Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kallbad

Foto: Helsingborg stad

Kallbadstrenden växer – här ordnas en kallbadsvecka

Att bada kallt är en upplevelse för både kropp och själ.
Och trenden att ta ett kyligt dopp växer.
I Helsingborg ordnas nu en årlig kallbadsvecka.

Hur kan man snabbt ladda batterierna och få en energikick som gör susen för hälsan?
Enligt allt fler: genom att kallbada.
I Helsingborg går traditionen med kallbad så långt tillbaka som 150 år. Här finns tre av landets cirka 48 kallbadhus, Pålsjöbaden, Kallis och Rååbaden och i år arrangerar Rååbadarna i samarbete med Helsingborg stad för andra gången den så kallade Kallbadsveckan.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan

Riktar sig till i princip alla människor
Anledningen att intresset för vinterbad ökar är flera tror Mia Jansson, anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden och själv kallbadare sedan fem år tillbaka.
– Kallbad är en enkel och tillgänglig form av friskvård som riktar sig till i princip alla människor oavsett ålder eller kön, oberoende vilken ekonomi man har.
I år ligger Kallbadsveckans fokus på badhistoria och badkultur och det anordnas föreläsningar om bland annat nordeuropeisk badkultur och om bastubadets hälsoeffekter.
Det kommer även hållas en rad aktiviteter som bastuyoga och den tyska bastutraditionen aufguss.
– Aufguss är en basturitual där man blandar eteriska oljor i vatten och sedan häller på de heta stenarna, en bastuvärd sprider sedan runt den varma luften i bastun, vilket tilltalar flera av ens sinnen. Vi kommer även ha en bastuchill-ritual med saltskrubb, ätbara ansiktsmasker och utföra bastuyoga, där man främst gör olika andningsövningar.

LÄS OCKSÅ: Kalla bad – en quick fix som funkar

Flest kvinnor som anmält sig
80 procent av de som hittills har anmält sig är kvinnor.
– Jag tror att vi är lite mer på när det gäller att haka på nya hälsotrender. Sedan är kvinnor generellt mer stressade och kanske har ett större behov av att hitta enkla och stressfria former av friskvård.

Själv har Mia Jansson kallbadat varje dag i fem år och berättar att hon mår ”hysteriskt bra” och att hon inte plockat fram en vinterjacka på flera år då hennes kropp blivit bättre på att hantera temperaturskillnader.
– Jag har inte heller haft en enda sjukdag på fem år. Det är helt magiskt!
Kallbadsveckan pågår mellan 29 januari och 3 februari.

Tips för nybörjarbadaren

• Som nybörjare kan det vara skönt att först bada bastu och vara uppvärmd innan du hoppar i ett kallt bad. Se till att du fyller på med vatten, då du tappar mycket vätska när du svettas.

 

• Den bästa tiden för ett kallt bad om du vill bidra till bättre sömnrutiner, är enligt forskningen på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

• Vågar du bada naken är det fantastiskt. I en tid av stränga skönhetsideal är det befriande att se att det finns människor med bortopererade bröst, en stomipåse på magen eller fettvalkar på ”fel” ställen. Det här tar ofta udden av dina egna komplex.

• Under vintern, ta på dig tofflor och gärna en mössa ända fram till själva badet för att undvika nedkylning.

• Ta ett djupt andetag innan du sänker ner kroppen i vattnet. Om du kan, känn efter hur det pirrar i kroppen. Bada dock inte mer än några minuter och doppa inte huvudet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

 

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.