Hälsa på mina villkor

Tomatsoppa med timjan

Tomassoppa med champinjonerTomatsoppa (4port)

Ingredienser
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
en nypa strösocker
1-2 msk tomatpuré
700 g -1 kg tomater
6dl vatten
Salt, peppar, timjan och chillikrydda

Skålla tomaterna, skala av skalet och dela tomaterna i bitar. Värm oljan i en kastrull, tillsätt vitlök, socker och tomatpuré. Ha sedan i tomatbitarna, vattnet och timjan. Koka upp soppan, sänk sedan värmen och låt soppan puttra i 15-20 minuter.
När soppan har puttrat klart, använd en stavmixer för att göra den len. Tillsätt till sist salt, peppar och chillikrydda för att få mer smak.

Total kalorimängd; 87 kcal/portion
Obs! 
För att göra soppan mer mättande, skiva 50 gram färska champinjoner (13 kcal) innan servering.



Fil med äpple och kanel

Fil med äpple och kanel

Fil med äpple och kanel (1port)

Det var väldigt längesedan jag bjöd på ett frukosttips här på 5:2 bloggen. Stor del har att göra med att jag äter oftast en frukt till frukost och äter första riktiga måltiden till lunch, men här kommer ett enkelt frukostrecept som är fantastiskt gott; Fil med äpple och kanel.

Ingredienser
1 äpple
2dl naturell fil
1msk müsli
kanel

Mät upp 2 dl naturell fil i en skål. Skiva äpplet i bitar, strö över müslin och toppa med kanel. Superenkelt och supergott!
Total kalorimängd ; 180kcal



5:2 bloggen önskar en God Jul och ett Gott Nytt År!

Det är mindre än en vecka kvar till jul och mindre än två veckor kvar till 1 januari och år 2014.
År 2013 har bjudit på allt från skapandet av den här bloggen till att ha varit med i musikalen I ljus & Mörker som väckt ett intresse för teater och dans till massageutbildning via Friskvårdsgruppen. Det har varit ett händelserikt år och jag vet att 2014 kommer att bli minst lika händelserikt.
Mina planer för 2014 hittills är att jag ska testa på nya fritidsaktiviteter. Jag vill testa på olika typer av dans som till exempel jazzbalett, contemporary jazz och modern dans. Dessa danser finns vid Ackes Dansskola i Gävle.
Bågskytte är en annan aktivitet jag vill testa på. Jag tycker bågskytte ser väldigt graciöst ut och jag har tänkt att börja med det i flera år, men det finns alltid något som har varit i vägen.
Jag vill också börja spela teater. Musikalen I ljus & Mörker visade mig att teater och musikal är bland det roligaste som finns och att det är något jag verkligen vill fortsätta med.
Förutom nya fritidsaktiviteter vill jag vidareutbilda mig inom massagen via Friskvårdsgruppen och lära mig franska.

Vad har ni för aktiviteter som ni vill börja med år 2014?

Nu blir det en paus från bloggandet till efter nyår, vi syns 2014!
Ps. Tack till redaktionen på Kurera för den härliga julklappen som kom till min dörr igår!

jul

 



Kycklinggryta med kantarellsmak

DSC_0021
Kycklinggryta med kantarellsmak (2 port)

Ingredienser
2 kycklingfiléer
2,5 -3,5 dl milda mat extra (4%)
2 matskedar mangochutney
1tsk kantarellfond
Salt, peppar, chillikrydda

Skiva kycklingfiléerna i smala strimlor eller i bitar. Stek i lite olja eller smör, annars fastnar dom i stekpannan, tills dom är gyllenbruna och krydda med salt och peppar.
Häll i matlagningsgrädden, kantarellfonden och mangochutneyn, låt koka ihop i några minuter. Smaksätt med chillikrydda beroende på hur stark du vill ha såsen.

Total kalorimängd; 147,5-221,5kcal beroende på antal dl av milda mat extra.

Den här såsen använder jag till både kyckling och kött och det går även att ha i färska champinjoner för mer svampsmak!



Lax med pestotäcke

Lax med pestotäckeDet här är det absolut enklaste 5:2 receptet och så otroligt gott!
Lax med pestotäcke (4port)

Ingredienser
4 Laxfilébitar (125g/styck)
60 g röd pesto

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilébitarna med skinnsidan neråt i en ugnssäker form. Bred över peston jämnt på vardera filébit och grädda dom sedan i ugn i 10-12 minuter.
Serveras med grönsaker.

Total kalorimängd: 250 kcal/ portion



Maria Mena – En helg av kärlek och hälsa!


I helgen har jag varit i Stockholm och på lördagskvällen var min pappa och jag på konsert för ett fullsatt Nalen, artisten var den norska sångerskan Maria Mena.

Konserten var helt fantastiskt, det var kärlek överallt och alla mådde så himla bra, jag och pappa gick därifrån helt överlyckliga!
Maria körde låtar från både sin senaste – och tidigare skivor, flera av mina favoritlåtar.
Maria Mena är en artist jag verkligen kan rekommendera!
Ovan är ett smakprov på hennes jullåt som hon avslutade konserten med och jag vill önska en glad advent till allihopa!

Imorgon passerar jag 6 månader med 5:2 metoden och då bjuder jag på ett nytt och spännande recept!

 

 

 



Kycklingbullar med oregano!

DSC_0002Kycklingbullar med morot och oregano (4port)

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten riven morot
1msk mangochutney
salt, peppar, oregano och chillikrydda

Skär kycklingfiléerna i bitar och häll i en matberedare, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet.
Rulla smeten till ca 40 st små bullar och stek i omgångar i en stekpanna. Stek i lite smör eller olja, annars fastnar bullarna!

Serveras med smakrika grönsaker som ruccola.

Total kalorimängd: 180 kcal /10 kycklingbullar

Detta är mitt senaste favoritrecept för 5:2 metoden!



Thaiwok med kyckling

DSC_0023

 Det här blev det godaste jag har lagat på länge! (3 portioner)

Ingredienser

2 kycklingfiléer
200g Frusen Findus wokmix – Thai
100g Kokosmjölk
1dl Matlagningsgrädde
1-2 rejäla teskedar curry pasta
Salt och svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i stora bitar och stek till dom blivit gyllenbruna och genomstekta, krydda med salt och svarpeppar. Lägg över i en skål.
Stek wokmixen så den blir varm, men inte för länge så den blir mjuk, det räcker med några minuter bara!
Häll i kycklingbitarna, kokosmjölken och matlagningsgrädden, rör om.

Tillsätt sedan röd currypasta.
Obs! Börja med 1 tesked och ta i en till om ni vill ha mer bett i woken. Personligen föredrar jag stark mat, speciellt när det gäller grytor och wokmixer, så jag tar 2 teskedar.

Låt den koka i några minuter, sen är det bara att servera med fräscha grönsaker som exempelvis rivna morötter.

Total kalorimängd = 827kcal
Per portion =275 kcal



Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor

Vegetarisk lasagne utan plattor

 Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor (4 port)

Ingredienser

1 hel zucchini
¾ squash eller pumpa
1 hel paprika
740 g krossade tomater med basilika och örter (Coop, 2 förpackningar)
100 g lättkeso 1,5 %
20g ost
2 små vitlöksklyftor
Eventuellt salt och peppar

Totalt: 500 kcal, per portion 125 kcal.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva zucchinin och squashen i smala skivor och paprikan i små bitar. Fräs vitlöken i en stekpanna och häll sedan ner den krossade tomaten, rör om. Tillsätt keso och eventuellt salt och peppar.
Lägg ett lager med zucchini i en ugnssäker form, varva sedan med tomatblandningen, paprika och squash. Avsluta med tomatblandningen och strö över osten.

Låt den grädda mitt i ugnen mellan 20-30 minuter.
Serveras med grönsaker.

Exempel.
Romansallad (16kcal/100g)
Morot (45kcal/100g)
alfaalfagroddar (32kcal/100g)



Ekologiska varor i reklambladen och matsedel för månaden

Jag sitter just nu med reklambladet för ICA kvantum och på sida 8-9 är det ett helt uppslag om ICA s ekologiska varor I love eco.
Har det alltid varit så? Har matbutikerna alltid satsat på vissa ekologiska produkter och det är först nu, när jag har börjat intressera mig för ekologiska varor, som jag har börjat lagt märke till det?
Oavsett, så är det väldigt positivt.

Imorgon är det en ny 500 kcal-dag och jag håller på att planera matsedel. Matsedel är något jag rekommenderar till alla som vill börja med eller använder sig av 5:2 metoden för det underlättar otroligt mycket.

Skapa en matsedel för månadens 8 begränsningsdagar i början av den nya månaden och sätt den på kylskåpet. Räkna på hur många kcal det blir för varje måltid/snack och skriv siffran bredvid livsmedlet. Genom att skapa en matsedel ser du exakt vad som måste handlas till dom dagarna, det ger dig en bra struktur och du vet exakt vad du kommer att äta under dagen och i och med det behöver du inte räkna under dagen hur många kcal du stoppar i dig.