Hälsa på mina villkor

2014 är hälsans år!

Efter att ha varit emot och fullkomligt ointresserad av att träna på gym, blev jag till slut motiverad av min sambo och tog tag i saken och skaffade mig ett gymkort på en månad. Idag var vår första träning tillsammans och för någon som aldrig har tränat på gym, haft fördomar och tyckt att "jag tränar hellre hemma, så slipper jag ha dåligt självförtroende när jag ser alla andra", var jag väldigt tillfreds med mig själv och min prestation efter passet. Jag tyckte det var riktigt roligt att testa på alla dessa maskiner och som tur var fanns det tydliga bilder och instruktioner hur man skulle utföra övningarna, så vi slapp fråga oss runt. Jag tycker om att klara av saker själv, så jag var glad att det gick så smidigt.
Vi var på gymmet i ungefär 1 timme och 30 minuter och jag bara väntar och bävar på den härliga(?) träningsvärken som kommer att infinna sig imorgon. Efter endast ett pass ser jag varför folk gillar att gå och gymma och min förhoppning är att jag fortsätter att känna mig såhär positiv och att jag kommer så småningom att se ett resultat!

Mina motionsvanor består nu av att träna på gym några gånger i veckan, jazzbalett på söndagar och promenader så ofta jag kan till och från stationen/högskolan. Jag är på gång! 2014 är hälsans år!

images



Fiskburgare med citron och dill

Fiskburgare med citron och dill

 

 

 

 

 

 

 

Fiskburgare med citron och dill (4port)

Ingredienser
400 g torsk
1dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd
1 ägg
saft från 1/2 citron
salt, peppar
frusen eller färsk dill

Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort eventuella ben ur torsken och dela den i bitar. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet. Forma smeten till 4 burgare, var blöt om händerna så går det lättare att forma.
Stek sedan burgarna i lite olja. När dom har fått en gyllenbrun färg, lägg dom i en ugnsfast form och grädda dom i 10 minuter.



Jazzbalett, flodhäst och bodybalance

Igår var det dags för mig att åka ner till Ackes dansskola i Gävle för att vara med på första lektionen i jazzbalett och därmed börja med ett av mina löften för år 2014. Jag åkte ner i god tid, då jag var orolig för att hitta en lämplig parkering och att snön skulle orsaka jobbigt väglag, vilket resulterade i att jag fick sitta och vänta utanför träningssalen i cirka 40 minuter.

När klassen började var vi ungefär 10 personer i olika åldrar med olika erfarenheter av dans ( Jag är en av dom som inte har någon erfarenhet av dans). Våran lärare Ida hälsade alla välkomna och förklarade att hon skulle gå igenom grundstegen i balett och utifrån det bedöma vilken svårighetsgrad hon fortsättningsvis ska lägga klasserna på.

Klassen i jazzbalett pågick i 60 minuter och under dessa 60 minuter upplevde jag en skräckblandad förtjusning, då alla steg var väldigt graciösa men otroligt svåra, vilket resulterade i att jag kände mig stundtals som en flodhäst när jag skuttade runt. På söndag är det dags för lektion 2 och jag hoppas på att flodhästen i rummet kommer att förvandlas till ett smidigare djur.

En annan fundering som har börjat gro i mig är om att utbilda mig till instruktör inom Lesmills. Det jag vill lära mig kallas bodybalance och är en kombination av yoga, thai chi och pilates.
Jag har skickat efter information om hur jag skulle gå tillväga och jag har en nära vän som har utbildat sig inom Lesmills, men inom en annan inriktning som säger att det är jätteroligt!
Är det någon av er som har erfarenhet av Lesmills? Kommentera gärna!



Marinerad kyckling med potatissallad

DSC_0008

 

 

 

 

 

 

Marinerad kyckling - Ingredienser (4 portioner)
3 st kycklingfiléer
1 msk olivolja
2 msk mango chutney
1 vitlöksklyfta
Ingefära
Curry
Chillikrydda
Kanel

Potatissallad - Ingredienser (1 portion)
225 gram delikatesspotatis
1 tsk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Dill
Citronpeppar

 

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och ställ in skålen i kylskåpet, låt kycklingen marinera i 1 h.
När kycklingen marinerat klart, koka potatisen och börja stek kycklingen. Var försiktig med värmen på stekpannan så du inte bränner bitarna.
När potatisen kokat klart, dela dom i bitar men behåll skalet på! Tillsätt olivolja, vinäger, dill och citronpeppar. Njut!



Maria Mena – En helg av kärlek och hälsa!

I helgen har jag varit i Stockholm och på lördagskvällen var min pappa och jag på konsert för ett fullsatt Nalen, artisten var den norska sångerskan Maria Mena.

Konserten var helt fantastiskt, det var kärlek överallt och alla mådde så himla bra, jag och pappa gick därifrån helt överlyckliga!
Maria körde låtar från både sin senaste - och tidigare skivor, flera av mina favoritlåtar.
Maria Mena är en artist jag verkligen kan rekommendera!
Ovan är ett smakprov på hennes jullåt som hon avslutade konserten med och jag vill önska en glad advent till allihopa!



Kycklingbullar med oregano!

DSC_0002Kycklingbullar med morot och oregano (4port)

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten riven morot
1msk mangochutney
salt, peppar, oregano och chillikrydda

Skär kycklingfiléerna i bitar och häll i en matberedare, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet.
Rulla smeten till ca 40 st små bullar och stek i omgångar i en stekpanna. Stek i lite smör eller olja, annars fastnar bullarna!

Serveras med smakrika grönsaker som ruccola.



Första inlägget!

Välkommen! 
Då var det dags för mig att skriva mitt första inlägg för Kurera och det känns riktigt roligt!

Jag som bloggar heter Julia Eriksson och fakta om mig hittar ni till höger, men jag är en glad, positiv och envis tjej som studerar sedan hösten 2012 till Hälsopedagog på Högskolan i Gävle. Jag är även diplomerad massör i svensk klassisk massage och har precis blivit hudvårdskonsult för företaget Mary Kay.
På den här bloggen kommer ni framförallt att hitta information, recept och tips gällande 5:2 metoden, men jag kommer även att skriva om andra saker gällande hälsa som jag anser är intressant och viktigt.

Varför 5:2 metoden?
För flera månader sedan började mina föräldrar att prata om ett tv-program dom hade sett på Vetenskapens Värld som handlade om en ny diet som gick ut på att man skulle fasta, eller rättare sagt att kvinnor och män skulle under två dagar i veckan begränsa sitt kaloriintag till 500 respektive 600 kcal per dag. Min första reaktion var att det lät inte riktigt klokt! Vem skulle vilja göra något sådant frivilligt och jag tänkte att begränsa mitt kaloriintag till 500 kcal två dagar i veckan skulle vara helt omöjligt med tanke på vilka humörsvängar jag brukade få när jag blev hungrig.
Hursomhelst så bänkade vi ämnet ett tag men när sommaren kom hade mina föräldrar bestämt sig för att dom skulle testa på 5:2 metoden och dom skulle börja samma vecka som midsommar var. Som innan var min reaktion densamma, dom hade tappat förståndet, men på något vis började jag bli lite intresserad av att testa på hur det skulle vara att äta med en kaloribegränsning två gånger i veckan.
Jag pratade med min sambo som också hade sett programmet på Vetenskapens Värld och även han var intresserad av att börja med metoden. Vi bestämde oss för att testa och måndagen v.25 satte vi igång med den första "faste-dagen".

Mina föräldrar, min sambo och jag har nu hållit på med 5:2 metoden i ungefär 14.5 v (drygt 3.5 månad) och vi trivs väldigt bra med att äta på det här sättet. Det har skett en förändring både när det gäller midjemåttet, siffrorna på vågen och i alla fall jag har fått ett minskat sötsug.
Jag använder mig av 5:2 metoden för att få ett BMI (body mass index) som ligger inom ramarna för normalvikt för min längd.