Kaffe kan minska risken för demenssjukdom | Kurera.se
Kaffe på bord

Kaffe kan minska risken för demenssjukdom

Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Kontinuerligt kaffedrickande minskar risken för demens. Tre till fem koppar om dagen kan minska risken med en femtedel. Det visar en ny studie.

Miljontals människor anser att en kopp starkt kaffe är en perfekt start på dagen. Och tja, de har inte helt fel hävdar ny forskning.

Minskar inflammation och försämring av hjärnceller
En ny studie har funnit att regelbundet kaffeintag kan minska risken att utveckla Alzheimers. Genom att dricka tre till fem koppar om dagen kan man minska risken att utveckla sjukdomen med upp till 20 procent, menar forskarna.
Koffein bidrar till att förhindra bildning av ett visst ämne i hjärnan som är kopplat till sjukdomen. Kaffet hjälper också till att minska inflammation och försämringen av hjärnceller.
Forskning tyder på att föreningar som kallas polyfenoler är ansvariga för denna skyddande effekt, föreningar som alltså finns i stora mängder i kaffe.
Även andra studier som citeras i rapporten har funnit att en regelbunden men måttlig kaffekonsumtion är associerad med en minskad risk att utveckla Alzheimers sjukdom, skriver Daily Mail.

Nutrition spelar roll
Näring kan spela en viktig roll för att bevara minnet och förmågan att tänka klart, särskilt under den fas av Alzheimers sjukdom innan symtom på demens uppstår. Det menar en ny rapport från Institute for Scientific Information om Coffee, vilken finansierats av stora europeiska kaffeföretag som illycaffè, Nestlé och DE Master Blenders.
I rapporten betonas även den roll kost kan spela när det gäller att bevara kognitiv funktion, särskilt under den inledande fasen av Alzheimers, det vill säga innan symtom på demens uppstår.
Den konstaterar att en så kallad medelhavskost bestående av fisk, färsk frukt och grönsaker, olivolja och rött vin associerats med en minskad risk att utveckla Alzheimers.

 

"Kost och livsstil kan vara relaterade till kognition"
Läkaren Iva Holmerova, vice ordförande i Alzheimer Europe, menar att resultaten från rapporten är mycket uppmuntrande.
– Kaffe är en mycket populär dryck som åtnjuts av miljontals människor runt om i världen och jag blir glad av att veta att måttlig, livslång konsumtion kan ha en gynnsam effekt på utvecklingen av Alzheimers sjukdom, säger hon.
– Kognitiv nedgång är en funktion av åldrandet, och även om vissa förändringar kan förväntas hos oss alla finns det vissa tecken på att kost och livsstil kan vara relaterade till kognition.

Inte klara bevis
Experter från de ledande välgörenhetsorganisationerna Alzheimers Research UK och Alzheimers Society Today varnar dock för att forskningen inte slutgiltigt bevisar att kaffedrickande kan förebygga Alzheimers eftersom inga kliniska prövningar har utförts.
Men läkaren Simon Ridley på Alzheimers Research UK, Storbritanniens ledande institution för demensforskning,menar att kliniska prövningar behövs för att bevisa ett samband.
– Även om vissa studier har antytt en möjlig koppling mellan kaffekonsumtion och lägre demensrisk, finns det för närvarande inte finns tillräckligt med bevis för att kunna dra några säkra slutsatser om dess effekter.

Rådet: "Håll blodtryck och vikt i schack"
Han tillägger:
– Under tiden, tyder aktuella bevis för att vi kan sänka vår risk genom att äta en hälsosam, balanserad kost, gör regelbunden motion, inte röka, och hålla blodtryck och vikt i schack.

Av Isabelle Hedander


Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

 

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

 

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

 

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.