Kaffe på bord

Kaffe kan minska risken för demenssjukdom

Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Kontinuerligt kaffedrickande minskar risken för demens. Tre till fem koppar om dagen kan minska risken med en femtedel. Det visar en ny studie.

Miljontals människor anser att en kopp starkt kaffe är en perfekt start på dagen. Och tja, de har inte helt fel hävdar ny forskning.

Minskar inflammation och försämring av hjärnceller
En ny studie har funnit att regelbundet kaffeintag kan minska risken att utveckla Alzheimers. Genom att dricka tre till fem koppar om dagen kan man minska risken att utveckla sjukdomen med upp till 20 procent, menar forskarna.
Koffein bidrar till att förhindra bildning av ett visst ämne i hjärnan som är kopplat till sjukdomen. Kaffet hjälper också till att minska inflammation och försämringen av hjärnceller.
Forskning tyder på att föreningar som kallas polyfenoler är ansvariga för denna skyddande effekt, föreningar som alltså finns i stora mängder i kaffe.
Även andra studier som citeras i rapporten har funnit att en regelbunden men måttlig kaffekonsumtion är associerad med en minskad risk att utveckla Alzheimers sjukdom, skriver Daily Mail.

 

Nutrition spelar roll
Näring kan spela en viktig roll för att bevara minnet och förmågan att tänka klart, särskilt under den fas av Alzheimers sjukdom innan symtom på demens uppstår. Det menar en ny rapport från Institute for Scientific Information om Coffee, vilken finansierats av stora europeiska kaffeföretag som illycaffè, Nestlé och DE Master Blenders.
I rapporten betonas även den roll kost kan spela när det gäller att bevara kognitiv funktion, särskilt under den inledande fasen av Alzheimers, det vill säga innan symtom på demens uppstår.
Den konstaterar att en så kallad medelhavskost bestående av fisk, färsk frukt och grönsaker, olivolja och rött vin associerats med en minskad risk att utveckla Alzheimers.

“Kost och livsstil kan vara relaterade till kognition”
Läkaren Iva Holmerova, vice ordförande i Alzheimer Europe, menar att resultaten från rapporten är mycket uppmuntrande.
– Kaffe är en mycket populär dryck som åtnjuts av miljontals människor runt om i världen och jag blir glad av att veta att måttlig, livslång konsumtion kan ha en gynnsam effekt på utvecklingen av Alzheimers sjukdom, säger hon.
– Kognitiv nedgång är en funktion av åldrandet, och även om vissa förändringar kan förväntas hos oss alla finns det vissa tecken på att kost och livsstil kan vara relaterade till kognition.

Inte klara bevis
Experter från de ledande välgörenhetsorganisationerna Alzheimers Research UK och Alzheimers Society Today varnar dock för att forskningen inte slutgiltigt bevisar att kaffedrickande kan förebygga Alzheimers eftersom inga kliniska prövningar har utförts.
Men läkaren Simon Ridley på Alzheimers Research UK, Storbritanniens ledande institution för demensforskning,menar att kliniska prövningar behövs för att bevisa ett samband.
– Även om vissa studier har antytt en möjlig koppling mellan kaffekonsumtion och lägre demensrisk, finns det för närvarande inte finns tillräckligt med bevis för att kunna dra några säkra slutsatser om dess effekter.

Rådet: “Håll blodtryck och vikt i schack”
Han tillägger:
– Under tiden, tyder aktuella bevis för att vi kan sänka vår risk genom att äta en hälsosam, balanserad kost, gör regelbunden motion, inte röka, och hålla blodtryck och vikt i schack.

Av Isabelle Hedander


Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.