kallbad

Foto: Helsingborg stad

Kallbadstrenden växer – här ordnas en kallbadsvecka

Att bada kallt är en upplevelse för både kropp och själ.
Och trenden att ta ett kyligt dopp växer.
I Helsingborg ordnas nu en årlig kallbadsvecka.

Hur kan man snabbt ladda batterierna och få en energikick som gör susen för hälsan?
Enligt allt fler: genom att kallbada.
I Helsingborg går traditionen med kallbad så långt tillbaka som 150 år. Här finns tre av landets cirka 48 kallbadhus, Pålsjöbaden, Kallis och Rååbaden och i år arrangerar Rååbadarna i samarbete med Helsingborg stad för andra gången den så kallade Kallbadsveckan.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan

Riktar sig till i princip alla människor
Anledningen att intresset för vinterbad ökar är flera tror Mia Jansson, anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden och själv kallbadare sedan fem år tillbaka.
– Kallbad är en enkel och tillgänglig form av friskvård som riktar sig till i princip alla människor oavsett ålder eller kön, oberoende vilken ekonomi man har.
I år ligger Kallbadsveckans fokus på badhistoria och badkultur och det anordnas föreläsningar om bland annat nordeuropeisk badkultur och om bastubadets hälsoeffekter.
Det kommer även hållas en rad aktiviteter som bastuyoga och den tyska bastutraditionen aufguss.
– Aufguss är en basturitual där man blandar eteriska oljor i vatten och sedan häller på de heta stenarna, en bastuvärd sprider sedan runt den varma luften i bastun, vilket tilltalar flera av ens sinnen. Vi kommer även ha en bastuchill-ritual med saltskrubb, ätbara ansiktsmasker och utföra bastuyoga, där man främst gör olika andningsövningar.

LÄS OCKSÅ: Kalla bad – en quick fix som funkar

Flest kvinnor som anmält sig
80 procent av de som hittills har anmält sig är kvinnor.
– Jag tror att vi är lite mer på när det gäller att haka på nya hälsotrender. Sedan är kvinnor generellt mer stressade och kanske har ett större behov av att hitta enkla och stressfria former av friskvård.

Själv har Mia Jansson kallbadat varje dag i fem år och berättar att hon mår ”hysteriskt bra” och att hon inte plockat fram en vinterjacka på flera år då hennes kropp blivit bättre på att hantera temperaturskillnader.
– Jag har inte heller haft en enda sjukdag på fem år. Det är helt magiskt!
Kallbadsveckan pågår mellan 29 januari och 3 februari.

Tips för nybörjarbadaren

• Som nybörjare kan det vara skönt att först bada bastu och vara uppvärmd innan du hoppar i ett kallt bad. Se till att du fyller på med vatten, då du tappar mycket vätska när du svettas.

 

• Den bästa tiden för ett kallt bad om du vill bidra till bättre sömnrutiner, är enligt forskningen på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

• Vågar du bada naken är det fantastiskt. I en tid av stränga skönhetsideal är det befriande att se att det finns människor med bortopererade bröst, en stomipåse på magen eller fettvalkar på ”fel” ställen. Det här tar ofta udden av dina egna komplex.

• Under vintern, ta på dig tofflor och gärna en mössa ända fram till själva badet för att undvika nedkylning.

• Ta ett djupt andetag innan du sänker ner kroppen i vattnet. Om du kan, känn efter hur det pirrar i kroppen. Bada dock inte mer än några minuter och doppa inte huvudet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.