Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i rutig skjorta sitter på en äng och håller i sin hästs grimma

Kan hästar knyta an till människor, på samma sätt som hundar?

Hästar är sociala varelser som lever nära människor och kan tränas, precis som hundar.  Nu har forskare undersökt om hästar kan få lika starka känslomässiga anknytning till människor, efter relativt kort tid.

Hästar är enligt forskarna vid Sveriges Lantbruksuniversitet intressanta att studera när det kommer till förmågan att knyta an till människor, då de är sociala i sin natur och är beroende av människan för sin omsorg. Men vilka faktorer som gör att ett fungerande och nära band skapas mellan häst och människa är fortfarande oklart. Forskarna ville också ta reda på om träning som involverade belöning, i form av beröring eller en gobit, påverkade hästarnas relation till människan.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergimedel effektivt även mot pälsallergi

Tio träningstillfällen med samma tränare

En första studie på 12 hästar genomfördes, efter en relativt kort period av träningstillfällen med samma kvinnliga tränare: 10 tillfällen à 15 minuter. Hästarna tränades antingen med enbart negativ förstärkning, i form av att ett tryck togs bort när hästen gjorde det som önskades, eller med en kombination av negativ och positiv förstärkning (godbitar eller beröring gavs vid önskat beteende). Man ville undersöka om hästarna i en ny miljö och i en stressad situation efter träningsperioden kände trygghet tack vare tränaren, och även utvärdera hur följsam hästen var i en hinderbana.

 

LÄS OCKSÅ: Djurkommunikatören Angela: “Jag har en telepatisk kontakt med djur”

Lägre hjärtfrekvens efteråt

Hästarna fick före och efter träningsperioden genomgå ett ”rädslotest” – i vilket den presenterades för nya föremål/hinder medan den rörde sig fritt, på egen hand, men i närvaro av både tränaren och en främmande person. Och sedan ett test då hästarna leddes förbi de nya föremålen såväl av tränaren, som av en främmande person.

Hästarnas reaktioner före och efter träningsperioden jämfördes – och de hade minskat i bägge tester. Däremot kunde inte forskarna bevisa att relationen som uppstod mellan tränare och häst under träningstillfället verkligen utgjorde en så kallad "anknytning" dem mellan.

LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare

I den andra omgången tester var dock hästarnas hjärtfrekvens lägre, vilket bland annat kan bero på att den då bekanta personen fungerade som en trygghet. Forskarna understryker att fler studier krävs för att kunna fastställa om och hur en äkta anknytning sker mellan häst och människa.

Läs hela studien här!

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!