Annons
Annons

Kan man träna bort klimakteriemagen?

Varför får man putmage i samband med klimakteriet? Försvinner den efter menopaus? Och går det att träna bort magen? Kurera frågade träningsexperten Monika Björn som också jobbar med livsstilsfrågor i samband med hormonförändringen. Här får du svaret.

Inger Palm

17 augusti, 2020
Kan man träna bort klimakteriemagen?
Dela inlägget

Varför får man putmage i samband med klimakteriet? Försvinner den efter menopaus? Och går det att träna bort magen? Kurera frågade träningsexperten Monika Björn som också jobbar med livsstilsfrågor i samband med hormonförändringen. Här får du svaret.

Det är ingen inbillning att de första överflödiga kalorierna sätter sig på magen istället för på brösten, låren, höfterna och stussen när kvinnor kommer in i klimakteriet. Under den fertila perioden driver östrogenet fettinlagringen till det typiska kvinnliga områden, men inte efter menopaus – då hamnar det på magen.

Kvinna halvbild
Monika Björn.

Hormonförändringen bidrar också till sömnbrist, en del får stora problem och andra lite mindre. Lägg där till den stress som skapas i kroppen när östrogenproduktionen minskar. Och som om det inte vore tillräcklig så blir den kvinnliga kroppen ofta mer vätskefylld i klimakteriet, vilket man inte ska missta för överflödigt fett.

– En annan tråkig sanning är att vi kvinnor i 50-års åldern får en långsammare ämnesomsättning, vilket är en del av ett naturligt åldrande. Allt detta plus att vi förlorar i muskelmassa gör att vi lägger på oss vikt runt magen, även fast vi lever som tidigare, säger Monika Björn.

LÄS OCKSÅ: Här är juicerna för självläkning

Kan man få bort klimakteriemagen?

När det gäller olika viktminskningsprogram så spelar det ingen roll vilket program eller diet du går på. Alla leder uteslutandet till att du förlorar vikt.

– Frågan du ska ställa dig är om detta är hållbart på sikt? Tittar man på vad forskningen så är svaret nej. Den visar nämligen att majoriteten som gått på en diet har gått upp den vikt de förlorade inom ett år plus några kilo till. Och då kan man ju fråga sig om det var värt besväret, säger Monika.

– Visst kan du använda dig av en kickstart för att hitta bättre vanor. Men vad du ska fundera på är vad du själv tror kommer att fungera på sikt.

Monika säger att sömnbristen under klimakteriet stressar kroppen så pass mycket att det, oavsett vad du äter, är mycket svårare än innan att åstadkomma en viktminskning. Det är lite dömt att misslyckas redan från början. Med andra ord behöver vi uppdatera det gamla synsättet – kalorier in och kalorier ut i det här sammanhanget. För hur många kalorier representerar sömnproblem och stress?

– Sömnproblemen kan du till exempel lösa med en hormonbehandling. När sömnen fungerar som den ska så fungerar också kroppen bra. Då är det lättare att ta itu med resten.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Intensiv träning stressar kroppen mer än man trott

Motsatsen att svälta sig

Monikas träningstips är att öka den dagliga fysiska aktiviteten – genom att ta promenader och välja trapporna istället för hiss eller rulltrappa. Att sedan lägga till styrketräning är ett absolut ”måste” – då kan du hålla kvar din ”innan-klimakteriet-kropp” och samtidigt undvika att drabbas av osteoporos (benskörhet). Men räkna med att en eventuell viktnedgång kommer att ta tid.

– Stirra dig inte blind på vågen. Se det hellre som att du omfördelar kilona till mer muskler och mindre fett.

Det är viktigt att inte svälta sig. Monika menar att det finns en liten kategori kvinnor som svälter sig så mycket att de får ett för tidigt åldrande med risk för benskörhet och stressrelaterad problematik som orsakar psykologiska utmaningar som ångest, oro och kronisk trötthet.

– Dessa kvinnor springer också gärna ofta och länge. Tillsammans med ett konstant kaloriunderskott blir det ohälsosamt och de utsätter kroppen för en enorm stress. Det är ganska vanligt att de fallit tillbaka i en gammal ätstörningsproblematik och deras utmaning blir att våga ta ett steg tillbaka och träna mindre och äta mer utan att drabbas av panik för viktuppgång.

LÄS OCKSÅ: Utmattad? Här är näringen för dig

Alkohol saktar ner ämnesomsättningen

Men så finns det förstås dom inte kommer upp ur vardagsrumssoffan, vilket är den andra ytterligheten.

– Det kommer att vara tuffare för kvinnor som inte är på en hormonbehandling. Det finns forskning som visar att en högre östrogennivå gör oss mer motiverad att träna.

Tittar man på ett par i 80-årsåldern så ser deras kroppar ganska lika ut. Smala armar och ben där det inte finns mycket muskler och vi lägger överflödet runt buken. Lösningen är att redan i yngre år förebygga detta genom att stressa mindre, styrketräna och ta cykeln istället för bilen.

– En annan viktig faktor, som man kanske inte är medveten om, är att ämnesomsättning och fettinlagring påverkas negativt av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Lär dig njuta av mat och dryck

En annan viktig sak är att inte förlägga sig själv med en massa förbud. Allt man inte får äta eller göra blir det man tänker på. Ska man skapa varaktiga förändringar så är det bättre att tänka ut vad ska lägga till istället för att ta bort, anser Monika.

– Många dieter är dessutom på gränsen till sjukligt asociala. Och när man misslyckas hålla sig till de förbud man satt upp kommer känslan av skam, skuld och självhat. Då tycker jag att de är bättre att jobba på varför man äter när man inte behöver. Är det stress, ensamhet eller kanske att du är uttråkad.

När man skrapar under ytan och lite djupare kommer känslor man kanske inte räknat med eller vill ha. Där är det lätt att tvärvända och dämpa det med mat igen. Monika menar att när vi löser det som gör att vi stress- eller hetsäter så kommer vi lättare att nå en vikt vi vill ha och att en acceptans infinner sig om kroppens åldrande.

– Livet är kort, så se till att ha roligt medan du lever. Njut av mat och dryck, ät varierat och lägg pekpinnar och förbud åt sidan. Du kan äta allt, i lagom mängd. Uppmärksamma om du använder mat som känslomässig stötdämpare. Ta hjälp av en duktig terapeut om du vet att du har en störd känslomässig relation till mat och din kropp.

Av Inger Palm

Fakta

Monikas bästa tips:

1: Sömnbrist och stress är viktnedgångens värsta fiende. Om du inte åtgärdar dessa faktorer – som dessutom förvärras av hormonobalansen som uppstår under klimakteriet, kommer du att jobba i motvind.
2: Minska din negativa stress i livet, få iordning på sömnen. Detta är A och O.
3: Öka den dagliga rörelsen betydligt.
4: Lägg till styrketräning.
5: Tänk långsiktigt. Räkna med att viktnedgången kommer att gå långsamt och över flera månader.
6: Sist men inte minst: vågen. Behöver du verkligen den? Är det inte mer intressant hur det känns i kroppen och vad kroppen klarar av att göra, än att stirra sig blind på vilka siffror vågen visar?

Annons
Annons