Hälsa på mina villkor

Raw chocolate cheesecake cupcakes

Detta recept är mitt första försök att baka med kakaosmör och jag vill påstå att det blev väldigt gott!
Inspirationen är tagen från cupcakes gjorda på cashewnötter och raw cheesecake som resulterade i raw chocolate cheesecake cupcakes, som på svenska kan översättas till cheesecake muffins med chokladsmak i rawfood-stil.

_20150819_172449

Det jag började med var att blötlägga 3 dl cashewnötter i ungefär 30-45 minuter för att cheesecakesmeten skulle bli slät. Sedan började jag med smeten till bottnarna.

Ingredienser botten
2 dl kakaosmör (4 dl smält kakaosmör)
3 dl raw kakao
1,5 dl agavesirap
1/2 tsk vanilj pulver

Ingredienser cheesecakesmet
3 dl naturella cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3 msk vatten
0,5 dl raw kakao
2 msk agavesirap (ev. mer efter smak)

_20150819_172643

_20150819_172720

1. Börja med att smälta kakaosmöret över vattenbad på mellanhög värme.
2. Medans kakaosmöret smälter, blanda ihop raw kakao, vaniljpulver och agavesirap i en bunke. Tillsätt sedan det smälta kakaosmöret och blanda till en jämn smet.
3. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och ställ in i frysen i 30 minuter.

4. När cashewnötterna har varit blötlagda, häll bort vattnet och lägg dom i en matberedare. Kör nötterna en stund för att sedan tillsätta kokosoljan, vattnet, och vaniljpulvret. Kör tills det har blivit en jämn smet.
5. Tillsätt sedan kakaon och sitt sist agavesirapen för att känna dig fram hur mycket sötma du vill ha.
6. När smeten är klar kan du antingen använda en sprits för att fördela smeten eller med hjälp av en smörkniv.
7. När du sedan har fördelat smeten, ställ muffinsen tillbaka in i frysen i ytterligare 30 minuter.

_20150819_173044

_20150819_173149

_20150819_173253

_20150819_173430

Ps! Var inte rädd för att lägga på extra cheesecakesmet (det är den som är godast!)



Den mest underbara frozen yoghurt med citronsmak! (utan socker)

_20150819_174805
Det här är den mest underbara frozen yoghurt jag någonsin ätit! Den innehåller både citronskal och citronsaft som bidrar till härlig smak och syrlighet och agavesirap bidrar till sötman.

Ingredienser (2-4 portioner)
2 dl grekisk yoghurt
1 dl agavesirap
2 ekologiska ägg
saft från 3 citroner
citronskal från 1 citron

_20150819_174633

1. Riv citronskalet från en citron och pressa ut saften ur tre citroner.
2. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller i en bunke till en jämn smet.
3. Häll sedan över blandningen i en glassmaskin.
4. Servera denna underbara frozen yoghurt tillsammans med färska bär (mitt förslag är hallon eller jordgubbar).
5. Njut!

mindre



Varför har vissa en hälsosam livsstil medan andra inte har det?

Frågan ”Varför har vissa en hälsosam livsstil medan andra inte har det?” är något som varje individ som jobbar med hälsa måste ta hänsyn till. Många individer som har en ohälsosam livsstil önskar att de hade en mer sund livsstil, men du hör aldrig en individ med hälsosamma vanor säga att ”jag vill ha fler osunda vanor i min livsstil”.
Varför tar inte individer till sig budskapet om att 30 minuters fysisk aktivitet är bra för din hälsa eller byter ut godispåsen på helgerna mot en fruktsallad för att den innehåller fler näringsämnen? Finns det någon individ som röker 2 paket cigaretter om dagen som inte vet att det är farligt? Antagligen inte, men ändå fortsätter dem att röka.
Vi har alla samma beslutsunderlag, men fattar olika beslut. Varför? Vi har olika kriterier.

Författarna Gunnar Andersson och Anders Johrén skriver i boken ”Hälsosammare livsstil, bättre ekonomi” om fyra beslutskriterier: Tidsperspektivet, optimisten och pessimisten, realisten samt den som vill ha ”minsta möjliga ånger”.

1. Tidsperspektivet
Alla individer har ett begränsat tidsperspektiv i sitt beslutsfattande. Vissa har ett kortare tidsperspektiv som kan förklaras som just nu, medans andra har ett längre perspektiv. De förklarar att ju kortare perspektiv individer har desto större är chansen att de lever på lång sikt ett ohälsosamt liv.
De beskriver också subjektiva värderingar: Värderar du en sund livsstil högt eller vill du ha kortsiktig njutning i form av osunda vanor?

2. Optimisten och pessimisten
Ett annat kriterium för en sund livsstil riktar sig på individers personlighet, optimisten och pessimisten som kan hitta argument för att inte ha en hälsosam livsstil.
Optimisten försöker övertyga sig själv genom att säga att det kommer att gå bra även med en osund livsstil. Författarnas exempel beskriver morbrorn som dog vid 89 års ålder och som har rökt i många år, medans fastern som aldrig hade rökt en dag och som dog  i cancer vid 55.
Pessimisten kan möjligtvis övertyga sig genom att säga att det spelar ingen roll vilken typ av livsstil jag har, jag kan lika gärna dö i någon konstig sjukdom.

3. Realisten
Det tredje beslutskriteriet heter realisten och bedömer oddset för att olika resultat, både hälsomässiga samt ekonomiska, ska inträffa. Goda vanor ökar oddset för ett hälsosamt och långt liv som i sin tur resulterar i bättre ekonomi (för exempelvis samhället). Realisten vet också att det inte är en garanti för att alltid må bra, men det ökar potentialen.

4. Den som vill ha ”minsta möjliga ånger”
Till sist har vi kriteriet ” den som vill ha minsta möjliga ånger” som också är ett kriterium som strävar efter en hälsosam livsstil.  Jag har aldrig hört någon av mina vänner eller familjemedlemmar säga att de ångar att de motionerar mer än tidigare eller slutade att röka, däremot har jag hört vänner och bekanta säga att de ångrar att de ens började röka och önskar att de åt hälsosammare mat.
Författarna beskriver att för vissa individer kan det kännas som en form av uppoffring att leva en hälsosam livsstil. Det finns ingen garanti för att de i framtiden ska må bättre eller leva längre (även om forskning försöker hjälpa till på traven), men bara tanken på att ångra det man inte gjorde kanske är värre än själva uppoffringen.

Julia Eriksson Hälsa på mina villkor blog header ett hjärta i sanden blå logotype

Slutsatsen av detta inlägg är att det finns en del bakom beslutet att ha en hälsosam eller ohälsosam livsstil och några av dessa kriterier måste förändras för vissa individer innan de väljer sunda vanor istället för osunda.



Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!



#LIKEAGIRL

Något som kan göra mig irriterad är reklamannonserna som visas som introduktion när du vill se på ett Youtube-klipp. Det är reklamkampanjer för bilar, läsk, filmer och det är väldigt ofta som jag klickar på knappen ”Hoppa över”. Idag var inte en sådan dag.

Jag sitter just nu i soffan efter en ytterligare en arbetsdag med trädgårdsarbete och är lite tagen över de två videoklippen jag precis har sett. Klippen var från Always och visade hur uttrycket ”Like a girl” uppfattas, hur olika uttrycket uppfattas av killar, en tjej på 10 år eller en ung kvinna.
Jag tänker inte berätta i detalj vad klippen presenterade, men jag vill väldigt gärna att du som läser det här inlägget tar dig tid att se på båda Youtube-klippen som är ungefär 3 minuter långa vardera och sedan funderar på vad det är du faktiskt har sett och hört.

Dagens läxa för mig är att det är inte bara ointressanta reklamkampanjer som presenteras som introduktion på Youtube, utan det är viktiga punkter som måste uppmärksammas.



Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047



Naturens hälsoeffekter

Individer mår bra av att vara ute i naturen och det har även vetenskap bevisat. Vetenskap visar att individer som befinner sig i någon form av rehabilitering mår bättre om de har tillgång till grönområden och människor som mår bra, mår ännu bättre om de vistas ute. Att vistas ute ökar också individers fysiska aktivitet och naturen kan även bidra till avkoppling, återhämtning samt andra hälsoeffekter som minskat blodtryck.

IMG_1607

I morgon avslutas min första vecka av tre på mitt sommarjobb där jag utför trädgårdssysslor. Den här veckan har jag till exempel hackat bort ogräs från grusgångar, hackat bort MYCKET ogräs och vanlig gräs från en parkering som behövde breddas och lastat i, kört och lastat ur jord ur en skottkärra väldigt många gånger.

Så slut i kroppen som jag känner mig så har jag bara känt efter ett jobbigt pass på gymmet eller när jag hjälpte min pappa att flytta på ruttna, stora och väldigt tunga stockar på gården vid våran sommarstuga. Även om jag är väldigt trött i kroppen känner jag mig väldigt pigg i huvudet. Jag märker att vistas ute och samtidigt jobba är en av de bästa kombinationerna och jag har ytterligare två veckor att känna av effekterna.

Jag har en känsla av att både mina armar, rygg och ben kommer att kännas starkare efter dessa tre veckor. Jag väljer den här typen av träning alla dagar framför att spendera flera timmar i ett gym som luktar svett och där det finns en form av träningshets som ligger i luften och som gör individer stressade.
Jag säger inte att gymmet är en dålig plats, men under den tiden jag tränade regelbundet på gymmet kände jag en stress över att prestera/lyfta tyngre och tyngre tills det till slut inte var roligt längre.

En individ som pratar om träningshets på ett väldigt klokt sätt är PT-Fia i hennes bok ”PT-Fias tio i topp”. Hon har ett väldigt bra helhetsperspektiv på hälsa och jag rekommenderar starkt att alla ni som inte har läst hennes bok gör det.
Låna den av en vän, leta på biblioteket eller köp den. Jag hade turen att få den i examenspresent av min storasyster och hennes familj.

9789173630702

Vad tycker ni om att vara fysisk aktiv i naturen? 
Är det någon skillnad att vara fysisk aktiv under sommarhalvåret, jämfört med vinterhalvåret?



Vad är hälsa? (enligt mig)

IMG_1659

I beskrivningen av min blogg skriver jag att fokus kommer att vara på hur jag hittar min hälsa på mina villkor i den stora hälsodjungeln som finns. Jag ska dela med mig av hur jag känner glädje till ett hälsosamt och välmående liv med hjälp av god mat, rolig träning och inspiration jag får av både ”vanliga” människor och experter. Jag anser att jag har inte utfört ett bra jobb när det gäller den biten. Hittills har jag, sedan jag startade bloggen som då hette 5:2 bloggen, till 99 % presenterat recept av olika slag. Det är inte vad jag har sagt i min beskrivning.
Så från och med nu ska jag göra ett nytt försök och jag tänkte börja med att berätta vad jag anser att hälsa är för någonting.

IMG_1616

Fotografierna som presenteras i inlägget är tagna i trädgården hos mina föräldrars sommarstuga i Dalarna. Jag åkte dit för att min mamma skulle firas, då hon fyller 60 år detta år. Alla mina syskon med sina respektive och barn, samt min moster, farfar och hans fru var där och vi åt extremt god mat, marängtårta, tryffeltårta och kakor. I present fick mamma ett bärbälte som ska användas när hon exempelvis plockar hallon och pengar till att köpa en elcykel samt örhängen.

Det som jag tror att min mamma kommer att minnas mest från den här helgen är att min pappa samarbetade med min bror och bad honom skriva en sång som vi alla kunde sjunga till mamma. Han använde en låt från Nationalteatern och texten beskrev hur min älskade mamma är som person.

Det jag vill komma fram till är att under dessa dagar jag var i Dalarna tillsammans med min familj, den känslan jag hade i kroppen, det var hälsa.

IMG_1653

I det engelska språket kan ordet ”health” härstamma från ordet ”wholeness”, ”to make whole” samt ”healing”, vilket kan översättas till” välbehållen”, ”helhet”, ”att göra hel” samt ”läkande”.
På klassisk grekiska finns två ord som kan relateras till hälsa: ”hygieia” samt ”euexia”. Hygieia betyder ”ett bra sätt att leva” och euexia betyder i stora drag ” bra vanor för kroppen”
Jag anser att dessa ord beskriver väldigt bra hur jag känner att hälsa ska vara samt upplevas. Hälsa ska kännas som att din kropp och ditt sinne är i balans och syftet med att uppnå hälsa ska vara att göra dig själv hel/fortsätta vara en helhet, genom bra vanor för kroppen.
Hälsa är individuellt och varje individ kan känna hälsa oavsett om han, hon, hen har en sjukdom (fysisk eller psykisk), funktionsnedsättning eller upplever andra faktorer som påverkar hälsan.

IMG_1611

Vad är hälsa för dig?
Vid vilka tillfällen anser du att du upplever hälsa? 



Sommarsmoothie

Denna underbara smoothie är gjord på banan, jordgubbar, nektariner samt frusna hallon. Den har tagit första platsen bland mina favoritsmoothies och jag har gjort den till frukost varje dag den här veckan!

Ingredienser ( ett glas)
1 hel ekologisk banan
100 gram frusna ekologiska hallon
1-2 nektariner
ca 50-100 g färska jordgubbar

1. Blanda allt i en matberedare eller mixer och servera direkt!

IMG_20150625_091300



Fetaostfyllda paprikor och sötpotatisklyftor

Oj oj, det här receptet gick hem hos både mig och min sambo och det kommer vi definitivt att göra flera gånger!

Mitt mål är att försöka äta en hel del vegetarisk mat den här sommaren för omväxlingens skull, även om jag älskar grillat kött en härlig sommardag och det här receptet gör det mycket enkelt att uppnå mitt uppsatta mål.

Fetaostfyllda paprikor har jag gjort tidigare, men den här gången blandade jag i avokado och basilika som blev en total succé! Sötpotatis är ett relativt nytt livsmedel för mig, men det kommer säkert att bli mer och mer av det under sommaren, med tanke på hur gott det faktiskt är.
Receptet är gjord för två hela paprikor och en sötpotatis (passar 2 personer).

Fyllda paprikor

Ingredienser
2 paprikor
1  stor sötpotatis
100 g ekologisk fetaost
1 mogen avokado
½ dl ekologisk crème fraiche
färsk basilika
chillikrydda
salt, peppar
olivolja

1. Börja med att sätta på ugnen på 200 grader och dela paprikorna på mitten + ta bort kärnorna.
2. Dela potatisen i tunna klyftor och lägg i en ugnsform som du smort med olivolja. Krydda med salt och peppar.
3. Grädda potatisen i 10 minuter (potatisen tar längre tid att bli klar än paprikorna).
4. Blanda crème fraiche, avokado och fetaost i en skål, krydda med chillikrydda och färsk basilika efter smak.
5. Fyll paprikorna med fetaost krämen och lägg i en ugnsfast form som även den är smord med olivolja.
6. Grädda paprikorna och potatisen i cirka 20 minuter.
7. Servera och njut!

Fylldpaprika med sötpotatis