Annons
Annons

Karin Isberg: ”Bry dig mindre om julen”

Under hösten har vi kunnat följa stressexperten Karin Isbergs kloka råd i en serie artiklar här på Kurera. I denna krönika utmanar hon vår syn på julen och de "måsten" vi sammanknippar med den och uppmanar oss att helt sonika bry oss lite mindre om den 24 december.

Redaktionen

23 december, 2017
Karin Isberg: ”Bry dig mindre om julen”
Dela inlägget

Under hösten har vi kunnat följa stressexperten Karin Isbergs kloka råd i en serie artiklar här på Kurera. I denna krönika utmanar hon vår syn på julen och de ”måsten” vi sammanknippar med den och uppmanar oss att helt sonika bry oss lite mindre om den 24 december.

Jul är en speciell högtid, särskilt som den rymmer så många motstridiga känslor. Å ena sidan är den ett tillfälle att umgås med nära och kära, å andra sidan är den en källa till stress och ångest. Det finns få andra dagar på året som framkallar så starka prestationskrav och så mycket skuld och skam för dem som känner sig otillräckliga eller som är ensamma på julafton.

Men alltihop bygger på en illusion. Stressen och ångesten kommer sig av att vi lägger in en massa värderingar i julafton, men 24 december är egentligen ingen speciell dag. Solen går upp och ner på ungefär samma tider som den gör alla andra dagar i december. Vädret är ungefär densamma, naturen är densamma. Om du går ut och går och inte vet vilket datum det är kommer du inte att märka någon skillnad på 20 december och 24 december.

LÄS OCKSÅ: Hillevi Wahl: ”Vem mår dåligt av en vit jul?”

Tänk dig att du tar en lång promenad i skogen och tror att det är den 20 december. Solen skiner, det är en härlig vinterdag och du njuter av en stunds stillhet och frisk luft. Du ser fram emot att komma hem och ha en skön kväll för dig själv där du äter en god middag, tar ett långt bad och tittar på en bra film. Det är den perfekta dagen för egentid helt enkelt och du känner dig glad och avslappnad.

Men på promenaden möter du en granne som glatt hälsar ”God Jul!” och frågar vad du ska göra efteråt. Du berättar om din sköna kväll med egentid och din granne skakar på huvudet. ”Stackare! Är du alldeles ensam på jul? Det kan inte vara lätt för dig”. När du inser att det inte alls är den 20 december utan den 24:e och julafton förbyts alla dina sköna känslor. I stället för att känna dig glad och avslappnad känner du dig misslyckad och ensam. Ingenting har egentligen förändrats, annat än din mentala inställning. Och med den ändrade inställningen kom alla smärtsamma känslor.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Det kan låta svårt, men det enklaste sättet att minska julstressen är att påminna sig själv om att julafton egentligen är en helt vanlig dag. Fråga alla hinduer, buddhister, judar och muslimer om de tycker att den 24 december är något att hetsa upp sig över så får du se vad de säger. De bryr sig lika mycket om jul som du brydde dig om den 25 juni i somras då det var eid al-fitr, en av muslimernas stora festdagar på året.

Det är du själv som avgör hur viktigt det är att ordna ”den perfekta julen”, och ju mindre laddning du lägger i den 24 december desto lägre blir kraven. Om du själv är sönderstressad, går med gråten i halsen och känner dig otillräcklig blir det garanterat ingen bra jul för dina nära och kära heller. De vill förstås att du ska vara så lugn och harmonisk som möjligt, för när vi är lugna och harmoniska är vi betydligt mer glada och kärleksfulla. Och är det någonting som är viktigt med julen så är det väl att påminnas om betydelsen av glädje och kärlek.

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Jag kan lova att i valet mellan en lugn och kärleksfull version av dig men färre klappar, färre sorters julgodis och färre hemlagade rätter till julbordet och en sönderstressad, ledsen och irriterad version som har fixat perfekta klappar och ett perfekt julbord så väljer dina barn, din partner och din familj garanterat det första alternativet.

Av Karin Isberg, stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt. Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress”. I boken får du konkreta tips och metoder som hjälper dig att snabbt sänka stressen. Vill du köpa boken kan du som Kureras läsare få 50 kronor rabatt när du beställer. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Du beställer boken här. Rabattkoden är giltig till och med 31 december.

Annons
Annons