_2318
Hamnen vid Makarska rivieran

Som jag skrev tidigare bodde vi på strandpromenaden och det var där vi spenderade mestadels av vår tid när vi skulle äta och se oss omkring. Det fanns även en annan del som var hamnpromenaden. Därifrån gick våra båtutflykter som vi åkte på (Se tidigare inlägg ) och där låg det första hotellet vi kikade på när vi skulle boka vår resa. Om jag ska vara helt ärlig är jag glad att vi hamnade på strandpromenaden. Även om hamnpromenaden var fin så låg Hotell Dalmacija verkligen perfekt!

14045443_1465766896773224_348749296_o
Pizza på restaurang bruschetta

En gång i tiden hade Venedig ockuperat Kroatien så det fanns en del italienska influenser på orten. Vi upptäckte även att servitörerna kunde prata italienska såväl som kroatiska och bra engelska.
Den mest underbara pizzan åt vi på en italiensk restaurang som hette Bruschetta. Den hade tunn och krispig botten,”prsut” som är lufttorkad skinka, parmesanost och färsk ruccola. Vi åt på bruschetta flera gånger och var alltid supernöjd med maten!

14074544_1465766813439899_1103087088_o
En annan mysig restaurang var DiVino. Där åt vi supergod pasta och firade sista kvällen med stek och champinjonsås. Dyr, men mycket god! Rekommenderas absolut!

14123385_1465766973439883_74664734_o
DiVino
14045268_1465766970106550_333717121_o
Middag i solnedgången upplevde vi många gånger men ville du uppleva solnedgången gällde det att du var på plats runt 19-19.30 för klockan 20.00 var den borta. Både DiVino och Bruschetta hade bord precis vid stranden som passade perfekt för en middag i solnedgången.

Ville du bada på strandpromenaden så fanns det stenstränder lite överallt. Vi hade inte tid att sola då vi åkte på utflykter nästan varje dag, men på fredagen spenderade vi flera timmar på stranden och då gick vi till en strand till höger om hotellet. Nära och bra! Men hade vi vetat om det tidigare hade vi köpt badskor för det gjorde riktigt ont att försöka ta sig ut i vattnet när det var stenstrand. Det slutade med att jag satte mig på rumpan och skuttade ut i vattnet. Det gick mycket bättre!


14087755_1465767203439860_1310992200_o
På söndagskvällen var det dags för vår första utflykt upp i Biokovobergen som hette kroatisk afton. Under den utflykten skulle vi få uppleva autentiskt kroatisk mat på en restaurang som hette Panorama.
Vi hamnade vid ett bord med ett par från Finland och ett par från Norge. Emellan de olika maträtterna fick vi underhållning av tre män som spelade och sjöng. Det var en blandning av engelska och kroatiska låtar som var riktigt härliga! När de satte igång och sjöng låten Qué sera började nästan alla i restaurangen sjunga med (inklusive jag(!) och det blev en helt underbar stämning! Det är en av mina bästa minnen från kvällen.
Maten vi blev bjuden på var Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver, bröd, lokalt rödvin och Dalmatisk peka. Peka var en bakad rätt med olika sorters kött lagad i en gryta eller i en ungsform som placeras i glöden av en eldstad och fick ligga där i flera timmar. Bland det godaste jag ätit!

Den där utflykten var ett perfekt sätt att bli introducerad till kroatisk mat. Jag rekommenderar absolut att ni bokar den!
IMG_2282
Prsut (lufttorkad skinka) med paski sir (ost) och svarta oliver (!)

IMG_2285
Kroatisk afton i Biokovobergen
IMG_2286
Lokalt rödvin som uppskattades väldigt mycket av vår norska bordskamrat.
IMG_2304
Dalmatisk peka 
IMG_2273
Utsikten från restaurang Panorama


Bra att veta/praktiskt information

  • Bor ni på Hotell Dalmacija har ni perfekt läge till upphämtningsplatsen för de flesta av utflykterna. Ett ställe som heter Tommys Market.
  • Testa olika restauranger och var inte rätt för att testa nya saker!
  • De flesta av restaurangerna tar kontokort, men ha gärna lite kontanter till hands ändå, om ni skulle behöva köpa vatten eller liknande.