Annons
Annons

Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Akne, PMS, infertilitet, PCOS, dåligt minne, oregelbunden mens, minskad sexlust, sömnbesvär – med mera. Visste du att samtliga av dessa åkommor kan bero på din hormonbalans – eller brist därpå? Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg, berättar mer om hur våra hormoner kan ställa till det för oss – och hur vi råder bot på problemet.

Redaktionen

13 februari, 2019
Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!
Dela inlägget

Akne, PMS, infertilitet, PCOS, dåligt minne, oregelbunden mens, minskad sexlust, sömnbesvär – med mera. Visste du att samtliga av dessa åkommor kan bero på din hormonbalans – eller brist därpå?
Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg, berättar mer om hur våra hormoner kan ställa till det för oss – och hur vi råder bot på problemet.

Att få obalans i sina hormoner är inte ovanligt, snarare tvärtom, berättar Zarah Öberg.
– Många får obalans med till exempel högt eller lågt östrogen, så kallad östrogendominans, lågt progesteron, högt eller lågt kortisol – och så vidare. Detta skapar så klart rejäl oreda i den hormonella balansen, berättar hon.

De vanligaste orsakerna
Varför uppstår då denna obalans kan man undra. Ja, det kan bero på flera olika saker, berättar Zarah Öberg och ger några exempel.
– Idag har vi många östrogenliknande ämnen ute i naturen, främst från plaster, vilket innebär att man lätt får besvär med sitt östrogenvärde. En del äter dessutom för mycket fytoöstrogenrika livsmedel, som sojaprodukter.

Stress är en annan orsak till obalans.
– Det vanligaste är att långvarig stress bidrar till hormonell obalans, eftersom progesteron* och DHEA* är förstadier till både könshormoner och stresshormonet kortisol. När vi stressar och har hög kortisolfrisättning över tid förbrukas det material som ska räcka till både kortisol och könshormoner och till slut blir alla dessa värden låga.
Hon tillägger:
– Många får också hormonell obalans efter användning av preventivmedel, framförallt vid användning av kopparspiral och minipiller som ställer till det rejält i hormonerna. Jag skulle säga att merparten av alla med hormonell obalans har fått sina besvär genom just användning av preventivmedel, genom stress och, eller av en mindre bra livsstil, summerar hon.

LÄS OCKSÅ: Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!

Få kopplar ihop sin åkomma med sina hormoner
Men även om hormonell obalans är vanligt förekommande är det få som förstår att de har det, berättar Zarah Öberg. För obalansen i sig märks inte. Det gör däremot symtomen av obalansen.
– Symtom på obalans i kroppens könshormoner kan vara PCOS, PMS, oregelbunden menstruation, minskad sexlust, minnessvårigheter, sömnbesvär, infertilitet eller svårigheter att bli gravid, hormonell akne. I klimakteriet kan sådana besvär märkas genom vallningar, torra, sköra slemhinnor med mera.
Även när det gäller stresshormonet kortisol är obalanser något som märks av tydligt, poängterar hon.
– Obalans i kroppens kortisol märks vanligast genom att det uppstår en trötthet som inte går att vila bort. Kroppen får också svårt att hantera inflammationer och det uppstår ofta sömnproblematik och svårigheter att slappna av.

Så balanserar du upp dina hormoner

Ett salivtest mäter dina värden
Hur gör man för att balansera upp kroppens hormoner? frågar Kurera.
– Först och främst är det lämpligt att mäta de hormoner som behövs mätas, så att man vet exakt hur alla värden ligger.
Detta gör man lämpligast via salivtest, så kallade labrixtest, berättar Zarah Öberg.
– Där mäter man hormoner genom att samla saliv under dagen. På så vis kan man lättare se vad som behövs korrigeras och med vilka doseringar det bör ske. Att faktiskt få konkreta, korrekta värden gör det lättare att göra en personligt anpassad plan som på så vis också ger dig bäst effekt.

LÄS OCKSÅ: Testerna som avslöjar obalanser i kroppen

Kosttillskott som balanserar
Utöver salivtestet finns det annat att tänka på, berättar hon.
– När det kommer till livsstil gäller det rätt och slätt att ta hand om sig, att bli bättre på stresshantering och att i största möjliga mån eliminera saker som tar energi och stressar upp.
– Det är också viktigt att tänka på kosten, och det kommer nog inte som en överraskning för någon när jag säger att socker samt sötningsmedel bör uteslutas i största möjliga mån för god hormonell balans, säger hon. Och drar sedan ämnet till näringsnördnivå. Som sig bör.
– Om tester visar på högt östrogen så tillför man ofta tillskott av zink eftersom högt östrogen ofta beror på kopparöverskott. Man minskar även ner på intag av xenoöstrogener och fytoöstrogener plus använder bioidentiskt progesteronkräm.
Hon förklarar:
– Högt eller lågt östrogen som visar på östrogendominans betyder att det är fel förhållande mellan östrogen och progesteron. Så en östrogendominans kan alltså även innebära lågt östrogen.

Zarah Öberg
Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Vid för höga respektive för låga nivåer av de olika hormonerna finns olika kosttillskott och preparat att ta till, berättar Zarah Öberg.
– Vid lågt östrogen kan östrogenet ökas med hjälp av fytoöstrogenrika tillskott, som bidrottninggelé.
– Lågt progesteron kan korrigeras med bioidentisk progesteronkräm.
– Högt kortisol balanseras upp med hjälp av ashwaganda (till exempel KSM66) som sänker hormonet kortisol på ett sunt och naturligt sätt.
– Lågt kortisol kan korrigeras med hjälp av ashwaganda, binjurestöd samt C-vitamin i hög dos.
Eventuellt kan andra saker tillkomma, poängterar hon, men tillägger att nämnda tillvägagångssätt ofta är väldigt verksamma och att det viktiga är att ändra livsstilen och orsaken till att besvären uppkommit från början.

LÄS OCKSÅ: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen

Kortisol – en antagonist till melatonin
Men sömn och vila då? Ja, viktigt så klart, säger Zarah Öberg. Men här kan det bli problem.
– Det är viktigt att sova ordentligt och stressa ner, men det kan vara svårt att lyckas om kortisolproduktionen ligger högt eftersom kortisol är antagonist till melatonin, förklarar hon.
– Enkelt uttryckt ska kortisol vara högt på morgonen för att göra oss pigga, och sedan minska under dagen. Vårt sömnhormon melatonin ska däremot ligga lågt på morgonen, öka under dagen för att sedan göra oss trötta och sömniga framåt kvällen.
Men – när vi har för hög frisättning av kortisol fungerar inte detta som det ska, förklarar Zarah Öberg.
– Då minskar nivåerna av melatonin, vilket i förlängningen innebär att det uppstår sömnbesvär. Hög kortisolfrisättning kan även innebära förskjuten sömnkurva, vilket ofta är vanligt hos yngre människor som sitter uppe sent framför dator eller TV.
Hon utvecklar:
– Det man ser hos dessa personer är att deras melatonin hämmas av skärmtiden och ger lågt melatonin på kvällen och högt melatonin på morgonen, det vill säga tvärtom emot vad det ska vara. Man behöver då korrigera dessa värden för att kunna få en god sömn och hormonell balans, samt förändra sina sömnrutiner.

LÄS OCKSÅ: Balansera ditt hormonsystem med god sömn

Ät tillräckligt med kolesterol – och gör ett mikrobiomtest
Vad gäller kosten är det också viktigt att äta tillräckligt med kolesterol eftersom kolesterol är ett förstadium till hormoner, förklarar Zarah Öberg.
– Dock produceras merparten av vårt kolesterol i levern, så brister brukas endast ses hos personer med väldigt fettsnålt intag och, eller personer som har ätstörningar eller dålig matsmältning. Det är viktigt med en god tarmflora och matsmältning för att vi ska få ett fullgott näringsintag.
– Även signalsubstanser som serotonin och noradrenalin samarbetar med hormoner och kräver god tarmflora för att ha bra omvandling. Så tänk gärna på att lägga till gott om fibrer, mjölksyrade grönsaker, en riktigt bra probiotika och om du misstänker obalans i matsmältningen eller tarmfloran kan du testa det genom att göra ett mikrobiomtest, som mäter tarmflorans olika stammar.

Av Isabelle G Hedander

* DHEA (dehydroepiandrosteron) är ett hormon som produceras i binjurarna och omvandlas i könskörtlarna – i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor. Det är en steroid och en föregångare till testosteron och östrogen.
* Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon med många viktiga funktioner för båda könen. Dels fungerar det som förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen samt kortikosteroider, och dels verkar det i sig självt.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Hormoner bildas av enstaka celler eller celler som samlats till körtlar. De hormonbildande körtlarna kallas även endokrina organ.

Kroppens viktigaste hormonbildande körtlar och celler är:
– hypofysen
– sköldkörteln
– bisköldkörtlarna
– binjurarna
– Langerhans öar i bukspottkörteln
– äggstockar och testiklar
– celler i mag-tarmkanalen
– celler i njurarna.

Körtlarna utsöndrar hormonerna direkt till blodet.
Källa: 1177

Namn: Zarah Öberg
Ålder: 39 år
Familj: Man och tre barn
Yrke: Naturläkare (SNLF), näringsterapeut, kostrådgivare och hälsopedagog med mera.
Aktuell med: Driver en näringsmedicinsk mottagning, är föreläsare/utbildare samt journalist inom medicin och hälsa. Samt medlem av Kureras expertpanel där läsarna kan ställa frågor direkt till Zarah.
Hemsida: Zarahssida.se

Annons
Annons