Annons
Annons

Kall lax- och räkpaj med avokado

En lyxig paj som gör dundersuccé vid alla festliga tillfällen.

Redaktionen

4 april, 2013
Kall lax- och räkpaj med avokado
Dela inlägget

En lyxig paj som gör dundersuccé vid alla festliga tillfällen.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Ingredienser

Pajbotten:
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1 dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl Crème fraiche
1/2 msk citronsaft
Salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

 

Gör så här

Pajbotten:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga.
Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger.
Låt stå kallt i kylskåp 30 minuter.
Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform.
Blanda Crème fraiche med philadelphiaost och bre den över degen.
Förgrädda 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig.
Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning:
Skala, kärna ur och mosa avokadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron.
Strimla och skär laxen i mindre bitar.
Hacka räkor, ägg och lök fint.
Blanda samman med avokadoröran och bre ut det över pajskalet.
Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.

Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.

Från bloggen: ”Jag hittade inga ätklara avokados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.”

Annons
Annons