Annons
Annons

Känner du till vår svenska dunderhonung?

Den Nya Zeeländska manukahonungen har blivit en stor favorit bland hälsomedvetna eftersom den har visat sig ha naturligt bakteriedödande effekter. Men – visste du att svensk ljunghonung kan gå lika bra?

Redaktionen

31 oktober, 2016
Känner du till vår svenska dunderhonung?
Dela inlägget

Den Nya Zeeländska manukahonungen har blivit en stor favorit bland hälsomedvetna eftersom den har visat sig ha naturligt bakteriedödande effekter.
Men – visste du att svensk ljunghonung kan gå lika bra?

Honung har länge varit en självklar del i det klassiska husapoteket och kanske är det också i det klassiska husapoteket vår räddning finns i framtiden. Utbredningen av antibiotikaresistenta bakterier ökar ständigt runt om i världen och plötsligt står vi inför samma utmaningar som innan antibiotikan uppfanns.

Läs också: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

Det allvarliga hotet om antibiotikaresistens
Hotet om antibiotikaresistens skulle till och med kunna vara en av de största utmaningarna i modern tid. Enkla infektioner kan bli omöjliga att behandla vilket plötsligt gör dem till svåra infektioner. De resistenta bakterier som fortfarande går att behandla med enstaka antibiotika kräver dessutom stora resurser och utgör stora kostnader för vården då behandlingen oftast är utdragen och kostsam.

Faran med MRSA
Ett bra exempel på resistenta bakterier i vår vardag är den fruktade sjukhussjukan, MRSA. MRSA står för meticillinresistenta gula stafylokocker, något som vi många är bärare av men som blir ett problem först när de får fäste i sår eller kommer in i kroppen vid operationer. MRSA kan leda till svåra sårinfektioner, bölder, hudinfektioner, hjärnhinneinflammation, infektion i leder och skelett samt lunginflammation vilket självklart innebär ett stort lidande för den som drabbas. Får man in MRSA i kroppen vid en operation finns det risk för bakterietillväxt i blodet och på hjärtklaffarna, vilket kan innebära fara för liv.

Läs också: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

En framtida lösning vid resistenta bakterier?
Man har därför de senaste åren sökt efter alternativa lösningar och har då bland annat undersökt honung. Mest känd, och erkänd, har manuka-sorthonung från Nya Zeeland blivit. Och resultaten har varit imponerande! Man har i studier lyckats påvisa att manukahonung har förmågan att inte bara bekämpa och döda bakterier utan även förebygga infektioner.

Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

Studie om svensk honung och dess bakteriedödande egenskaper
Detta väckte givetvis intresse även hos svenska forskare som 2006 inledde en förstudie av svensk honung och dess bakteriedödande egenskaper. I studien analyserade man den bakteriedödande effekten hos manukahonung och fyra svenska honungssorter: lindhonung, sommarhonung, bladhonung och ljunghonung.

Honung hämmar stafylokockbakterier
Studien visade att bakterier av stafylokockstammar hämmades av honung. Vissa påverkades av alla honungssorter medan andra stammar endast hämmades av manuka- och ljunghonung. Högst bakteriedödande effekt hittades i manukahonungen men svensk ljunghonung var inte mycket sämre.

Olika honung påverkar olika organismer
De två visade sig även påverka olika mikroorganismer i de utförda testerna, vilket tyder på att det kan vara olika substanser som skapar den bakteriehämmande effekterna. En slutsats skulle kunna vara att det vid svåra problem kan vara värt att kombinera båda sorterna.

Läs också: 18 fakta om dunderhonung!

Av Therese Hagberg

Källor:
Allt om honung http://www.alltomhonung.se/ljunghonung
Folkhälsomyndigheten http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/meticillinresistenta-gula-stafylokocker-mrsa
Microbiology society, studie manukahonung http://mic.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/mic.0.053959-0#tab2
Förstudie av svensk honung genomförd på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet 2006. Sammanfattning av Thomas Rafstedt. http://www.alltomhonung.se/wp-content/uploads/Antibakteriella-egenskaper-hos-Svensk-honung.pdf

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Honung som medicin
• Honung kan användas utanpå kroppen för att förbättra läkning och förebygga infektioner i skador och sår.
• Vid förkylning har den visat sig ha lika god hostdämpande effekt som läkemedel.
• Den bakteriedödande effekten hos manuka tros kunna användas som behandling mot magsårsbakterier, utan antibiotikans alla biverkningar.
• Honung i medicinskt syfte ska inte hettas upp utan helst användas ”raw” då många av de enzymer, bakterier och andra aktiva ämnen som finns i produkten lätt skadas av upphettning.
• Vill du använda manukahonung så välj en av hög kvalitet då mängden aktiva ämnen kan skilja stort mellan olika sorter.
• Honung innehåller vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror och har ett GI på 55.

Sorthonung
Sorthonung betyder att bina hämtat nektar från en specifik växtsort. För att få kallas sorthonung krävs det att honungen vid analys har en pollenhalt på över 50 procent från den aktuella växten.

Annons
Annons