Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kallbad

Foto: Helsingborg stad

Kallbadstrenden växer – här ordnas en kallbadsvecka

Att bada kallt är en upplevelse för både kropp och själ.
Och trenden att ta ett kyligt dopp växer.
I Helsingborg ordnas nu en årlig kallbadsvecka.

Hur kan man snabbt ladda batterierna och få en energikick som gör susen för hälsan?
Enligt allt fler: genom att kallbada.
I Helsingborg går traditionen med kallbad så långt tillbaka som 150 år. Här finns tre av landets cirka 48 kallbadhus, Pålsjöbaden, Kallis och Rååbaden och i år arrangerar Rååbadarna i samarbete med Helsingborg stad för andra gången den så kallade Kallbadsveckan.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan

Riktar sig till i princip alla människor
Anledningen att intresset för vinterbad ökar är flera tror Mia Jansson, anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden och själv kallbadare sedan fem år tillbaka.
– Kallbad är en enkel och tillgänglig form av friskvård som riktar sig till i princip alla människor oavsett ålder eller kön, oberoende vilken ekonomi man har.
I år ligger Kallbadsveckans fokus på badhistoria och badkultur och det anordnas föreläsningar om bland annat nordeuropeisk badkultur och om bastubadets hälsoeffekter.
Det kommer även hållas en rad aktiviteter som bastuyoga och den tyska bastutraditionen aufguss.
– Aufguss är en basturitual där man blandar eteriska oljor i vatten och sedan häller på de heta stenarna, en bastuvärd sprider sedan runt den varma luften i bastun, vilket tilltalar flera av ens sinnen. Vi kommer även ha en bastuchill-ritual med saltskrubb, ätbara ansiktsmasker och utföra bastuyoga, där man främst gör olika andningsövningar.

LÄS OCKSÅ: Kalla bad – en quick fix som funkar

Flest kvinnor som anmält sig
80 procent av de som hittills har anmält sig är kvinnor.
– Jag tror att vi är lite mer på när det gäller att haka på nya hälsotrender. Sedan är kvinnor generellt mer stressade och kanske har ett större behov av att hitta enkla och stressfria former av friskvård.

Själv har Mia Jansson kallbadat varje dag i fem år och berättar att hon mår ”hysteriskt bra” och att hon inte plockat fram en vinterjacka på flera år då hennes kropp blivit bättre på att hantera temperaturskillnader.
– Jag har inte heller haft en enda sjukdag på fem år. Det är helt magiskt!
Kallbadsveckan pågår mellan 29 januari och 3 februari.

Tips för nybörjarbadaren

• Som nybörjare kan det vara skönt att först bada bastu och vara uppvärmd innan du hoppar i ett kallt bad. Se till att du fyller på med vatten, då du tappar mycket vätska när du svettas.

 

• Den bästa tiden för ett kallt bad om du vill bidra till bättre sömnrutiner, är enligt forskningen på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

• Vågar du bada naken är det fantastiskt. I en tid av stränga skönhetsideal är det befriande att se att det finns människor med bortopererade bröst, en stomipåse på magen eller fettvalkar på ”fel” ställen. Det här tar ofta udden av dina egna komplex.

• Under vintern, ta på dig tofflor och gärna en mössa ända fram till själva badet för att undvika nedkylning.

• Ta ett djupt andetag innan du sänker ner kroppen i vattnet. Om du kan, känn efter hur det pirrar i kroppen. Bada dock inte mer än några minuter och doppa inte huvudet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.