Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund som klappas av en människa bredvid en kattunge

Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Att vi semestrar hemma istället för att resa bort och jobbar hemma mer har bidragit till en "husdjursboom" under coronapandemin. Och umgänget med husdjur medför flera hälsofördelar.

Faktum är att djurägare generellt är friskare, använder läkemedel i mindre utsträckning och söker vård mer sällan. Detta enligt SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Och antalet sällskapsdjur i våra hem har som sagt ökat; Jordbruksverkets statistik visar exempelvis att 5 345 hundar nyregistrerades i april i år – nästan tusen fler än än samma period 2018. Djuren flyttar dessutom in på både äldreboenden och i skolor där de gör gott för både äldre och barn, och fenomenet med kattcaféer, där besökare kan kela med en katt till fikat, har gjort entré i bland annat Stockholms innerstad.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur är hälsobringande

Ja nära kontakt med djur får oss att må bra och påverkar vår hälsa positivt, det kan styrkas av forskning på området och förstås av många husdjursägare.

 

– Förklaringen är att människor liksom alla däggdjur påverkas av en positiv omgivning och av kontakt med levande varelser, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i fysiologi vid SLU, i en publikation från lärosätet.

Hormonet oxytocin, eller snarare oxytocinsystemet som brukar kallas "lugn-och-ro-systemet", spelar en viktig roll i detta förklarar hon vidare. I umgänget med våra husdjur utsöndras nämligen oxytocin, vilket många nog är i extra behov av i coronatider, då vi berövats många mänskliga kramar i rädsla för smitta. Då kan gos med ett husdjur bli ett bra substitut, ja kanske rentav nödvändigt.

Hormonet gör oss sociala och vänliga

Oxytocin är en signalsubstans i hjärnan som när det frisätts gör att vi blir mer sociala, generösa och vänliga. Oxytocinsystemet kan ses som en aktiv motpol till kamp-flykt-reaktionen som aktiveras vid stress. Det är också tydligt att det är bra för både den mentala och kroppsliga hälsan. Oxytocin aktiveras när vi uppfattar vår omgivning som vänlig,  ofarlig och attraktiv. Det är även det hormon som stimulerar värkarbete och mjölkutdrivning hos både människor och djur.

– Det minskar även oro, dämpar smärta, inflammation och stress. Samtidigt som läkande processer stimuleras och vår känsla av välbefinnande ökar, förklarar Kerstin Uvnäs-Moberg vidare.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Oxytocinhalten ökar när vi klappar

Oxytocinhalten ökar när vi ser vår hund, katt eller annat sällskapsdjur i ögonen och framför allt när vi klappar dem, vilket gör att nerver i huden aktiveras.

 

– Men blotta närvaron av ett djur som en människa har en god anknytning håller igång aktiviteten i oxytocinsystemet. Faktum är att även djurens oxytocin också aktiveras när vi umgås med dem, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Men, aktiveras lugn-och-ro-systemet även hos den som är rädd för djur?

– Nej, denna funktionella och mycket värdefulla funktion aktiveras bara när vi uppfattar omgivningen som bekant, lugn och trygg. Därför aktiveras inte oxytocinsystemet och alla dessa positiva effekter om negativa känslor som rädsla eller obehag råder, förklarar Kerstin.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Av Carolina Eriksson 

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

 

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

 

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!