Annons
Annons

Kerstin och Hanna öppnade rawfood-kafé: ”Här kan man fika med gott samvete”

En idé, två viljor och ett brinnande intresse för god och sund kost var det som behövdes för att Kerstin och Hanna skulle slå slag i saken. Umeås senaste nytillskott är ett rawfood-kafé med hjärtat på rätta stället.

Redaktionen

13 oktober, 2014
Kerstin och Hanna öppnade rawfood-kafé: ”Här kan man fika med gott samvete”
Dela inlägget

En idé, två viljor och ett brinnande intresse för god och sund kost var det som behövdes för att Kerstin och Hanna skulle slå slag i saken. Umeås senaste nytillskott är ett rawfood-kafé med hjärtat på rätta stället.

De kom på idén tillsammans. De spånade, tänkte, planerade och drömde. Sedan nästan ett år tillbaka driver Kerstin Samuelson Blomberg och Hanna Alperud ett rawfood-café tillsammans. På den vita disken trängs smoothies och gröna drinkar, pajer, sallader, kokosbollar och andra vackra bakverk.
– Det var en idé som kändes väldigt rätt, vi var nästan tvungna att genomföra det. Det har också varit mycket jobb, men allt har gått över förväntan, berättar Kerstin.
Hon äger hälsokostbutiken Hälsokraft i Umeå. Förutsättningarna för ett kafé fanns redan där, med en kundkrets som gillar det naturliga och rena, ingredienser på butikshyllorna och naturligtvis en lokal.

Bra kost läker kroppen
Hanna har arbetat i Kerstins butik många år och var den som blev nyfiken på rawfood först.
– Efter en arbetsskada för många år sedan blev jag intresserad av hur bra kost kan läka kroppen. Då utbildade jag mig till kostrådgivare. En föreläsning om rawfood gav mig lite av en aha-upplevelse.
Hon började själv fundera över hur hon kunde göra godsaker nyttiga i rawfood-tappning. Genom att utesluta socker, mjöl och mejerivaror mådde hon själv så mycket bättre. Sedan gick Hanna en utbildning och blev rawfood-inspiratör. På den vägen är det. Kerstin och Hanna fick idén i och med utbildningen.
– Här får man bra råvaror, veganskt, ekologiskt, ingen mjölk och gluten, inget raffinerat socker, bara rena råvaror och superkvalitet, förklarar Kerstin.

Lockar en yngre målgrupp
Hanna berättar att kaféet fyller en lucka i Umeå. Där finns inte så många alternativ för de som vill äta rent och veganskt. Reaktionerna har varit positiva. Kunderna som tillhör den äldre generationen har varit förvånade men nyfikna. Kaféet har också lockat in en yngre målgrupp i butiken.
– Här kan man fika med gott samvete, för varför måste fika innebära näringsfattiga och dåliga råvaror?
I och med sin nya titel som rawfood-inspiratör håller Hanna också i kurser och utbildningar med sitt egna företag Raw for Good, där hon delar med sig av råkostens alla element.
– Jag har själv sett vad kosten kan göra för oss och det brinner jag nu för att dela med mig av, berättar hon.
Kerstin beskriver att intresset för rawfood ökar. Många blir mer och mer medvetna om hur kosten faktiskt påverkar oss. Hon säger att hälsobranschen är spännande.
– Det är tufft att driva eget såklart. Men om man har en bra idé och brinner för den, då ska man våga driva eget inom hälsa. Det är världens bästa bransch och det är rätt i tiden.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Vad är rawfood?

Rawfood är rå, obehandlad mat, oftast ekologisk.
Med rawfood menas mat som inte hettats över 42 grader, för det är just vid den temperaturen som viktiga enzymer dör och som effekten av vitaminer och mineraler minskar.
Rawfood är väldigt näringsrikt och man äter mycket grönsaker, frukt och bär och man blötlägger och torkar frön och nötter.

Annons
Annons