Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kan viss kost och träning skydda mot demens för de med typ 2 diabetes?

Personer som har typ 2 diabetes löper dubbel så stor risk att få en demenssjukdom jämfört med de som inte har typ 2 diabetes. Svenska forskare har därför påbörjat en studie för att undersöka om träning och medelhavskost kan bromsa insjuknandet i demens hos dessa personer.

Det finns mycket som talar för att träning och viss kost kan påverka utvecklandet av demenssjukdomar. Men det saknas fortfarande forskning inom området. Den svenska studien blir den första i sitt slag och påbörjas inom kort vid Uppsala och Umeå universitet.

 

LÄS OCKSÅ: Äldre som styrketränar kan bromsa demensutveckling

Ökad risk för demens
Studier har visat att de som har typ 2 diabetes har dubbelt så stor risk att så småningom utveckla en demenssjukdom jämfört med de som inte har typ 2 diabetes. Bland en del hälsoterapeuter kallas idag bland annat Alzheimers sjukdom för typ 3 diabetes.

Har en person typ 2 diabetes redan en lättare minnesstörning ökar risken ytterligare. Forskning som finns redan nu visar att den ökade risken är kopplad till höga blodsockernivåer, högre blodtryck och blodfetter plus att de som ligger i riskzonen rör sig fysiskt för lite och är överviktiga.

LÄS OCKSÅ: Sämre kondition i tonåren ökar risken för tidig demens

Startar med pilotstudie
Via en förändring av livsstil kan sannolikt risken att utveckla demens påverkas, det vill säga med fysisk aktivitet och kost. Det finns inga studier på grupper av människor som genomfört dessa förändringar och som jämförts med en kontroll, men det är just detta som den nya studien ska undersöka.

Först görs en pilotstudie med 80 testpersoner där forskarna tänker undersöka om minnesfunktion och metabola värden förändras samt om deltagarna klarar av att följa programmet. Och om det fungerar så blir det en större studie som ska inkludera 1700 personer.

Tanken är att personer över 65 med mild minnesstörning och typ 2-diabetes ska äta medelhavskost och ges ett individuellt anpassat träningsprogram under ett år. Samtidigt ska de behandlas med läkemedel mot högt blodtryck, blodsocker och blodfetter.

 

LÄS OCKSÅ: Sämre kondition i tonåren ökar risken för demens

Medelhavskost och träning
Att äta medelhavskost innebär att äta mycket grönsaker, rotsaker, nötter, olivolja och fisk samt en del fullkornsprodukter. Man ska i princip utesluta socker och äta väldig lite kött och mejeriprodukter. Dessa personer kommer sedan att jämföras med en kontrollgrupp som får traditionell sjukvårdsbehandling av sin typ 2 diabetes och som ges den ”vanliga” informationen från sjukvården.

Mats Martinell, som är forskare vid Uppsala universitet menar att om studien visar skillnad mellan grupperna och de försökspersoner som ändrar på sin livsstil får andra resultat än kontrollgruppen kan riktlinjerna och behandlingen av minnesstörningar och typ 2 diabetes komma att ändras.

Av Inger Palm

Källa: Medelhavskost studeras mot demens vid diabetes


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".