Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Känner du till liposomalt C-vitamin?

C-vitamin är ett hett ämne just nu eftersom vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion. Flera läkare och forskare i både USA och i Kina försöker därför behandla virus med höga doser C-vitamin. Det pratas just nu om liposomalt C-vitamin, men vad är det? Kurera frågade näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

Försök pågår just nu att undersöka om C-vitamin kan ha effekt på personer som insjuknat i covid-19.  För att säkerställa att de höga doserna tas upp maximalt av kroppen ges dosen intravenöst, alltså direkt ut i blodet, för att på så sätt stärka patientens försvar mot virus.

 

Vi kan öka vårt intag av just C-vitamin för att hjälpa och bidra till immunsystemets normala funktion. I dag finns det flera olika varianter av tillskott med just C-vitamin. Du kan välja mellan brustabletter, tabletter, kapslar och det många pratar om –  liposomala produkter, men vad är det?

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Flytande produkt

Fredrik Ölander.

– En liposomal C-vitamin är oftast en flytande produkt som man kan dricka eller spraya i munnen. Liposomala näringsämnen är näringsämne som omslutit av ett mikroskopiskt fettliknande fosfolipidskikt. Detta skikt kapslar in ämnena och skyddar dem bland annat från kroppens påverkan, det vill säga sådant som matsmältningen när de kommer in i kroppen. Vet man med sig att man har en dålig matsmältning eller en krånglig mage-tarm, så är det betydelsefullt att först behålla vätskan i munnen en stund, då ett näringsämne i liposomal form kan lättare transporteras in i blodbanan via tarmslemhinnan utan att påverkas av magsafter och enzymer, säger näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

Han förklarar vidare att de omslutande och skyddande fosfolipiderna känns igen av tarmväggen som släpper igenom liposomen genom slemhinnan utan att bryta ned den. Det mikroskopiska fettliknande fosfolipidskiktet både skyddar näringsämnet i samband med transporten in i kroppen och ökar biotillgängligheten av näringstillskottet.

LÄS OCKSÅ: 12 anledningar att äta C-vitamin

Finns i kroppen längre
– Näringsämnet tas upp både snabbare och i högre mängd än en kapsel eller tablett. Nu kan näringsämnet transporteras vidare till cellen, säger Fredrik.

 

Det finns studier som visar att intag av liposomalt C-vitamin leder till högre koncentrationer av C-vitamin som cirkulerade i kroppen jämfört med en ”vanlig” C-vitamin. Kroppen verkar också kunna ta upp liposomalinslutet C-vitamin bättre, en studie visade på 50 procent bättre upptag.

– Studier har också visat att C-vitamin stannar kvar i cirkulerande kroppsvätskor upp till 40 procent längre tid, det vill säga tio timmar istället för sex timmar, berättar Fredrik.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.