Annons
Annons

Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten? Experten svarar

I dag medicineras miljontals människor med statiner i syfte att sänka kolesterolet och förebygga hjärtinfarkt och stroke. Men hur är det? Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten? En läsare hörde av sig till vår Näringsexpert Zarah Öberg och frågade just detta.

Redaktionen

1 oktober, 2015
Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten? Experten svarar
Dela inlägget

I dag medicineras miljontals människor med statiner i syfte att sänka kolesterolet och förebygga hjärtinfarkt och stroke.
Men hur är det? Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten?
En läsare hörde av sig till vår Näringsexpert Zarah Öberg och frågade just detta.

Fråga
Hej,
Läste ett svar från dig angående gallsten. Uppfattade jag det riktigt att man kan få gallsten på grund av att man äter simvastatin mot höga blodfetter?
Jag har ätit det i några år och har nu misstänkta gallstenar. Kan dessa alltså bero på medicinen?
Läs också: Sänk kolesterolet med rödris

 

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga,
Det jag menar med kolesterolsänkande läkemedel är följande: Gallproduktionen är beroende av kolesterol eftersom kolesterol är en av de viktigaste ämnen som ingår i galla.
När man tar kolesterolsänkande läkemedel påverkas flera funktioner i kroppen, då levern upphör att producera kolesterol.

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

En sak som sker är att man inte längre har kolesterol till immunförsvaret och till hormonella processer. Man har inte heller samma förmåga att producera galla.
När man får för lite gallproduktion, kommer gallan automatiskt att bli trögflytande, det vill säga den har inget naturligt flöde. I vanliga fall transporteras galla till gallblåsan via levergångarna…

Läs hela Zarah Öbergs svar här

 

Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

 

 

 

Annons
Fakta

Fakta kolesterol

Kolesterol eller blodfetter mäts med flera olika mått. Vanligast är att man pratar om totalkolesterolet, som är en sammanräkning av de olika kolesterolvärdena. Enligt läkarpraxis ska totalkolesterolet helst vara under 5 mmol/l (millimol per liter blod).
Totalkolesterol mellan 5,0 och 6,4 räknas som lätt förhöjt, 6,5 till 8 som måttligt förhöjt och över 8 som uttalat förhöjt.

Gärna högt HDL
I en kolesterolmätning mäts också LDL (det onda kolesterolet) och HDL (det goda kolesterolet). Här vill man gärna se låga värden av LDL men höga värden av HDL, eftersom det har en skyddande effekt på hjärta och kärl.
Kolesterolet påverkas av ärftliga anlag men kost och motion spelar också roll.

Annons
Annons