Kaffe på bord

Kaffe kan minska risken för demenssjukdom

Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Kontinuerligt kaffedrickande minskar risken för demens. Tre till fem koppar om dagen kan minska risken med en femtedel. Det visar en ny studie.

Miljontals människor anser att en kopp starkt kaffe är en perfekt start på dagen. Och tja, de har inte helt fel hävdar ny forskning.

Minskar inflammation och försämring av hjärnceller
En ny studie har funnit att regelbundet kaffeintag kan minska risken att utveckla Alzheimers. Genom att dricka tre till fem koppar om dagen kan man minska risken att utveckla sjukdomen med upp till 20 procent, menar forskarna.
Koffein bidrar till att förhindra bildning av ett visst ämne i hjärnan som är kopplat till sjukdomen. Kaffet hjälper också till att minska inflammation och försämringen av hjärnceller.
Forskning tyder på att föreningar som kallas polyfenoler är ansvariga för denna skyddande effekt, föreningar som alltså finns i stora mängder i kaffe.
Även andra studier som citeras i rapporten har funnit att en regelbunden men måttlig kaffekonsumtion är associerad med en minskad risk att utveckla Alzheimers sjukdom, skriver Daily Mail.

Nutrition spelar roll
Näring kan spela en viktig roll för att bevara minnet och förmågan att tänka klart, särskilt under den fas av Alzheimers sjukdom innan symtom på demens uppstår. Det menar en ny rapport från Institute for Scientific Information om Coffee, vilken finansierats av stora europeiska kaffeföretag som illycaffè, Nestlé och DE Master Blenders.
I rapporten betonas även den roll kost kan spela när det gäller att bevara kognitiv funktion, särskilt under den inledande fasen av Alzheimers, det vill säga innan symtom på demens uppstår.
Den konstaterar att en så kallad medelhavskost bestående av fisk, färsk frukt och grönsaker, olivolja och rött vin associerats med en minskad risk att utveckla Alzheimers.

 

"Kost och livsstil kan vara relaterade till kognition"
Läkaren Iva Holmerova, vice ordförande i Alzheimer Europe, menar att resultaten från rapporten är mycket uppmuntrande.
– Kaffe är en mycket populär dryck som åtnjuts av miljontals människor runt om i världen och jag blir glad av att veta att måttlig, livslång konsumtion kan ha en gynnsam effekt på utvecklingen av Alzheimers sjukdom, säger hon.
– Kognitiv nedgång är en funktion av åldrandet, och även om vissa förändringar kan förväntas hos oss alla finns det vissa tecken på att kost och livsstil kan vara relaterade till kognition.

Inte klara bevis
Experter från de ledande välgörenhetsorganisationerna Alzheimers Research UK och Alzheimers Society Today varnar dock för att forskningen inte slutgiltigt bevisar att kaffedrickande kan förebygga Alzheimers eftersom inga kliniska prövningar har utförts.
Men läkaren Simon Ridley på Alzheimers Research UK, Storbritanniens ledande institution för demensforskning,menar att kliniska prövningar behövs för att bevisa ett samband.
– Även om vissa studier har antytt en möjlig koppling mellan kaffekonsumtion och lägre demensrisk, finns det för närvarande inte finns tillräckligt med bevis för att kunna dra några säkra slutsatser om dess effekter.

Rådet: "Håll blodtryck och vikt i schack"
Han tillägger:
– Under tiden, tyder aktuella bevis för att vi kan sänka vår risk genom att äta en hälsosam, balanserad kost, gör regelbunden motion, inte röka, och hålla blodtryck och vikt i schack.

Av Isabelle Hedander


Fakta demenssjukdomar

Antalet fall av demens kommer att ha tredubblats till år 2050 och vara uppe i totalt 115 400 000 insjuknande över hela världen, varav Alzheimers sjukdom kommer att utgöra de flesta av dessa fall, spår Världshälsoorganisationen.

Alzheimers drabbar en av tjugo personer över 20 över 65 år, och antalet insjuknade uppgår idag till 26 miljoner människor världen över.
Enbart i Storbritannien är 850 000 personer drabbade av demens, 60 procent av dessa av formen som kallas Alzheimers.

Källa: Siffrorna kommer från Alzheimers Europas årliga kongress i Glasgow i slutet av november.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

 

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

 

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

 

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.