Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Killar, nu läser ni mer än tjejer – nästan

Vi läser som aldrig förr och några som läser mer än man tidigare trott är killar. I alla fall om man räknar ljudböcker – och det har man gjort i en studie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Att läsning är hälsosamt har tidigare kostaterats, det kan exempelvis lindra stress och ge en stunds återhämtning. Studier har också visat risken för demens är lägre bland de som läser. Det finns en föreställning att killar läser mindre än tjejer. Men stämmer verkligen det? Även när vi läser kan se annorlunda ut än vad vi tidigare trott och det är ljudboken som gjort det möjligt visar nyligen publicerad forskning.

 

Undersökte siffror från en ljudbokstjänst
Enligt tidigare studier läser killar i mindre omfattning än tjejer och folk i allmänhet läser när de är lediga. Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid Bibliotekshögskolan, intresserar sig för folks läsvanor och har undersökt data från BookBeat, en svensk prenumerationstjänst för ljudböcker. I sin studie har hon fokuserat på när vi lägger tid på att lyssna, hur mycket tid vi spenderar på läsning och om det skiljer mellan unga och vuxna och mellan kvinnors och mäns läsande. I studien kallar hon lyssning av ljudböcker för läsning och menar att det är ett sätt att ta till sig litteratur precis som vid läsning av fysiska böcker.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Användandet av ljudböcker ökar
Tidigare forskning visar att läsning av digitala ljudböcker ökar. Mellan 2017 till 2018 ökade antalet svenskar som prenumererade på en ljudbokstjänst från sex till elva procent berättar Elisa Tattersall Wallin i en intervju på Borås högskolas nyhetssida. Ljudböckers ökade popularitet beror på ny teknik med streaming och nya affärsmodeller som prenumerationstjänster, förklarar hon vidare.

LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Unga killar läser mer än tjejer
Elisa Tattersall Wallins studie visar på ett förvånande resultat, nämligen att killar konsumerar böcker i större utsträckning än vad tidigare studier om traditionell läsning har visat. När det gäller digitala ljudböcker sticker unga män i åldern 18–20 år ut, de läste ljudböcker allra mest, med 100 minuter per dag i genomsnitt. Därmed går de faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder, som i snitt ägnar cirka 90 minuter per dag åt att lyssna på ljudböcker. Den genomsnittlige vuxne läsaren ligger någonstans däremellan.

Mer rättvisande siffror
Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men den här studien visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att det könsmässiga glappet krymper, berättar Elisa Tattersall Wallin. Studier om traditionell läsning visar att den genomsnittliga läsaren lägger 22 minuter per dag på att läsa. Detta enligt Nordicoms mediabarometer. Men urvalet i den typen av studier baseras på några 1000 individer som får representera den svenska befolkningen, såväl läsare som icke läsare. Medan det underlag hon haft till sitt förfogande är betydligt större och innefattar uppskattningsvis uppåt 80 000 individer, som alla dessutom faktiskt läser. Det gör de olika studierna svåra att jämföra.

LÄS OCKSÅ: Dokumentärfilmare med fokus på att förändra världen

Kombineras med andra aktiviteter
Vi har en bild av att människor läser när de är lediga, som på kvällar och helger, men i studien visar det sig att de faktiskt läser mycket på vardagar och på dagtid, då man tänker sig att de är och är upptagna med arbete eller skola. Unga män läser mest på förmiddagen. Läsandet minskar sedan mellan klockan 17:00 och 20:00, för att nå en peak igen klockan 22:00.

 

Vill fortsätta studera läsvanor
Fenomenet väcker enligt Elisa Tattersall Wallin fler frågor. Hon menar att något håller på att förändras i hur och när vi läser och lyssnar på ljudböcker. Det nya mediet gör att vi läser på fler tider, under längre tid och på andra platser än traditionellt. Till exempel kan vi lyssna när vi diskar, joggar eller pendlar. Det går att kombinera med andra sysslor då det är mobilt, till skillnad från tryckta böcker där man måste använda händer och ögon och därmed blir mer platsbunden. Nu planerar Elisa att intervjua ljudboksläsare, exempelvis elever i gymnasieskolor om hur de använder ljudböcker och ta reda på mer om vad som händer

Av redaktionen

Källa: Borås högskola


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".