Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Söt tjej i åttaårsåldern håller fram ett äpple

Kärnfrisk familj – så gör du

Alla föräldrar önskar sin familj det bästa, ett gott liv och god hälsa. Många vet också vad som krävs för att komma dit. Äta nyttigt, motionera regelbundet och åtta timmars sömn om nätterna. Trots att många vet hur man bör leva är det förvånansvärt få som faktiskt gör det. Vanligast är att man väljer det som känns enklast före det som vi så väl vet är det bästa. 

Ninka och Morten har precis som så många andra varit där. Familjens ohälsa blev startskottet för ett nytt hälsosamt liv och även deras bok "Kärnfrisk familj – så gör du".

Bok med många tips
I den delar de med sig av sitt tidigare mindre smickrande familjeliv, och resan till deras nya livsstil. Boken är fullproppad med tips och idéer för att göra det bästa valet till det enklaste. Man får kostråd, recept, motionstips och mängder med andra tips. Hur man får barnen att äta grönsaker utan att tvinga i dem det. Hur man får barnen att sova bättre.
Det bästa av allt med den här boken är att det inte bara är klämkäcka klyschor, utan att den har verklighetsförankring. Det är familjen Mauritsons verklighet.

 

Boken inleds så här:
”Jag heter Ninka och jag kan slå vad om att min familj har en hel del gemensamt med din. Kanske berg-och-dalbane-bantningar och undran över varför hela familjen har problem med matsmältningen. Kanske sockersug sent på kvällarna, som slutar med en tom glassförpackning, en eller flera påsar godis – följt av dåligt samvete och uppsvullna magar. Kanske ilska, irritation, dagliga småbråk (eller praktgräl) och humörsvängningar hos både barn och vuxna i familjen.”
Känner du igen er? Här följer några tips till förändring tagna ur boken:

Tio steg till en sundare och smalare vardag:

  1. Byt ut margarin och lättmargarin mot kallpressad extra jungfrukokosolja när ni steker mat.
  2. Blanda frukt, linfröolja, persilja, mynta och avokado till hälsoshakes och smoothies. Använd våra recept och bjud även barnen.
  3. Byt ut vitt ris mot råris och pasta mot fullkorns- eller tofuspagetti.
  4. Skippa mjölkprodukter och ta kalciumtillskott.
  5. Ät mest mat på morgonen, hoppa inte över förmiddagsmellanmålet och lunchen.
  6. Avstå från E-nummer, lightprodukter och livsmedelstillsatser. De stressar och belastar kroppen.
  7. Ät essentiella omega 3-, 6- och 9-fettsyror varje dag, till exempel Livets Olja, kokosolja och fiskolja.
  8. Laga en ny dippsås varje dag. Då slinker grönsakerna lätt in i munnen på alla familjemedlemmar.
  9. Hoppa hopprep, dansa, promenera, spela brännboll, spring eller steppa. Använd kroppen en timme varje dag.
  10. Skippa socker, saft, kakor och godis.

 

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.