Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Killar, nu läser ni mer än tjejer – nästan

Vi läser som aldrig förr och några som läser mer än man tidigare trott är killar. I alla fall om man räknar ljudböcker – och det har man gjort i en studie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Att läsning är hälsosamt har tidigare kostaterats, det kan exempelvis lindra stress och ge en stunds återhämtning. Studier har också visat risken för demens är lägre bland de som läser. Det finns en föreställning att killar läser mindre än tjejer. Men stämmer verkligen det? Även när vi läser kan se annorlunda ut än vad vi tidigare trott och det är ljudboken som gjort det möjligt visar nyligen publicerad forskning.

 

Undersökte siffror från en ljudbokstjänst
Enligt tidigare studier läser killar i mindre omfattning än tjejer och folk i allmänhet läser när de är lediga. Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid Bibliotekshögskolan, intresserar sig för folks läsvanor och har undersökt data från BookBeat, en svensk prenumerationstjänst för ljudböcker. I sin studie har hon fokuserat på när vi lägger tid på att lyssna, hur mycket tid vi spenderar på läsning och om det skiljer mellan unga och vuxna och mellan kvinnors och mäns läsande. I studien kallar hon lyssning av ljudböcker för läsning och menar att det är ett sätt att ta till sig litteratur precis som vid läsning av fysiska böcker.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Användandet av ljudböcker ökar
Tidigare forskning visar att läsning av digitala ljudböcker ökar. Mellan 2017 till 2018 ökade antalet svenskar som prenumererade på en ljudbokstjänst från sex till elva procent berättar Elisa Tattersall Wallin i en intervju på Borås högskolas nyhetssida. Ljudböckers ökade popularitet beror på ny teknik med streaming och nya affärsmodeller som prenumerationstjänster, förklarar hon vidare.

LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Unga killar läser mer än tjejer
Elisa Tattersall Wallins studie visar på ett förvånande resultat, nämligen att killar konsumerar böcker i större utsträckning än vad tidigare studier om traditionell läsning har visat. När det gäller digitala ljudböcker sticker unga män i åldern 18–20 år ut, de läste ljudböcker allra mest, med 100 minuter per dag i genomsnitt. Därmed går de faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder, som i snitt ägnar cirka 90 minuter per dag åt att lyssna på ljudböcker. Den genomsnittlige vuxne läsaren ligger någonstans däremellan.

Mer rättvisande siffror
Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men den här studien visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att det könsmässiga glappet krymper, berättar Elisa Tattersall Wallin. Studier om traditionell läsning visar att den genomsnittliga läsaren lägger 22 minuter per dag på att läsa. Detta enligt Nordicoms mediabarometer. Men urvalet i den typen av studier baseras på några 1000 individer som får representera den svenska befolkningen, såväl läsare som icke läsare. Medan det underlag hon haft till sitt förfogande är betydligt större och innefattar uppskattningsvis uppåt 80 000 individer, som alla dessutom faktiskt läser. Det gör de olika studierna svåra att jämföra.

LÄS OCKSÅ: Dokumentärfilmare med fokus på att förändra världen

Kombineras med andra aktiviteter
Vi har en bild av att människor läser när de är lediga, som på kvällar och helger, men i studien visar det sig att de faktiskt läser mycket på vardagar och på dagtid, då man tänker sig att de är och är upptagna med arbete eller skola. Unga män läser mest på förmiddagen. Läsandet minskar sedan mellan klockan 17:00 och 20:00, för att nå en peak igen klockan 22:00.

 

Vill fortsätta studera läsvanor
Fenomenet väcker enligt Elisa Tattersall Wallin fler frågor. Hon menar att något håller på att förändras i hur och när vi läser och lyssnar på ljudböcker. Det nya mediet gör att vi läser på fler tider, under längre tid och på andra platser än traditionellt. Till exempel kan vi lyssna när vi diskar, joggar eller pendlar. Det går att kombinera med andra sysslor då det är mobilt, till skillnad från tryckta böcker där man måste använda händer och ögon och därmed blir mer platsbunden. Nu planerar Elisa att intervjua ljudboksläsare, exempelvis elever i gymnasieskolor om hur de använder ljudböcker och ta reda på mer om vad som händer

Av redaktionen

Källa: Borås högskola


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.