Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.

Husdjur som katter och illrar kan bli smittade av det nya coronaviruset. Hundar verkar inte vara mottagliga på samma sätt. Det finns några få fall inrapporterade att ägare till katter som själva fått covid-19 smittat sina katter. Katterna kan sedan smitta varandra, men det verkar inte troligt att husdjur som blivit smittade sedan smittar sina ägare, så man ska självklart inte överge sina djur.

Och för att få lite perspektiv på detta så har ungefär 1,5 miljoner människor registrerats som smittade av det nya coronaviruset, och det finns en handfull rapporterade djurfall som blivit allvarligt sjuka. Därför bör man inte vara oroliga för sitt djur.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Katter bildar antikroppar mot coronaviruset
Djursjukhuset AniCura skriver att den som är sjuk ska hålla katterna bort från sig, och att man är extra noga med rengöring av matskålar, sovplatser och förstås vara extra noga med handhygienen.

I Hong Kong, där man utfört en mindre studie där katter infekterats med SARS-CoV-2 och visats sig kunna bära på viruset. Katterna har utsatts för viruset i höga doser i en laboratoriemiljö. Det är inte detsamma som exponering för viruset i hemmiljö. Studien är varken publicerad eller utvärderad. Det man också sett är att katter har antikroppar mor viruset.

Forskarna såg att de katter som infekterats hade viruset i mun, näsa och i tunntarmen.

Det verkar som om ankor, grisar, kycklingar och hundars risk att bli smittad är ytterst liten.

LÄS OCKSÅ: I Uppsala utvecklas metod att granska coronavaccin

Milda eller inga symtom
Karl Ståhl, som är statsepizootolog, på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger till Aftonbladet:

– En av anledningarna till att just katter och illrar är mottagliga för det nya coronaviruset är sannolikt att de har cellreceptorer som liknar de receptorer som människor har och som viruset använder sig av för att infektera celler i luftvägarna. Man vet sedan tidigare att katter och illrar är känsliga för vissa luftvägsinfektioner som drabbar människor, exempelvis SARS och fågelinfluensan.

Om ditt husdjur visar tecken på sjukdom som andningssvårigheter, hosta eller nysningar så råder AniCura dig att kontakta veterinär. Du ska också se till att hålla din katt inomhus och inte låta det träffa andra djur tills orsaken till symtomen är klarlagd. När ett husdjur får symtom i luftvägarna så beror det vanligtvis på kända bakterier eller virus. Exempel på det är kattsnuva eller kennelhosta, vilket inte smittar människor.

 

Virus går inte att behandla med antibiotika och eftersom de allra flesta husdjur visar milda eller inga symtom, och då krävs ingen speciell vård.

Av Inger Palm

Källor: AniCura och Science och Aftonbladet

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.