Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Känner du till liposomalt C-vitamin?

C-vitamin är ett hett ämne just nu eftersom vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion. Flera läkare och forskare i både USA och i Kina försöker därför behandla virus med höga doser C-vitamin. Det pratas just nu om liposomalt C-vitamin, men vad är det? Kurera frågade näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

Försök pågår just nu att undersöka om C-vitamin kan ha effekt på personer som insjuknat i covid-19.  För att säkerställa att de höga doserna tas upp maximalt av kroppen ges dosen intravenöst, alltså direkt ut i blodet, för att på så sätt stärka patientens försvar mot virus.

 

Vi kan öka vårt intag av just C-vitamin för att hjälpa och bidra till immunsystemets normala funktion. I dag finns det flera olika varianter av tillskott med just C-vitamin. Du kan välja mellan brustabletter, tabletter, kapslar och det många pratar om –  liposomala produkter, men vad är det?

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Flytande produkt

Fredrik Ölander.

– En liposomal C-vitamin är oftast en flytande produkt som man kan dricka eller spraya i munnen. Liposomala näringsämnen är näringsämne som omslutit av ett mikroskopiskt fettliknande fosfolipidskikt. Detta skikt kapslar in ämnena och skyddar dem bland annat från kroppens påverkan, det vill säga sådant som matsmältningen när de kommer in i kroppen. Vet man med sig att man har en dålig matsmältning eller en krånglig mage-tarm, så är det betydelsefullt att först behålla vätskan i munnen en stund, då ett näringsämne i liposomal form kan lättare transporteras in i blodbanan via tarmslemhinnan utan att påverkas av magsafter och enzymer, säger näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

Han förklarar vidare att de omslutande och skyddande fosfolipiderna känns igen av tarmväggen som släpper igenom liposomen genom slemhinnan utan att bryta ned den. Det mikroskopiska fettliknande fosfolipidskiktet både skyddar näringsämnet i samband med transporten in i kroppen och ökar biotillgängligheten av näringstillskottet.

LÄS OCKSÅ: 12 anledningar att äta C-vitamin

Finns i kroppen längre
– Näringsämnet tas upp både snabbare och i högre mängd än en kapsel eller tablett. Nu kan näringsämnet transporteras vidare till cellen, säger Fredrik.

 

Det finns studier som visar att intag av liposomalt C-vitamin leder till högre koncentrationer av C-vitamin som cirkulerade i kroppen jämfört med en ”vanlig” C-vitamin. Kroppen verkar också kunna ta upp liposomalinslutet C-vitamin bättre, en studie visade på 50 procent bättre upptag.

– Studier har också visat att C-vitamin stannar kvar i cirkulerande kroppsvätskor upp till 40 procent längre tid, det vill säga tio timmar istället för sex timmar, berättar Fredrik.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.