Kadmium (Cd)

Historik
1817 upptäcker Strohmeyer kadmium.

Kemi
En mjuk blåvit metall bestående av 8 isotoper. Den finns i gruvor där man bryter zink, koppar och bly. Halveringstiden i kroppen för kadmium är hela 10–30 år.

Effekt, toxicitetssymtom
Kadmium stör upptag av kalium samt omsättning av järn, koppar, zink och D-vitamin. Kadmium kan ge högt blodtryck, lågt blodtryck, njur- och leverskador, influensaliknande symtom, kräkning, diarré, kramper, anemi, gulfärgning av tänderna, cancer och andra symtom/besvär p.g.a. dess hämmande infly¬tande på kroppens enzymfunktioner och upptag av närings¬ämnen.
Kadmiumförgiftning kan leda till ökad risk för osteoporos, njursten, och har visat minskning av östrogen i djurförsök. Kvinnor har större upptag och lagrar högre halter kadmium i lever och njurar än män enligt vissa studier. Njurskador som uppkommer vid kadmiumöverskott orsakas p.g.a. konkurrensen mellan kadmium och zink för bindningsställen hos enzymer och andra proteiner. Kadmium lagras i maligna celler. Vid prostatacancer finns det ett direkt förhållande mellan svårighetsgraden av cancerutvecklingen och kadmiuminnehållet.

 

Toxicitetskällor
Kadmium finns i naturen, framför allt i zinkmalmer. Det används i stor omfattning inom industrin och kan leda till en yrkesmässig förgiftning p.g.a. dess höga toxicitet. Kadmium från industrin hamnar så småningom i dricksvattnet där man kan få i sig det när man dricker vatten eller duschar (via ånga). Cigarettrök utgör den största icke-yrkesmässiga expositionskällan och leder till ökade halter kadmium i placenta under graviditet, möjligen frisätts kadmiumdepåer på samma sätt som bly under graviditet. Om intaget av koppar och zink under graviditeten är tillräckligt kan överföring av kadmium till fostret hindras har man upptäckt genom studier på råttor. Fosfatgödning innehåller ofta förhöjda halter av kadmium.

Andra källor
Grödor som odlats i kadmiumrik jord, konstgödning, koleldade kraftverk, kadmiumbatterier, t.ex. de som finns i mobiltelefoner, PVC, bottenlevande fisk. Fisk och skaldjur kan numera vara kraftigt förorenade av kadmium som läcker från konstgödslad jord.
Fullkornsmjöl innehåller ett högt zink- till kadmiumförhållande (14:1), men raffinerat vitt mjöl har endast 3 delar zink på varje del kadmium. Raffinerad kost ger högre halter tungmetaller. En kosthållning som är fattig på kalcium, järn, koppar, zink och protein och rik på fett har setts i samband med högre upptag av kadmium.

Antagonister
Ca, Cu, Fe, Mn, Se, Zn, liponsyra, CoQ10, Mg, C-, D- och E-vitamin.

Kelering/avgiftning
Det är svårt att binda och avgifta kadmium; DMSA och liponsyra verkar vara några av de starkaste avgiftande ämnena. DMPS och metionin och/eller NAC (eventuellt DPTA samt metionin och NAC) verkar också vara effektivt och ett extra intag av tiamin på 10–100 mg bidrar till bättre kadmiumavgiftning. Andra näringsämnen som motarbetar kadmiumtoxicitet är selen (300–800 g), kalium, C-, D-, och E-vitamin, zink, koppar, kalcium, magnesium, järn, karnitin, acetyl-L-karnitin, Co Q10. Ett högt kalciumintag kan delvis hindra upptaget av kadmium.

Analyser
Förhöjda värden av kadmium i håret kan spegla kadmiumförgiftning. En hårmineralanalys kan även visa om du har tillräckligt med mineral för att skydda dig mot kadmiumexponering. Kadmiumförgiftning kan ge förhöjda natriumvärden i håret. Tungmetallsförgiftning kan också störa mängder av kadmium som visar sig i håret. En avgiftningskur kan frigöra lagrade depåer av kadmium så att det sätts i cirkulationen och senare visar sig som höga staplar i en hårmineralanalys.

En genetisk analys, en avgiftningsprofil (detoxification profile) visar om du har genetiska mutationer i P 450 enzymsystemet som drabbar din förmåga att avgifta tungmetaller. En leverfunktionsanalys och tarmpermeabilitetstest visar om levern gör ett tillräckligt bra arbete med avgiftning och om du drabbas av tarmpermeabilitetsproblem.
Jonat, friradikalproducerande kadmium kan testas med IHMT-test, se kapitlet om Diagnostik.

Exempel på studier, referenser

Spermiekvalitet
I denna studie på 221 män där sambandet mellan bl.a. kadmium och olika spermieparametrar studerades. Högre nivåer av kadmium i blodet hade flera negativa effekter på spermierna bl.a. lägre sädvolym, vilket visar på kadmiumets ogynnsamma effekter på de manliga reproduktionsorganen.
Xu B. et al. “Trace elements in Blood and Seminal Plasma and their relationship to Sperm Quality”.
Reprod Toxicol, 1993;7:613–18.

Fettsyrametabolism och zinkstatus
Vid denna studie gavs kadmium till möss, med eller utan zinkbrist, vilket påverkade fettsyrametabolismen i levern i ogynnsam riktning, och mer hos dem med zinkbrist. Dessa förändringar sker även vid zinkbrist och kadmium är en zinkantagonist.
Kudo N. et al. “The effect of cadmium on the composition and metabolism of hepatic fatty acids and zinc-adequate and zinc -deficient rats”. Toxicol Lett, 1990;50:203–12.

Kadmium liknar östrogen
In vivo studier på råttor visade att kadmium binder till östrogenreceptorer i moderkaka och bröstkörtlar och inverkar på tillväxt av dessa, samt leder till tidigare pubertet. Kadmium ökar estradiolhalten och av den anledningen misstänks kadmium vara en möjlig bidragande orsak till bröstcancer.
Johnson MD. et al. “Cadmium mimics the in vivo effects of estrogen in the uterus and mammary gland”. Nature Med, 2003:9:1081 –4.

Oxidativ stress, kadmium, CoQ10 och E-vitamin
En studie på möss visade att kombinerad behandling med koenzym Q10 och E-vitamin kunde skydda mot kadmiuminducerad oxidativ stress i mössens hjärta. Behandling enbart med CoQ10 eller E-vitamin, eller båda tillsammans vände på de kadmiuminducerade förändringarna i C- och E-vitaminkoncentrationerna. Dessutom kunde kombinerad behandling av de båda näringsämnena vända på de kadmiumindicerade förändringarna i antioxidantförsvarsmekanismen i mössens hjärta.
Ognjanovic BI. et al. “Combined effects of coenzyme Q10 and Vitamin E in cadmium induced alterations of antioxidant defense system in the rat heart”. Environ Toxicol and Pharmacol, 2006;22:2:219–24.

Även låga kadmiumhalter påverkar skelett och njure
Personer som är 60 år, eller äldre, lider större risk för njurskador och handledsfrakturer, vid lägre kadmiumnivåer än man har tidigare trott. I studien ingick 520 män och 544 kvinnor. Gruppen med högre kadmiumnivåer i blod och urin hade 3 ggr större risk för låg bentäthet än gruppen med lägsta nivåer.
Alfven T. ”Bone and Kidney effects from cadmium exposure, dose efffect and dose response relationships”.
Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. 2002.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.