Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.

Husdjur som katter och illrar kan bli smittade av det nya coronaviruset. Hundar verkar inte vara mottagliga på samma sätt. Det finns några få fall inrapporterade att ägare till katter som själva fått covid-19 smittat sina katter. Katterna kan sedan smitta varandra, men det verkar inte troligt att husdjur som blivit smittade sedan smittar sina ägare, så man ska självklart inte överge sina djur.

Och för att få lite perspektiv på detta så har ungefär 1,5 miljoner människor registrerats som smittade av det nya coronaviruset, och det finns en handfull rapporterade djurfall som blivit allvarligt sjuka. Därför bör man inte vara oroliga för sitt djur.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Katter bildar antikroppar mot coronaviruset
Djursjukhuset AniCura skriver att den som är sjuk ska hålla katterna bort från sig, och att man är extra noga med rengöring av matskålar, sovplatser och förstås vara extra noga med handhygienen.

I Hong Kong, där man utfört en mindre studie där katter infekterats med SARS-CoV-2 och visats sig kunna bära på viruset. Katterna har utsatts för viruset i höga doser i en laboratoriemiljö. Det är inte detsamma som exponering för viruset i hemmiljö. Studien är varken publicerad eller utvärderad. Det man också sett är att katter har antikroppar mor viruset.

Forskarna såg att de katter som infekterats hade viruset i mun, näsa och i tunntarmen.

Det verkar som om ankor, grisar, kycklingar och hundars risk att bli smittad är ytterst liten.

LÄS OCKSÅ: I Uppsala utvecklas metod att granska coronavaccin

Milda eller inga symtom
Karl Ståhl, som är statsepizootolog, på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger till Aftonbladet:

– En av anledningarna till att just katter och illrar är mottagliga för det nya coronaviruset är sannolikt att de har cellreceptorer som liknar de receptorer som människor har och som viruset använder sig av för att infektera celler i luftvägarna. Man vet sedan tidigare att katter och illrar är känsliga för vissa luftvägsinfektioner som drabbar människor, exempelvis SARS och fågelinfluensan.

Om ditt husdjur visar tecken på sjukdom som andningssvårigheter, hosta eller nysningar så råder AniCura dig att kontakta veterinär. Du ska också se till att hålla din katt inomhus och inte låta det träffa andra djur tills orsaken till symtomen är klarlagd. När ett husdjur får symtom i luftvägarna så beror det vanligtvis på kända bakterier eller virus. Exempel på det är kattsnuva eller kennelhosta, vilket inte smittar människor.

 

Virus går inte att behandla med antibiotika och eftersom de allra flesta husdjur visar milda eller inga symtom, och då krävs ingen speciell vård.

Av Inger Palm

Källor: AniCura och Science och Aftonbladet

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.