Hälsa på mina villkor

Sommarsallad med grönkål, äpple & bacon

Vi har haft några fina sommardagar här hemma och jag har kunnat sola och ätit frukost på balkongen i morgonsolen. Idag är det sämre väder men det stoppar mig inte från att bjuda på en sommarsallad gjord på grönkål, äpple och bacon.
Det här var första gången jag testade grönkål och den är enligt mig lite besk i smaken, men tillagas den på det sätt som i följande recept blir smaken mycket godare!

Den här salladen är berikad med bland annat järn, c-vitamin & A-vitamin.

Ingredienser (1-2 port)
3-4 nävar grönkål
1 paket bacon
1 äpple
1-2 avokado
Olivolja
Äppelcidervinäger

Valfritt: hackade cashewnötter och 100 g ekologisk fetaost

1.Skölj grönkålen och hacka den i mindre bitar.
2. Fräs grönkålen i olja i någon minut och lägg sedan upp den på tallrikar.
3. Stek baconen, gärna knaperstekt.
4. Hacka äpplet och avokadon i bitar.
5. Fördela äpplet och avokadon över grönkålen och lägg till sist på baconet. Om du vill kan du hacka naturella cashewnötter och smula över ekologisk fetaost.
6. Ringla över lite olivolja och äppelcidervinäger efter smak. Servera och njut!

IMG_20150611_185653



Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703



Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön

Nu på fredag tar jag examen från Högskolan i Gävle och det Hälsopedagogiska programmet!
Under dessa tre år har jag fått ett helhetsperspektiv på hälsa, träffat fantastiska människor, kämpat med vetenskapliga artiklar, blivit diplomerad massör i svensk klassisk massage, gått vidareutbildning inom massage och lärt mig vad triggerpunkter är för något, utbildat mig till hälsoprofilbedömare, lärt mig skriva vetenskapliga uppsatser, vuxit extremt mycket som person och blivit egenföretagare.
Nu på fredag ska det firas, allt som jag har åstadkommit under dessa tre år och det kommer att kännas fantastiskt!

Nu när skolan snart är över kommer det att bli mer aktivitet i köket och nya goda, enkla och roliga recept kommer att experimenteras fram!

Idag bjuder jag på Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön.

IMG_20150601_195919 IMG_20150601_215014 IMG_20150601_215049

Ingredienser (ca 20 stycken)
50 g färsk jäst
6 dl vatten (37 grader)
2 dl creme fraiche
1 grönt äpple, grovt rivet
1 dl linfrö (kan bytas ut mot chiafrön)
5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken och häll över vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
2. Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet (om du vill kan du skala äpplet). Rör ner creme fraiche, det rivna äpplet, salt och linfrö/chiafrön.
3. Tillsätt allt grahamsmjöl samt vetemjöl och arbete degen i ungefär 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i degbunken täckt med bakduk i ungefär 40 minuter.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30×40) och stjälp upp degen på plåten.
6. Platta ut degen i plåten, skär den i 20 rutor och nagga med en gaffel. Strö gärna över lite extra grahamsmjöl.
7. Låt degen jäsa i plåten ytterligare 30 minuter under bakduk.
8. Sätt ungen på 225 grader och grädda sedan degen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
9. Låt brödet svalna under bakduk.



Raw hasselnöts -och havrekakor

Dessa kakor är superenkla att göra och fruktansvärt goda! Det är väldigt svårt att hålla sig från frysen..

Ingredienser (7 medelstora kakor)
2 dl hasselnötter
2 dl havregryn
2 tsk honung
2-3 msk kokosolja
2-4 rutor 70 % mörk choklad
1/4- ½ dl vatten
½ tsk vanilj
Vill du ha en chokladvariant kan du tillsätta 1 msk kakao (eventuellt mer beroende på hur mycket kakao du vill att det ska smaka).
Blanda allt i en matberedare, börja med hasselnötterna och havregrynen och forma sedan till bollar. Använd sedan pekfinger och långfinger för att platta ut till kakor. Lägg dom i frysen på ett bakplåtspapper tills dom stelnat.
Fikonkakor


Citron och ananasbrownie

Denna underbart goda och kladdiga brownie är perfekt som vårfika och känns väldigt fräsch! Ät den som den är eller servera med vaniljglass/ frozen yoghurt.

Ingredienser
1 st citron
½ färsk ananas
150 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Tvätta, riv skalet och pressa ur saften ur citronen. Skala och dela ananasen i små bitar.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
5. Tillsätt smör, mjöl och till sist ananasen.
6. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

11159454_1099905960025988_6056775200245202161_n



Mangosmoothie med chiafrön

Den perfekta smoothien till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning!
Receptet är för ett stort glas och smakar fantastiskt!

Kurerablogg

Ingredienser
1 ½ dl fryst mango
1 dl 0.3 % naturell kvarg från Lindahls
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk chiafrön från Superfruit

1. Tina mangon.
2. Mixa allt i en matberedare.
3. Servera!

Du får i dig Omega 3 och kalcium från chiafrön, vitamin C från mangon & apelsinjuicen samt proteiner, kalcium och fosfat från kvargen. Underbart!

 



Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.



Min 24 års dag

IMG_20150330_115927
Jag hade en väldigt fin födelsedag den 29 mars! På förmiddagen kom mina föräldrar på besök och min sambos mormor och vi åt tårta och drack te. I present av min sambos mormor fick jag en bok, av min bror fick jag biocheckar, vilket alltid kommer till användning (!) och av mina föräldrar fick jag en kylplatta till min bärbara dator samt ett aktivitetsarmband från Jawbone.

IMG_20150329_183421
På eftermiddagen kom min sambo hem från jobbet och vi åt en fantastiskt god middag som bestod av potatisgratäng, fläskkarré, guacamole och champinjonstuvning. Extremt gott blev det!

IMG_20150329_122131
Årets tårta blev en citron – och flädertårta – extremt lyckad och god!IMG_20150330_144354
Av min älskade sambo fick jag en vattenflaska från bkr av glas och silikon. Jag anser att vattnet smakar mycket godare och det är dessutom roligare att dricka ut den här snygga vattenflaskan än ur någon annan!



Födelsedagsförberedelser

På söndag fyller jag 24 år och som den matlagningsintresserade tjej jag är håller jag på att planera för fullt för vad det ska bli för fika och för middagsmat. Just nu lutar det åt en citron -och flädertårta som födelsedagstårta och potatisgratäng med något gott tillbehör till middag.
Jag kommer ihåg min födelsedagstårta förra året och jag fortsätter på samma tema till viss del. Förra året hade jag en marängtårta med citronkräm, dekorerad med mandarinklyftor och riven choklad. En total succé!
Jag älskar citronsmak i bakverk, så det är inte så konstigt att det blir ett citron tema även denna födelsedag.

Önskelistan för årets födelsedag är: Årets julklapp 2014, hudvård från Estelle & Thild, en vattenflaska från bkr och senaste kokboken från Erica Palmcrantz Aziz.
Fokus ligger på hälsa och välmående, som det ska göra!

Just nu ser väl vädret ut sådär den 29 mars, men jag håller tummarna för solsken och plusgrader!



Vegetariska biffar med färska champinjoner

IMG_20150307_130447

Oj så enkelt och oj så gott!
Vegetariska biffar gjorda på grovrivna morötter och färska champinjoner som tar väldigt kort tid att slänga ihop.

Ingredienser
3 stycken ekologiska morötter
200 g färska champinjoner
200 g hasselnötter
1 ½ dl havregryn
Olivolja till stekning

Valfria tillsatser
vitlök
gul lök
salt & peppar

1. Hacka champinjonerna i små bitar och grovriv morötterna
2. Stek vätskan ur champinjonerna i en torr stekpanna, lägg åt sidan.
3. Mixa hasselnötterna i en matberedare och häll sedan i havregrynen så det blir ett fint mjöl.
4. Blanda ihop svamp, hassel/havremjölet tills bra konstisens (jag använde ca 1 dl + 3/4 dl).
5. Smaka av med eventuellt salt och peppar
6. Forma smeten till mellanstora biffar och stek dom i olivolja.

Om du vill ha i vitlök eller gul lök ska den pressas/hackas och stekas efter champinjonerna i några minuter.