Hälsa på mina villkor

Dansa mera! & nya träningsmål

Att dansa är för mig medicin för själen (!) och när jag dessutom kan se dansen som en träningsform som ger glädje, kondition, styrka och smidighet, är det den enda typen av träning jag utför nuförtiden. Jag har köpt ett medlemskap via en förening i min kommun och det bästa med föreningen är att dom erbjuder så många olika typer av träning och framför allt olika typer av dans som träningsform.

Min dansvecka
Måndagar:  Zumba och zumbatoning
Tisdagar: Afrodans
Torsdagar: varannan vecka dansfys och varannan vecka aquazumba
Söndagar: Jazzbalett (Ackes dansskola i Gävle)

Jag försöker få in en del styrketräning mellan dessa konditionspass, men det har varit trögt med det på sista tiden. Jag ska göra ett nytt försök imorgon och gå till gymmet efter frukost alternativt ett yogapass för att träna smidighet och tänja ut mina muskler.

Jag har sedan slutet på juni månad skrivit träningsdagbok där jag har försökt sätta upp rimliga mål för att inte tröttna och efter varje vecka skriver jag hur det har gått.
Utöver träningsmål skriver jag ner i dagboken andra typer av hälsomål som jag vill uppnå och ett av dessa mål har jag upprätthållit sedan starten och ett annat mål startade jag med sedan medlemskapet i föreningen.

Mitt första mål var att börja äta middag varje dag och det har blivit en del av min rutin, vilket känns superbra! Mitt andra mål var att starta med pulshöjande konditionsträning och dansen är ett tydligt tecken på att jag är på rätt väg.

Nya hälso- och träningsmål
1. Utöva yoga 5-10 minuter varje morgon
2. Styrketräna på gymmet minst en gång i veckan



Nytt fokus på bloggen!

Då var det dags för mig att byta infallsvinkel när det gäller mitt bloggande på Kurera.
För en tid sedan bestämde jag mig för att sluta med 5:2 metoden, då jag kände att metoden inte gav mig lika mycket som vid starten för över ett år sedan. Jag har varit väldigt nöjd med 5:2 metoden, men den uppfyllde inte alla kvar som jag har för att må bra.

Så, vad är min nya infallsvinkel?
Den nya bloggen heter Hälsa på mina villkor och det jag kommer att blogga om är hur jag hittar min hälsa på mina villkor i den stora hälsodjungeln som finns. Hur gör jag för att leva ett hälsosamt och välmående liv som är till för just mig? Vilka träningsformer passar mig? Vad äter jag för typ av mat? Hur kom jag fram till det? Jag kommer också att dela med mig av goda och enkla recept som jag har skapat, men också hittat hittat bland dessa fantastiska " vanliga" människor och experter som bloggar runt om i landet.

Jag vill inspirera er som läser till att hitta vad är det som får er att må bra och det behöver inte handla om vad du stoppar i dig eller vad du tränar för typ av träningspass, utan det kan även handla om att sjunga, spela ett instrument eller skriva poesi.
Hälsa är så mycket mer än vad vi kanske tänker oss.



Ugnsbakad lax med citron och dill

DSC_0105

 

 

 

 

 

 

 

Ugnsbakad lax (4 port)

Ingredienser
Laxsida 600 gram
Flingsalt
Saft från ½ citron
Frusen eller färsk dill
Olja

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i laxsidan med skinnsidan nedåt. Pressa ut citronsaften och badda in laxen med flingsalt och dill efter smak. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 12 minuter.

Detta recept är superenkelt, supergott och går jättesnabbt att tillaga. Ät tillsammans med grönsaker.



Kycklingrullader med färskost-crème

DSC_0104

DSC_0105Kycklingmed färskostcremerullader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kycklingrullader med färskost-crème (3-4port)

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 förpackning med färskost (ruccola och pesto-smak)
1 msk matlagningsgrädde
Margarin att steka i
Tandpetare

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kycklingfiléerna i tunna skivor, här är det viktigt att du har en vass kniv så skivorna blir lagom tunna. Bred sedan ut nästan all färskost-crème och rulla ihop kycklingen, fäst med tandpetare.
Stek rulladerna och lägg dom i en ugnsfast form. När alla rullader är stekta och ligger i formen, toppa dom med den sista färskost-crèmen och häll i matlagningsgrädden i botten.

Stoppa in formen i ugnen och gratinera i 10-12 minuter.



Vårkänslor och ny inspiration

Det har varit riktigt trögt gällande inspiration för nya 5:2 recept och därför har inte bloggen blivit uppdaterad. De senaste veckorna har jag ätit matlådor av maträtter jag har lagat innan och det har självklart varit väldigt gott, men jag känner att jag vill hela tiden testa på något nytt, så jag hoppas på att inspirationen kommer tillbaka snart!

Utöver det är jag inne på min fjärde vecka på gymmet och det är fortfarande lika roligt! Jag märker att min styrka förbättras mer och mer och jag ser ett tydligt resultat, speciellt när det gäller benen. Jag fortsätter även med att kombinera min gymträning med jazzbalett på söndagar och den träningsformen tar fram muskler jag inte visste att jag hade. I måndags var det riktigt jobbigt att gå i trappor och idag börjar träningsvärken efter söndagens danspass att släppa, men efter passet på gymmet idag som bestod av ben -och magövningar är den snart tillbaka igen. Imorgon väntar nog ett pass med armar -och bröstmuskler tillsammans med fasta-dag!

Jag börjar att se fram emot våren så jag kan börja ta långa promenader runt vårmarken vid min lägenhet.
Dessutom fyller jag år den 29 mars och utav min familj önskar jag mig bidrag till en cykel, så jag kan ställa undan bilen och minska både bensinutsläpp och bensinkostnader. Våren är min favoritmånad, för det är under våren som träden får knoppar, fåglarna börjar sjunga och solen börjar att titta fram mer regelbundet. Jag kan känna mig nästan lite manisk efter solen ibland, men det tror jag inte att jag är ensam om. Det är under den här mellanperioden som är mellan februari och slutet på mars som nästan är värst, för du vet inte om det kommer komma mer snö, eller om det börjar bli vår. Min gissning är att det kommer att komma en till period med snö, men som gärna får smälta bort till min födelsedag.

DSC_0048

 



Kyckling i lergryta med champinjoner

1896793_822480837768503_1516130154_n

 

 

 

 

 

 

 

Kyckling i lergryta med champinjoner (4port)

Ingredienser
1 hel kyckling
160 g färska champinjoner
1 helt äpple
2 dl matlagningsgrädde
Ingefära, chillikrydda, kanel, salt

Tillbehör: 250 g färsk blomkål

Lägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter. Dela champinjonerna i bitar och äpplet i skivor. Smörj in kyckling i salt, ingefära, chillikrydda och kanel. Lägg i 1/3 av champinjonerna och hälften av äpplena inuti kycklingen och lägg resterande i lergrytan. Häll över matlagningsgrädden.
Lägg den hela kycklingen ovanpå och ställ in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen vara i ugnen 1 h- 1h 10 minuter.
När grillningen i ugnen är klar har det bildats en underbart god sky i botten. Sila den i en kastrull och häll i champinjonbitarna, plocka bort äppelbitarna. Du har nu en underbart god sky som blir en fantastiskt god sås att ha till! Servera detta tillsammans med blomkål som du mixat i matberedare, på så sätt får du nyttigt och gott blomkålsris.

Jag kan verkligen rekommendera att investera i en lergryta, du kan göra så himla mycket gott och det blir otroligt fettsnålt!



Hemmagjord havremüsli med kanelsmak

1625570_820021011347819_1331596676_n

Hemmagjord müsli med kanel

Denna müsli är ingenting att äta på en faste-dag, men den blev så fruktansvärt god att jag vill gärna dela med mig av receptet!

Ingredienser
1 liter havregryn (10 dl)
½ dl mandel
1 msk kanel
½ tsk salt
1 dl vatten
3 msk rapsolja
1 dl honung

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, kanel och salt i en bunke. Hacka mandeln fint och tillsätt i bunken. Blanda vattnet med honungen och rapsolja i en separat skål, tillsätt det sedan i havregryn-blandningen. Blanda ihop allt.
Häll sedan ut smeten i en långpanna, rosta i 10-15 minuter (jag rostade min i 12.5 minut) beroende på hur mycket färg du vill att müslin ska ha, håll koll!
Du kan ha müslin i yoghurten, på glassen eller till fruktsalladen, smaklig måltid!



2014 är hälsans år!

Efter att ha varit emot och fullkomligt ointresserad av att träna på gym, blev jag till slut motiverad av min sambo och tog tag i saken och skaffade mig ett gymkort på en månad. Idag var vår första träning tillsammans och för någon som aldrig har tränat på gym, haft fördomar och tyckt att "jag tränar hellre hemma, så slipper jag ha dåligt självförtroende när jag ser alla andra", var jag väldigt tillfreds med mig själv och min prestation efter passet. Jag tyckte det var riktigt roligt att testa på alla dessa maskiner och som tur var fanns det tydliga bilder och instruktioner hur man skulle utföra övningarna, så vi slapp fråga oss runt. Jag tycker om att klara av saker själv, så jag var glad att det gick så smidigt.
Vi var på gymmet i ungefär 1 timme och 30 minuter och jag bara väntar och bävar på den härliga(?) träningsvärken som kommer att infinna sig imorgon. Efter endast ett pass ser jag varför folk gillar att gå och gymma och min förhoppning är att jag fortsätter att känna mig såhär positiv och att jag kommer så småningom att se ett resultat!

Mina motionsvanor består nu av att träna på gym några gånger i veckan, jazzbalett på söndagar och promenader så ofta jag kan till och från stationen/högskolan. Jag är på gång! 2014 är hälsans år!

images



Fiskburgare med citron och dill

Fiskburgare med citron och dill

 

 

 

 

 

 

 

Fiskburgare med citron och dill (4port)

Ingredienser
400 g torsk
1dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd
1 ägg
saft från 1/2 citron
salt, peppar
frusen eller färsk dill

Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort eventuella ben ur torsken och dela den i bitar. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet. Forma smeten till 4 burgare, var blöt om händerna så går det lättare att forma.
Stek sedan burgarna i lite olja. När dom har fått en gyllenbrun färg, lägg dom i en ugnsfast form och grädda dom i 10 minuter.



Jazzbalett, flodhäst och bodybalance

Igår var det dags för mig att åka ner till Ackes dansskola i Gävle för att vara med på första lektionen i jazzbalett och därmed börja med ett av mina löften för år 2014. Jag åkte ner i god tid, då jag var orolig för att hitta en lämplig parkering och att snön skulle orsaka jobbigt väglag, vilket resulterade i att jag fick sitta och vänta utanför träningssalen i cirka 40 minuter.

När klassen började var vi ungefär 10 personer i olika åldrar med olika erfarenheter av dans ( Jag är en av dom som inte har någon erfarenhet av dans). Våran lärare Ida hälsade alla välkomna och förklarade att hon skulle gå igenom grundstegen i balett och utifrån det bedöma vilken svårighetsgrad hon fortsättningsvis ska lägga klasserna på.

Klassen i jazzbalett pågick i 60 minuter och under dessa 60 minuter upplevde jag en skräckblandad förtjusning, då alla steg var väldigt graciösa men otroligt svåra, vilket resulterade i att jag kände mig stundtals som en flodhäst när jag skuttade runt. På söndag är det dags för lektion 2 och jag hoppas på att flodhästen i rummet kommer att förvandlas till ett smidigare djur.

En annan fundering som har börjat gro i mig är om att utbilda mig till instruktör inom Lesmills. Det jag vill lära mig kallas bodybalance och är en kombination av yoga, thai chi och pilates.
Jag har skickat efter information om hur jag skulle gå tillväga och jag har en nära vän som har utbildat sig inom Lesmills, men inom en annan inriktning som säger att det är jätteroligt!
Är det någon av er som har erfarenhet av Lesmills? Kommentera gärna!