Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man och kvinna med röd katt i famnen

Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten

Kattens saliv orsakar allergi

Visste du att det inte är katthår som är boven bakom allergiska besvär, utan ett protein som bildas i kattens saliv? När katten slickar sig sprids sedan detta protein till pälshåret, hud och miljön runtomkring. Därför skulle ett skräddarsytt foder, innehållande ett protein som neutraliserar det allergiframkallande ämnet i kattens saliv, kunna minska andelen allergener på katthår, menar Purina som tagit fram just ett sådant foder.

Drygt 1000 kattägare i Sverige fick frågan hur de skulle reagera om deras partner visade sig vara allergisk mot katt. Och det visar sig att många hellre dumpar partnern än kissen, om allergin ledde till relationsproblem.

Det var när djurmatsföretaget Purina gjorde en digital enkät på temat allergi som drygt en tredjedel av de tillfrågade kattälskarna meddelade att de hellre gör slut med sin respektive än gör sig av med sin katt om partnerns allergi ställer till problem i relationen. Av de par som upplevt relationsproblem på grund allergi, menar hela 35 procent att allergin var huvudorsak till att relationen tagit slut.

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

Allergi påverkade relationen hos en fjärdedel

För även om kattallergi är en av de vanligaste allergiformerna i Sverige, med cirka en miljon kattallergiker, så betyder inte det att vi låter bli att skaffa katt. Och detta har lett till att det i vart fjärde hushåll med katt även finns en allergiker, enligt undersökningen från Purina. En fjärdedel av kattägarna är alltså själva kattallergiker, eller har en närstående som är det.

 

Och lika många, en dryg fjärdedel av deltagarna i enkäten, uppger att kattallergi hos ens partner i stor utsträckning har påverkat relationen med deras katt. Så pass mycket att nästan en femtedel (17 procent) har övervägt att inte bo ihop med sin partner.

LÄS OCKSÅ: Katten är pandemins populäraste husdjur – ökar vår mentala hälsa

En fjärdedel kelar inte med katten

Men vilka strategier finns för att  försöka få det att funka i ett hem där det finns både katter och kattallergiker? Här nedanför följer några katthårsresande siffror,

För att tackla allergin...

  • ...begränsar 31 procent varje vecka var någonstans i bostaden som katten får vistas.
  • ...undviker 23 procent att kela med katten regelbundet.
  • ...tar 33 procent allergimedicin för att hantera sina besvär.
  • ...minskar 22 % sin tid och sitt umgänge med katten.
  • ...undviker 23 % att kela med katten.
  • ...hindrar 31 % sin katt från att vistas fritt hemma.

LÄS OCKSÅ: Katter är lika lojala mot sina ägare som hundar

Av Carolina Eriksson


Kattens saliv orsakar allergi

Visste du att det inte är katthår som är boven bakom allergiska besvär, utan ett protein som bildas i kattens saliv? När katten slickar sig sprids sedan detta protein till pälshåret, hud och miljön runtomkring. Därför skulle ett skräddarsytt foder, innehållande ett protein som neutraliserar det allergiframkallande ämnet i kattens saliv, kunna minska andelen allergener på katthår, menar Purina som tagit fram just ett sådant foder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.