Annons
Annons

Kärlekshormon – framtida behandling mot aggressivitet?

Nu väcks hopp om att aggressivitet och antisocialt beteende hos ungdomar kommer att kunna behandlas i framtiden – med hjälp av "må bra-hormonet" oxytocin. Det indikerar en ny svensk studie med drygt 3 500 ungdomar, utförd av forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Redaktionen

10 november, 2015
Kärlekshormon – framtida behandling mot aggressivitet?
Dela inlägget

Nu väcks hopp om att aggressivitet och antisocialt beteende hos ungdomar i framtiden kommer att kunna behandlas. Med hjälp av ”må bra-hormonet” oxytocin.
Det indikerar en ny svensk studie med drygt 3 500 ungdomar, utförd av forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

De senaste decennierna har oxytocin, som utsöndras vid beröring och som kroppen bland annat använder för att starta förlossningar, uppmärksammats för sina effekter på prosocialt beteende som till exempel tillit och empati.

Läs också: Lilla guiden till hormoner

Involverat i aggression
En ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet visar att oxytocin även kan vara involverat i antisocialt och aggressivt beteende – och hormonet skulle kunna vara en framtida nyckel för behandling av aggressivitet och antisocialt beteende.
– Vi fann ett samband mellan genetisk variation och antisocialt beteende i en första studie och därefter hittades ett liknande samband i en uppföljande studie vilket gör fyndet betydligt starkare, säger Lars Westberg, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Läs också: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist!

Frågor om skolk och slagsmål
Forskarna har studerat genen som fungerar som hormonets receptor (mottagare) hos två grupper ungdomar som samlats in av Svenska Tvillingregistret. I den första gruppen ingick 2 372 personer och i den andra 1 232.
Ungdomarna fick besvara enkätfrågor om antisocialt och aggressivt beteende. Frågorna rörde allt från hur ofta de skolkat från skolan till hur ofta de stulit, varit i slagsmål, burit kniv ute bland människor och sålt eller brukat olika droger.
– Även om effekten av den genetiska variationen är relativt liten så tyder resultaten på att oxytocin är involverat i regleringen av antisocialt och aggressivt beteende hos människor, säger Lars Westberg.

Läs också: Vårt sköra och finstämda hormonsystem – så funkar det!

Intressant för framtida behandling
Tidigare studier på gnagare har tytt på att oxytocin hämmar aggressivitet och utifrån de nya resultaten kan man därmed tänka sig att oxytocin fungerar sämre hos individer som har denna genetiska riskfaktor.
– Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet, säger Lars Westberg.

StudienAntisocial behavior and polymorphisms in the oxytocin receptor gene: findings in two independent samples” har publicerats i Molecular Psychiatry.

Läs också: Forskning: Empatibrist beror på tillståndet alexitymi – inte autism

Av Redaktionen

Annons
Annons