Hälsa på mina villkor

Recept: Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön

Nu på fredag tar jag examen från Högskolan i Gävle och det Hälsopedagogiska programmet!
Under dessa tre år har jag fått ett helhetsperspektiv på hälsa, träffat fantastiska människor, kämpat med vetenskapliga artiklar, blivit diplomerad massör i svensk klassisk massage, gått vidareutbildning inom massage och lärt mig vad triggerpunkter är för något, utbildat mig till hälsoprofilbedömare, lärt mig skriva vetenskapliga uppsatser, vuxit extremt mycket som person och blivit egenföretagare.
Nu på fredag ska det firas, allt som jag har åstadkommit under dessa tre år och det kommer att kännas fantastiskt!

Nu när skolan snart är över kommer det att bli mer aktivitet i köket och nya goda, enkla och roliga recept kommer att experimenteras fram!

Idag bjuder jag på Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön.

IMG_20150601_195919 IMG_20150601_215014 IMG_20150601_215049

Ingredienser (ca 20 stycken)
50 g färsk jäst
6 dl vatten (37 grader)
2 dl creme fraiche
1 grönt äpple, grovt rivet
1 dl linfrö (kan bytas ut mot chiafrön)
5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken och häll över vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
2. Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet (om du vill kan du skala äpplet). Rör ner creme fraiche, det rivna äpplet, salt och linfrö/chiafrön.
3. Tillsätt allt grahamsmjöl samt vetemjöl och arbete degen i ungefär 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i degbunken täckt med bakduk i ungefär 40 minuter.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30×40) och stjälp upp degen på plåten.
6. Platta ut degen i plåten, skär den i 20 rutor och nagga med en gaffel. Strö gärna över lite extra grahamsmjöl.
7. Låt degen jäsa i plåten ytterligare 30 minuter under bakduk.
8. Sätt ungen på 225 grader och grädda sedan degen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
9. Låt brödet svalna under bakduk.