Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Duschdraperier, PVC-golv, cd-skivor, hudvårdsförpackningar, instrumentbrädor och processad mat är saker som har två saker gemensamt:
De finns i nästan varje hem och de innehåller hormonstörande ftalater - vilka enligt en ny studie kopplas samman med minskad sexlust hos kvinnor. 

Kemikalier i plast gör kvinnor mindre intresserade av sex. Låg sexdrift kopplas nu till vanliga tillsatser som används för att mjuka upp plast, enligt en ny studie.

Finns överallt
De finns i allt från PVC-golv och duschdraperier till instrumentbrädor - och kan också finnas i vår mat. Ftalater är syntetiska kemikalier som anses hormonstörande och kan påverka vår allmänhälsa. Dessa små partiklar kommer in i våra system genom att mat och inandningsluft, skriver Daily Mail.

 

► Läs också: Därför blir du friskare av orgasmer!

Tidigare studier kopplar ftalater till diabetes och astma
En ny studie visar att kvinnor med höga halter ftalater är mer benägna att säga nej till sex.
Kvinnor med de högsta nivåerna av ftalater i kroppen visade sig i studien mer än dubbelt så benägna att yttra orden: "inte ikväll älskling" som de med de lägsta halterna.
Tidigare studier har kopplat ftalater till diabetes och astma. De har också fått skulden för göra pojkars hjärnor mer "feminina" och förra året varnade Världshälsoorganisationen för att ftalater kan ha "allvarliga konsekvenser för hälsan".

► Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Första studien i sitt slag
Studien som är den första i sitt slag presenterades vid American Society for Reproductive Medicine, en årlig konferens i Honolulu och den föreslår att ftalater skadar oss människor på såväl ett psykologiskt som ett fysiologiskt plan.

"De finns överallt i vår miljö"
Läkaren Emily Barrett, vid University of Rochester School of Medicine i USA, har mätt halter av ftalater i urinen hos 360 gravida kvinnor i deras 20- och 30-årsåldern.
Hon bad dem också beskriva hur ofta de förlorat intresset för sex under månaderna innan graviditeten.
De kvinnor med högst halter ftalater i kroppen visade sig löpa två och en halv gånger så stor risk att rapportera bristande intresse för sex jämfört med de kvinnor som hade lägst halter.
– Det är intressant eftersom det rör sig om kemikalier som vi alla exponeras för varje dag. De finns överallt i vår vår miljö och varje person vi studerade uppvisade mätbara nivåer.

► Läs också: Erektionsproblem – ett vanligt tecken på hjärt-kärlsjukdom

 

"Välj färska varor utan förpackning"
Emily Barrett misstänker att ftalater stör produktionen av könshormoner östrogen och testosteron, vilka båda är involverade när det kommer till kvinnlig könsdrift. Hon säger också att det är av yttersta vikt att vi skaffar oss ytterligare information i ämnet.  lära sig mer.
– För många kvinnor med minskad eller förlorad sexlust finns det ingen uppenbar anledning och det är viktigt att veta hur dessa kemikalier kan bidra.
Hon säger också att även mat är en hemlig fälla till ftalater, och att det gäller både själva livsmedlen - särskilt de mest processade - men även förpackningarna.
Doktor Barrett, som själv försökte undvika snabbmat när hon var gravid eftersom hon fruktade att dess kemikalier skulle skada hennes ofödda barn, säger även:
– En av rekommendationerna när det gäller att potentiellt sänka din exponering är att äta färre processade livsmedel och att välja färska varor utan förpackning.

Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Välj trägolv före PVC och glasskärm före duschdraperi i plast
Andra råd är att välja naturliga trägolv över PVC och byta duschdraperier i plast mot glasskärmar.

Vissa ftalater är förbjudna att användas i kosmetika, toalettartiklar och leksaker i EU och ytterligare begränsningar kommer nästa år.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.