Hälsa på mina villkor

Sommarsmoothie

Denna underbara smoothie är gjord på banan, jordgubbar, nektariner samt frusna hallon. Den har tagit första platsen bland mina favoritsmoothies och jag har gjort den till frukost varje dag den här veckan!

Ingredienser ( ett glas)
1 hel ekologisk banan
100 gram frusna ekologiska hallon
1-2 nektariner
ca 50-100 g färska jordgubbar

1. Blanda allt i en matberedare eller mixer och servera direkt!

IMG_20150625_091300


Mangosmoothie med chiafrön

Den perfekta smoothien till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning!
Receptet är för ett stort glas och smakar fantastiskt!

Kurerablogg

Ingredienser
1 ½ dl fryst mango
1 dl 0.3 % naturell kvarg från Lindahls
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk chiafrön från Superfruit

1. Tina mangon.
2. Mixa allt i en matberedare.
3. Servera!

Du får i dig Omega 3 och kalcium från chiafrön, vitamin C från mangon & apelsinjuicen samt proteiner, kalcium och fosfat från kvargen. Underbart!

 


Smoothie med hallon och citron: en perfekt kombination


En ny favoritsmoothie skapades till frukost i morse, en perfekt kombination mellan sött och syrligt, fylld med massa 
vitaminer!

IMG_20141207_102305
Ingredienser
1 näve frusna lingon
1 näve frusen mango
1 ½ näve hallon
1 näve färsk bladspenat
1 tsk chiafrön
2 ½ – 3 dl blodapelsinsaft med fruktkött
rivet citronskal efter smak

Mixa allt i en matberedare eller mixer. Njut!


Rawfood: en del av mitt nya sätt att leva

Smoothies, juicer och frukt är något jag absolut inte kan klara mig utan, oavsett hur min budget ser ut för månaden. Som student är det att prioritera rätt som är lektion ett, när du endast har några tusen att hushålla dig med varje månad och mat är det jag prioriterat mest.

I och med den här bloggen har jag fått, omedvetet egentligen, testat på ”alternativa” maträtter som har inneburit att utesluta vitt socker, mejeriprodukter och annat. Det i sin tur har fått mig väldigt intresserad av att äta så mycket ekologisk mat som möjligt, minska ner på vitt bröd och istället äta surdegsknäcke och hitta alternativa godsaker till helgen. Det i sin tur har fått mig intresserad av rawfood, eller råkost som det heter på svenska.

När jag har tänkt rawfood har jag varit en stor motståndare med tanke på att det är ett sätt för veganer att äta och det är ingenting för mig, men när jag sedan började göra lite efterforskningar fick jag reda på att du behöver inte köra 100 % rawfood för att det ska få den effekt som det sättet att äta ger, utan det räcker med att byta ut någon av måltiderna. Jag tittade i olika kokböcker och recept på internet och hittade hundratals recept på smoothies och juicer och då var jag fast. Jag bestämde mig för att köpa två kokböcker som presenterade rawfood och superfoods, som jag också hade börjat intressera mig för, och den här veckan kom böckerna hem i brevlådan.

IMG_20141203_193425
Det jag har bestämt mig för är att testa med att byta ut någon måltid här och där till 100% rawfood, min gissning är att det blir min frukost eller kanske någon godsak till helgen och mellanmål, samtidigt som jag äter precis som jag har gjort innan med fisk, kött, mjölk etc.

DSC_0016
Jag började smått med den här förändringen förra veckan, så tekniskt sätt är det här min andra vecka. Jag testade senast igår att göra chokladtryfflar med kokosolja som blev bland de godaste jag ätit! ( recept från Superfruit )

Jag vill nog påstå att min matberedare och min lånade råsaftcentrifug kommer att gå på helvarv den närmaste tiden! Det ska bli jätteroligt att se om rawfood ger mig samma effekt som jag har läst om.


Återhämtningssmoothie med morot & mango

Jag fortsätter att experimentera fram goda smoothies som du kan dricka till frukost, mellanmål eller efter träningen!
Den här smoothien innehåller endast tre ingredienser som är morot, mango och blodapelsinjuice, full av c-vitamin, fibrer, folat och kalcium.
Tillbehören som du behöver ha är en mixer och ett rivjärn.

IMG_20141030_204547

Ingredienser
3 nävar fryst mango
1 liten morot
3 dl blodapelsinjuice

Börja med att skala och skriva moroten i tunna skivor med hjälp av rivjärnet. Lägg skivorna i mixern tillsammans med mangon och juicen. Mixa till en jämn smet och servera direkt!


Söndagssmoothie med blodapelsin, avokado & hallon

IMG_20141026_085312

Jag har alltid älskat smoothies, speciellt när dem innehåller hallon!
Det finns väldigt många olika sorters recept på smoothies på internet med den ena mysko kombinationen efter den andra. Jag har alltid tyckt att versionerna med avokado har varit mest mysko, men idag bestämde jag mig för att testa och göra en smoothie med just avokado för att se om det faktiskt var något att ha.
Resultatet blev fantastiskt gott!

Ingredienser (ett glas)
3 nävar frusna hallon
½ banan
½ mogen avokado
2 ½ dl blodapelsin juice

Mixa allt i en matberedare eller med stavmixer till en jämn smet och servera genast i ett stort glas. Toppa med några frusna hallon.


Smoothie med kvarg

Tillbaka efter sommaruppehåll och nu blir det att ta fram nya goda och enkla 5:2 recept! Jag hoppas att ni alla har haft en bra sommar!

Jag har börjat träna regelbundet med både styrka och konditionsträning och då vill jag få i mig extra protein. Kvarg är en produkt som har blivit väldigt inne bland mina vänner som tränar och jag har bestämt mig för att ge produkten en chans.
Jag bakade supergoda proteinmuffins med kvarg häromdagen som dessvärre inte passar till en 5:2 dag, men däremot har jag experimenterat fram en god smoothie som passar som frukost eller mellanmål.

Ingredienser
200 gram naturell kvarg (Lindahls 0,3%)
1 ½ dl frusna hallon
1 tsk flytande honung

Mixa allt i en matberedare eller med en stavmixer. Njut!

Total kaloriintag: 160kcal/portion