Annons
Annons

Kål ger skydd mot radioaktiv strålning

En kosthållning rik på kål som vitkål, grönkål, broccoli och blomkål är kopplad till en minskad risk för flera olika sorters cancer. Att kål effektivt avgiftar kroppen från kemikalier och tungmetaller är välkänt sedan tidigare. Nu presenterar forskare nya uppgifter gällande kålens goda egenskaper.

Redaktionen

15 oktober, 2013
Kål ger skydd mot radioaktiv strålning
Dela inlägget

En kosthållning rik på kål som vitkål, grönkål, broccoli och blomkål är kopplad till en minskad risk för flera olika sorters cancer. Att kål effektivt avgiftar kroppen från kemikalier och tungmetaller är välkänt sedan tidigare. Nu presenterar forskare nya uppgifter gällande kålens goda egenskaper.

Kål (Brassica) innehåller förutom en stor mängd vitaminer och mineraler även andra viktiga ämnen. Ett av dem heter diindolylmetan (DIM). Det är ett ämne som har tidigare visat sig kunna bekämpa cancer samt motverka bakterier och virus.

Strålskydd
Nu har forskare från Georgetown University Medical Centre i USA visat att ämnet även kan ha en betydande roll vid behandling av personer som är med om kärnkraftsolyckor samt de som behandlas med strålning mot cancer.

Råttor överlevde dödlig dos
Fyrtio procent av de råttor som i försöket utsattes för strålning i dödliga doser överlevde när de gavs doser av DIM före eller upp till 24 timmar efter de dödliga doserna av strålningen, visar studien som publicerades i Proceedings of National Academy of Sciences.
Forskare hoppas att detta gör att man kommer tillåta högre stråldoser vid behandling av cancer för säkerställa att cancern avlägsnas samtidigt som det skyddar de friska cellerna.

Supermat
Kål har även i andra studier visat sig vara riktig supermat med fantastiska egenskaper. Brittiska forskare från University of East Anglia har nyligen funnit att en förening som kallas sulforaphane, som finns i kål, kan hjälpa till att bekämpa artros. Forskarna upptäckte att föreningen blockerar en viktig molekyl känd för att orsaka ledinflammation.

Tillaga försiktigt
Tillagad kål förlorar lite av sina goda egen­skaper. Ångkok­a eller tillaga på låg värme för att inte förstöra den.

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons