Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Killar, nu läser ni mer än tjejer – nästan

Vi läser som aldrig förr och några som läser mer än man tidigare trott är killar. I alla fall om man räknar ljudböcker – och det har man gjort i en studie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Att läsning är hälsosamt har tidigare kostaterats, det kan exempelvis lindra stress och ge en stunds återhämtning. Studier har också visat risken för demens är lägre bland de som läser. Det finns en föreställning att killar läser mindre än tjejer. Men stämmer verkligen det? Även när vi läser kan se annorlunda ut än vad vi tidigare trott och det är ljudboken som gjort det möjligt visar nyligen publicerad forskning.

 

Undersökte siffror från en ljudbokstjänst
Enligt tidigare studier läser killar i mindre omfattning än tjejer och folk i allmänhet läser när de är lediga. Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid Bibliotekshögskolan, intresserar sig för folks läsvanor och har undersökt data från BookBeat, en svensk prenumerationstjänst för ljudböcker. I sin studie har hon fokuserat på när vi lägger tid på att lyssna, hur mycket tid vi spenderar på läsning och om det skiljer mellan unga och vuxna och mellan kvinnors och mäns läsande. I studien kallar hon lyssning av ljudböcker för läsning och menar att det är ett sätt att ta till sig litteratur precis som vid läsning av fysiska böcker.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Användandet av ljudböcker ökar
Tidigare forskning visar att läsning av digitala ljudböcker ökar. Mellan 2017 till 2018 ökade antalet svenskar som prenumererade på en ljudbokstjänst från sex till elva procent berättar Elisa Tattersall Wallin i en intervju på Borås högskolas nyhetssida. Ljudböckers ökade popularitet beror på ny teknik med streaming och nya affärsmodeller som prenumerationstjänster, förklarar hon vidare.

LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Unga killar läser mer än tjejer
Elisa Tattersall Wallins studie visar på ett förvånande resultat, nämligen att killar konsumerar böcker i större utsträckning än vad tidigare studier om traditionell läsning har visat. När det gäller digitala ljudböcker sticker unga män i åldern 18–20 år ut, de läste ljudböcker allra mest, med 100 minuter per dag i genomsnitt. Därmed går de faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder, som i snitt ägnar cirka 90 minuter per dag åt att lyssna på ljudböcker. Den genomsnittlige vuxne läsaren ligger någonstans däremellan.

Mer rättvisande siffror
Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men den här studien visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att det könsmässiga glappet krymper, berättar Elisa Tattersall Wallin. Studier om traditionell läsning visar att den genomsnittliga läsaren lägger 22 minuter per dag på att läsa. Detta enligt Nordicoms mediabarometer. Men urvalet i den typen av studier baseras på några 1000 individer som får representera den svenska befolkningen, såväl läsare som icke läsare. Medan det underlag hon haft till sitt förfogande är betydligt större och innefattar uppskattningsvis uppåt 80 000 individer, som alla dessutom faktiskt läser. Det gör de olika studierna svåra att jämföra.

LÄS OCKSÅ: Dokumentärfilmare med fokus på att förändra världen

Kombineras med andra aktiviteter
Vi har en bild av att människor läser när de är lediga, som på kvällar och helger, men i studien visar det sig att de faktiskt läser mycket på vardagar och på dagtid, då man tänker sig att de är och är upptagna med arbete eller skola. Unga män läser mest på förmiddagen. Läsandet minskar sedan mellan klockan 17:00 och 20:00, för att nå en peak igen klockan 22:00.

 

Vill fortsätta studera läsvanor
Fenomenet väcker enligt Elisa Tattersall Wallin fler frågor. Hon menar att något håller på att förändras i hur och när vi läser och lyssnar på ljudböcker. Det nya mediet gör att vi läser på fler tider, under längre tid och på andra platser än traditionellt. Till exempel kan vi lyssna när vi diskar, joggar eller pendlar. Det går att kombinera med andra sysslor då det är mobilt, till skillnad från tryckta böcker där man måste använda händer och ögon och därmed blir mer platsbunden. Nu planerar Elisa att intervjua ljudboksläsare, exempelvis elever i gymnasieskolor om hur de använder ljudböcker och ta reda på mer om vad som händer

Av redaktionen

Källa: Borås högskola


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.