Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
God soppa med kajplök som liknar en liten purjolök och har en svag smak åt vitlökshållet. Njut!
Ingredienser
400 g potatis, mjölig sort
2 dl kajplök (ta purjolök om du inte får tag på någon)
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
Salt och cayennepeppar
Till garnering:
Rökt fårfiol i tunna skivor eller knaperstekt bacon
Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Hacka vitlöken och skär kajplök eller purjolök i mindre bitar.
Koka i vatten tilsammans med buljong, salt och kryddor, tills potatisen mjuknat.
Mixa soppan direkt i grytan.
Häll ner vin och grädde och låt få ett snabbt uppkok.
Smaka eventuellt av med mer peppar och salt.
Garnera soppan med knaperstekt bacon eller tunt skivad fårfiol.