Hälsa på mina villkor

Alkohol är farligt! eller?

Om du läser en artikel som säger "även måttligt drickande kopplas till cancer", hur reagerar du?
Och om du läser en annan artikel som säger "Forskning: Rött vin motsvarar en timmes träning!", reagerar du annorlunda jämfört när du läser den första artikeln?

Svenska Dagbladet publicerade den 19 augusti 2015 den första artikeln som beskrev att även måttligt drickande kopplas till cancer och har hittills fått 756 delningar på Facebook. Den andra artikeln publicerades av tidningen Elle mat och vin den 19 november 2015 och har hittills fått 4550 delningar (!) på Facebook. Båda dessa artiklar är baserat på forskning, men till skillnad från Elle mat och vin beskriver Svenska Dagbladet lite mer information om studien som artikeln har baserats på. De beskriver hur många individer som deltog, hur länge studien pågick och resultatet. Elle mat och vins artikel är 7 meningar lång och säger endast det som folk vill höra.

 

Att dricka alkohol kan placeras inom den sociala norm som finns och det är oftare som du får blickar på dig när du inte dricker alkohol jämfört när du dricker. Det pratas ofta om att ett glas rött om dagen är bra för kroppen och du kan till och med dricka när du ammar nu för tiden.

Den här typen av artikel som Elle mat och vin presenterar är något som kan tolkas på flera olika sätt. De skriver faktiskt att det är livsmedlet röda druvor med ämnet reservatrol som kan öka fettförbränningen på samma sätt som aktiv träning, så rekommendationen skulle lika gärna vara att äta rena vindruvor och inte druvor som har fått jäsa. En annan tolkning eller hypotes skulle kunna vara, om man ska hårdra, att stillasittande individer väljer att dricka ett glas vin varje dag istället för att vara fysisk aktiv 1 timme. Det ska du ju ha samma effekt (!) Då har du istället en stillasittande individ som konsumerar alkohol varje dag. Två riskfaktorer som kan bidra till flera folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer etc.

Jag säger inte att det är fel i att Elle mat och vin publicerar den här artikeln, men jag anser att de borde lägga till lite mer information om studien eller åtminstone länka till orginalkällan för deras påståenden, så att deras text blir evidensbaserad. Det är också självklart upp till var och en som läser artikeln att välja om de tror på informationen som skrivs, men det finns allt för många som vill välja den absolut enklaste vägen till ett hälsosamt liv. Då vill man inte alltid vara källkritisk.

Om vi tar artikeln från Svenska Dagbladet är inte den heller felfri, men den ifrågasätter påståendet att vin (alkohol) skulle vara bra för individer.
Fokus i den artikeln var individer som hade lätt till måttlig alkoholkonsumtion och aldrig hade rökt och syftet var att se om de ökade deras risk för att drabbas av cancer. Även om alkoholkonsumtionen var lätt eller måttlig, som exempelvis ett glas rött vin, ökade risken för att drabbas av känt alkoholrelaterade cancerformer såsom bröstcancer. Den ökade risken fanns också bland män som rökte, men INTE hos män som aldrig hade rökt.

Så vilka forskare ska du som läsare lyssna på?
Det är dessa motsägelsefulla råd som får oss i samhället förvirrade gällande var som är bra för vår kropp och hälsa eller inte. Men baserat på hur många delningar som artikeln från Elle mat och vin har fått är det rätt uppenbart vad läsarna vill höra.

 

 

Artikeln från Svenska Dagbladet: Även måttligt drickande kopplas till cancer

Artikeln från Elle mat och vin: Rött vin motsvarar en timmes träning



Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

 

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

 

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234



Vegetarian Wednesday: Glutenfri paj med soltorkade tomater och fetaost

Denna kyliga onsdag blev det vegetarisk paj till lunch. Vetemjölet i pajskalet blev utbytt till havremjöl & rismjöl för att göra den glutenfri och resultatet blev verkligen hur gott som helst!
Förresten så kan du göra eget havremjöl  genom att mixa havregryn i en matberedare tills det är finmalet. Väldigt smidigt!

Ingredienser (glutenfritt pajskal)
1 ½ dl havremjöl
1 ½ dl rismjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Ingredienser (fyllning)
8-10 soltorkade tomater
150 g ekologisk fetaost
en näve färsk bladspenat (eller basilika)

 

Ingredienser (äggstanning)
2 dl ekologisk mjölk
2 ekologiska ägg
2 dl ekologisk crème fraiche
valfritt att lägga till lite riven ost

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare och tryck sedan ut den i pajformen. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Medans pajskalet gräddas kan du skära de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ingredienserna till äggstanningen. Börja äggstanningen med att vispa ihop äggen med mjölken.
  4. När pajskalet har gräddats, höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Lägg i de soltorkade tomaterna, smula över fetaosten och bladspenaten/basilikan. Häll sedan över äggstanningen.
  6. Grädda pajen i cirka 30-35 minuter tills den fått fin färg
  7. Njut av pajen tillsammans med hemmagjord pizzasallad.

IMG_20151028_160329
IMG_20151028_160527



Vegetarian Wednesday: Tomatröra med kidneybönor

Första gången jag fick smaka på den här tomatröran med kidneybönor var hos min storebror Johan och hans sambo Sara. Ska jag vara helt ärlig var jag skeptisk till en början när Johan började laga rätten, då bönor har inte varit en stor favorit för min del, men jag kände mig modig och åt det tillsammans med grönsaker, gräddfil och nachochips. Det var som att äta tacos fast en vegetarisk variant som var minst lika god!
Sedan dess har jag gjort den här rätten många gånger när jag är sugen på något enkelt som gått fort att laga och det är även en rätt som går hem hos min sambo Dennis!

Ingredienser
1 förpackning "I love Eco" krossade tomater (ICA)
1 förpackning ekologiska kidneybönor
1 grönsaksbuljong
ev. saften från ½ lime
1 vitlöksklyfta
chillikrydda
ingefära
cayenne

 

Ingredienser som Johan använder i sitt recept som jag har plockat bort
spiskummin
chipotle (burk)
socker

  1. Riv en vitlöksklyfta och stek den en stund i olja på låg värme.
  2. Skölj kidneybönorna och låt vattnet rinna av.
  3. Ha i förpackningen med krossade tomater, grönsaksbuljongen, krydda med valfria kryddor och tillsätt eventuellt saften från ½ lime.
  4. Sen kan du smaka av med salt, eventuellt lite socker om du anser att det är för syrligt.
    (Här kan du även tillsätta min brors ingredienser om du gillar smakerna).
  5. Låt det puttra tills vattnet kokat bort och den har fått en ganska fast konsistens.

Ät tomatröran med nachochips, färsk skivad banan, valfria grönsaker, riven ost och gräddfil! Det är supergott alternativ till tacokvällen!

IMG_20151021_144350 IMG_20151021_144501 IMG_20151021_144721
IMG_20151021_151934



Bakarglädje! Recept: Honungsbröd

Igår var en riktig toppendag! Solen var framme hela dagen, höstlöven lyste i rött, gult och orange och jag hade en enorm inspiration till att baka bröd! men inte vilken typ av bröd som helst, utan bröd med honung!

Jag sökte på honungsbröd på google och fastnade för en superfin bild på sex väldigt snygga bröd, kom in på bloggen som hade lagt ut bilden och kopierade receptet. Efter några små modifieringar började jag baka och resultatet blev honungsbröd som blev riktiga snyggingar när de blev klara!
(De blev helt fantastiskt goda också!)

Honungsbröd (Riktiga puddingbröd!)
Ingredienser

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 tsk salt
1-2 msk honung
11-12 dl mjöl

 

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Värm vatten och mjölk till fingervärme.
  3. Häll lite vätska på jästen så den löser sig och tillsätt honungen.
  4. Tillsätt resten av vätskan, salt och 1 dl mjöl åt gången. Det tar en stund att tillsätta 1 dl mjöl åt gången, men det är värt det! Bli inte orolig för att degen blir lös.
  5. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa 1,5 h.
  6. Stjälp upp degen på riktigt mjölad bänk, då du inte ska knåda degen. Rulla den försiktigt och skär den sedan i sex delar.
  7. Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Servera dessa snyggingar med en smakrik ost och gurka!

IMG_20151019_130228
IMG_20151019_142103
IMG_20151019_142523 IMG_20151019_142740 IMG_20151019_142751 IMG_20151019_144438 IMG_20151019_144429 IMG_20151019_145730

 



Internationellt folkhälsoarbete: HeForShe

Det är över ett år sedan som jag upptäckte kampanjen #HeForShe som lanserades av UN Women med hjälp av skådespelerskan och UN Women Goodwill Ambassadören Emma Watson. Hennes tal till Förenta Nationerna var extremt rörande och gav mig en rejäl tankeställare.
Kampanjen #HeForShe är "a solidarity movement for gender equality" och översätts till svenska som "en solidaritetsrörelse för jämställdhet". På deras hemsida HeforShe.org beskriver dom hur rörelsen för jämställdhet var ursprungligen tänkt som en kamp som leddes av endast kvinnor för kvinnor, men under de senaste åren har män börjat stå upp för att ta itu med ojämlikheten och diskrimineringen som kvinnor och flickor ställs inför.
De beskriver hur det nu är dags för att förena ansträngningarna och samla hälften av mänskligheten (pojkar och män) som stöd för den andra halvan av mänskligheten (flickor och kvinnor), till fördel för alla!

För att stödja #HeforShe ska du tro på att jämställdhet för kvinnor är en grundläggande mänsklig rättighet som gynnar oss alla. Att åtgärder måste sättas in mot könsdiskriminering i syfte för att skapa en mer rättvis och jämlik värld.

 

Ta gärna paus från det du gör och se på Emma Watsons tal till Förenta Nationerna. Det är verkligen inspirerande! och gå in på HeForShe för mer information.

Ytterligare ett tal som också är värt att lyssna på, som handlar om #HeforShe, är från skådespelaren Douglas booth när han talade på London School of Economics igår.

 



En helg med långpromenader och solsken

Hösten har kommit till Söderhamn och löven börjar ändra färg till härligt gula eller mörkt röda. Det är en fantastisk tid på året enligt mig, speciellt när solen skiner. Vi har haft turen här uppe i Hälsingland att värmen har dröjt kvar, men det känns ändå i luften att oktober månad har nu börjat.
I helgen har det varit solsken hela tiden och jag har inte kunnat vara inne, utan långpromenader vid Söderhamnsån på morgonen eller förmiddagen har varit mitt största nöje! Jag har gått samma runda med några tillägg beroende på hur långt jag vill gå, men kravet har varit att det är kring Granskärs våtmark och Söderhamnsån som jag ska gå. Jag tycker inte om att gå på asfalt utan jag vill omge mig av träd, grus och natur.

I morse såg jag på soluppgången tillsammans med min katt Zelda och det var väldigt vackert! I kväll blir det att baka chokladkakor och eventuellt kommer receptet upp imorgon beroende på resultatet.

Jag hoppas att ni har haft en lika härlig helg som jag! Det här är hälsa på hög nivå!

IMG_20151003_112724

IMG_20151003_112714

IMG_20151004_072048

IMG_20151004_105125

IMG_20151004_112610

IMG_20151004_114027

IMG_20151004_114039

IMG_20151004_114138



Rekryteringshelg i Sälen

Hösten börjar smyga sig på och i helgen var jag på en rekryteringsträff för ett säsongsjobb i vinter. Jag begav mig på lördagen till Sälen och Experium för att få chansen att jobba som massör från December-April.

Det var ungefär 450 personer på rekryteringsträffen och 7 av dessa inklusive mig hade sökt till spa-avledningen som antingen Spa-terapeut eller massör. Under lördag-söndag bodde jag i en stuga tillsammans med 5 andra personer som hade sökt jobbet som bland annat liftvärd och under helgen träffade jag människor som hade sökt till allt från liftvärd till skidskola eller som receptionist. Alla var verkligen supertrevliga!
IMG_20150920_122701
En av de härliga tjejerna som jag lärde känna var Sofie som precis som jag hade sökt till Spa-avledningen. Hon var egenföretagare under namnet FiloSofie och även instruktör i Acroyoga. Hon var väldigt entusiastisk gällande acroyoga och ville gärna demonstrera för oss andra i gruppen.

 

Här visar hon acroyoga för en annan härlig tjej i spa-gruppen som hette Jenny.
DSC_0321
DSC_0320
IMG_20150920_122225
received_10154250278884148
Under söndagen var själva intervjun och vi delades in i grupper. Jag hamnade med både Sofie och Jenny samt med ytterligare en tjej från spa-gruppen. Vi fyra tillsammans med 6 stycken till var grupp 2c och fick spendera söndagen tillsammans. Förutom gruppintervjun fick vi åka i väg på samarbetsövningar och det var otroligt roligt! Alla samarbetsövningar gick inte jättebra, men på vissa var vi grymma!

Nu återstår det bara att vänta på samtalet som säger om jag kommer att få arbeta som säsongsjobbare eller inte!



En helg i Insjön, Dalarna

Den här helgen spenderade jag i Insjön som ligger i Dalarna tillsammans med mina föräldrar. Vi har en väldigt mysig sommarstuga som var min farmors barndomshem och där har jag spenderat många helger under min uppväxt.
Lördagen bestod av en härlig morgonpromenad efter frukost, en promenad ner på byn från Knippoberget för att ta del av Insjödagen och på kvällen fick vi besök av min farfar, hans fru och min moster. Vi hade en jättemysig kräftskiva med västerbottenpaj, löjrom, kallrökt lax, kräftor och hemmagjord blåbärspaj till efterrätt (min mamma bakar en grym blåbärspaj!). På söndagen var det lite arbete som gällde i form av målning och innan lunch gick pappa och jag för att leta efter trattkantareller. Vi hittade inga trattkantareller men jag hittade däremot gula kantareller och en massa blåbär!
Summan av kardemumman så var det en härlig helg i Dalarna, som alltid! Jag hoppas att ni hade en lika mysig helg som jag!

 

_20150830_085220
        _20150830_085123
_20150830_085035
          _20150830_084732
          _20150830_084824
          _20150830_084534
          _20150830_145915 _20150830_145835



Vad är antroposofisk medicin?

Under min utbildning på det hälsopedagogiska programmet var det väldigt viktigt för oss elever att vi hade ett helhetsperspektiv på hälsa och det var något som våra lärare kommenterade hela tiden. Den första kursen vi hade hette "Introduktion till folkhälsovetenskap" och i den kursen gick vi igenom alla möjliga hälsoperspektiv och olika konferenser/rapporter som utvecklade begreppet hälsa.

En av de allra vanligaste synen på hälsa kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) som beskriver att hälsa är "Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro från sjukdom och handikapp". Under Ottawakonferensen 1986 utvecklades begreppet och introducerade "stödjande miljöer till hälsofrämjande arbete" som i sin tur introducerade en ekologisk dimension av hälsa. Under Sundsvallskonferensen 1991 utvecklades praktiska definitioner som innebar att stödjande miljöer anslöt sig till de fysiska och sociala aspekterna av individers omgivning.

 

Jag har undersökt något som heter antroposofisk medicin och det är något som jag har hört min mamma nämna flera gånger under min uppväxt. Antroposofisk medicin beskrivs som en integrativ metod som praktiseras av exempelvis  läkare, sjuksköterskor och terapeuter. Antroposofisk medicin ser till människan som en helhet genom att de ser till det fysiska, psykiska och det sociala.
Hemsidan antroposofiskmedicin.se beskriver att "inom den antroposofiska medicinen integreras det naturvetenskapliga biologiska synsättet med kunskaper om hur sjukdomen har samband med det själsliga, med biografin och det sociala livet och även existentiella frågor hos individen". Det handlar om en individualiserad behandlingsstrategi då alla individer har olika förutsättningar för hälsa.

Antroposofer beskriver hälsa som resultatet av att individer har återvunnit balansen i kroppen samt i själen. De talar också om självläkning, vilket innebär att om en individ drabbas av en lättare sjukdom kan människan genom egna resurser återställa balansen inom en viss tid. Ibland behövs det medicin, men det som antroposofer menar med medicin är läkemedel som stödjer individens egna ansträngning till läkning, en form av förstärkt självläkning. Dessa läkemedel består av substanser ut mineral -och växtriket, men även från vissa djur som bearbetas i specifika farmakologiska tillvägagångssätt och ska vara av högsta kvalitet.

Det är vanligt att en läkare som arbetar med antroposofisk medicin samarbetar med olika professioner som exempelvis massör, dietist eller konstterapeut. Det viktigaste inom den här formen av medicin är att se hur pass invecklad sjukdomen är i en individs liv för att åstadkomma en djupare läkning.

Vill du veta mer om antroposofisk medicin?

Antroposofisk medicin: Nordens enda sjukhus som bedriver kvalificerad vård och rehabilitering med antroposofisk inriktning.

 

Konstterapiutbildningen: Antroposofisk konstterapiutbildning

Antroposofiska läkemedel i svensk lagstiftning: En artikel om hur antroposofiska medlen kan föras in i läkemedelslagen.

julia_blog_header