Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund som klappas av en människa bredvid en kattunge

Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Att vi semestrar hemma istället för att resa bort innebär att många har, eller funderar på, att skaffa hund eller katt. Även corona-vårens hemmajobbande har bidragit till en "husdjursboom". Och umgänget med husdjur medför flera hälsofördelar.

Faktum är att djurägare generellt är friskare, använder läkemedel i mindre utsträckning och söker vård mer sällan. Detta enligt SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Och antalet sällskapsdjur i våra hem har som sagt ökat; Jordbruksverkets statistik visar exempelvis att 5 345 hundar nyregistrerades i april i år – nästan tusen fler än än samma period 2018. Djuren flyttar dessutom in på både äldreboenden och i skolor där de gör gott för både äldre och barn, och fenomenet med kattcaféer, där besökare kan kela med en katt till fikat, har gjort entré i bland annat Stockholms innerstad.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Hälsobringande kontakt
Ja nära kontakt med djur får oss att må bra och påverkar vår hälsa positivt, det kan styrkas av forskning på området och förstås av många husdjursägare.

 

– Förklaringen är att människor liksom alla däggdjur påverkas av en positiv omgivning och av kontakt med levande varelser, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i fysiologi vid SLU, i en publikation från lärosätet.

Hormonet oxytocin, eller snarare oxytocinsystemet som brukar kallas "lugn-och-ro-systemet", spelar en viktig roll i detta förklarar hon vidare. I umgänget med våra husdjur utsöndras nämligen oxytocin, vilket många nog är i extra behov av i coronatider, då vi berövats många mänskliga kramar i rädsla för smitta. Då kan gos med ett husdjur bli ett bra substitut, ja kanske rentav nödvändigt.

Hormonet gör oss sociala och vänliga
Oxytocin är en signalsubstans i hjärnan som när det frisätts gör att vi blir mer sociala, generösa och vänliga. Oxytocinsystemet kan ses som en aktiv motpol till kamp-flykt-reaktionen som aktiveras vid stress. Det är också tydligt att det är bra för både den mentala och kroppsliga hälsan. Oxytocin aktiveras när vi uppfattar vår omgivning som vänlig,  ofarlig och attraktiv. Det är även det hormon som stimulerar värkarbete och mjölkutdrivning hos både människor och djur.

– Det minskar även oro, dämpar smärta, inflammation och stress. Samtidigt som läkande processer stimuleras och vår känsla av välbefinnande ökar, förklarar Kerstin Uvnäs-Moberg vidare.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Halten ökar när vi klappar
Oxytocinhalten ökar när vi ser vår hund, katt eller annat sällskapsdjur i ögonen och framför allt när vi klappar dem, vilket gör att nerver i huden aktiveras.

 

– Men blotta närvaron av ett djur som en människa har en god anknytning håller igång aktiviteten i oxytocinsystemet. Faktum är att även djurens oxytocin också aktiveras när vi umgås med dem, berättar Kerstin Uvnäs-Moberg.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Men, aktiveras lugn-och-ro-systemet även hos den som är rädd för djur?

– Nej, denna funktionella och mycket värdefulla funktion aktiveras bara när vi uppfattar omgivningen som bekant, lugn och trygg. Därför aktiveras inte oxytocinsystemet och alla dessa positiva effekter om negativa känslor som rädsla eller obehag råder, förklarar Kerstin.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Av Carolina Eriksson 

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.