Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Duschdraperier, PVC-golv, cd-skivor, hudvårdsförpackningar, instrumentbrädor och processad mat är saker som har två saker gemensamt:
De finns i nästan varje hem och de innehåller hormonstörande ftalater - vilka enligt en ny studie kopplas samman med minskad sexlust hos kvinnor. 

Kemikalier i plast gör kvinnor mindre intresserade av sex. Låg sexdrift kopplas nu till vanliga tillsatser som används för att mjuka upp plast, enligt en ny studie.

Finns överallt
De finns i allt från PVC-golv och duschdraperier till instrumentbrädor - och kan också finnas i vår mat. Ftalater är syntetiska kemikalier som anses hormonstörande och kan påverka vår allmänhälsa. Dessa små partiklar kommer in i våra system genom att mat och inandningsluft, skriver Daily Mail.

 

► Läs också: Därför blir du friskare av orgasmer!

Tidigare studier kopplar ftalater till diabetes och astma
En ny studie visar att kvinnor med höga halter ftalater är mer benägna att säga nej till sex.
Kvinnor med de högsta nivåerna av ftalater i kroppen visade sig i studien mer än dubbelt så benägna att yttra orden: "inte ikväll älskling" som de med de lägsta halterna.
Tidigare studier har kopplat ftalater till diabetes och astma. De har också fått skulden för göra pojkars hjärnor mer "feminina" och förra året varnade Världshälsoorganisationen för att ftalater kan ha "allvarliga konsekvenser för hälsan".

► Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Första studien i sitt slag
Studien som är den första i sitt slag presenterades vid American Society for Reproductive Medicine, en årlig konferens i Honolulu och den föreslår att ftalater skadar oss människor på såväl ett psykologiskt som ett fysiologiskt plan.

"De finns överallt i vår miljö"
Läkaren Emily Barrett, vid University of Rochester School of Medicine i USA, har mätt halter av ftalater i urinen hos 360 gravida kvinnor i deras 20- och 30-årsåldern.
Hon bad dem också beskriva hur ofta de förlorat intresset för sex under månaderna innan graviditeten.
De kvinnor med högst halter ftalater i kroppen visade sig löpa två och en halv gånger så stor risk att rapportera bristande intresse för sex jämfört med de kvinnor som hade lägst halter.
– Det är intressant eftersom det rör sig om kemikalier som vi alla exponeras för varje dag. De finns överallt i vår vår miljö och varje person vi studerade uppvisade mätbara nivåer.

► Läs också: Erektionsproblem – ett vanligt tecken på hjärt-kärlsjukdom

 

"Välj färska varor utan förpackning"
Emily Barrett misstänker att ftalater stör produktionen av könshormoner östrogen och testosteron, vilka båda är involverade när det kommer till kvinnlig könsdrift. Hon säger också att det är av yttersta vikt att vi skaffar oss ytterligare information i ämnet.  lära sig mer.
– För många kvinnor med minskad eller förlorad sexlust finns det ingen uppenbar anledning och det är viktigt att veta hur dessa kemikalier kan bidra.
Hon säger också att även mat är en hemlig fälla till ftalater, och att det gäller både själva livsmedlen - särskilt de mest processade - men även förpackningarna.
Doktor Barrett, som själv försökte undvika snabbmat när hon var gravid eftersom hon fruktade att dess kemikalier skulle skada hennes ofödda barn, säger även:
– En av rekommendationerna när det gäller att potentiellt sänka din exponering är att äta färre processade livsmedel och att välja färska varor utan förpackning.

Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Välj trägolv före PVC och glasskärm före duschdraperi i plast
Andra råd är att välja naturliga trägolv över PVC och byta duschdraperier i plast mot glasskärmar.

Vissa ftalater är förbjudna att användas i kosmetika, toalettartiklar och leksaker i EU och ytterligare begränsningar kommer nästa år.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

 

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.