Killar, nu läser ni mer än tjejer – nästan

Vi läser som aldrig förr och några som läser mer än man tidigare trott är killar. I alla fall om man räknar ljudböcker – och det har man gjort i en studie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Att läsning är hälsosamt har tidigare kostaterats, det kan exempelvis lindra stress och ge en stunds återhämtning. Studier har också visat risken för demens är lägre bland de som läser. Det finns en föreställning att killar läser mindre än tjejer. Men stämmer verkligen det? Även när vi läser kan se annorlunda ut än vad vi tidigare trott och det är ljudboken som gjort det möjligt visar nyligen publicerad forskning.

 

Undersökte siffror från en ljudbokstjänst
Enligt tidigare studier läser killar i mindre omfattning än tjejer och folk i allmänhet läser när de är lediga. Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid Bibliotekshögskolan, intresserar sig för folks läsvanor och har undersökt data från BookBeat, en svensk prenumerationstjänst för ljudböcker. I sin studie har hon fokuserat på när vi lägger tid på att lyssna, hur mycket tid vi spenderar på läsning och om det skiljer mellan unga och vuxna och mellan kvinnors och mäns läsande. I studien kallar hon lyssning av ljudböcker för läsning och menar att det är ett sätt att ta till sig litteratur precis som vid läsning av fysiska böcker.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Användandet av ljudböcker ökar
Tidigare forskning visar att läsning av digitala ljudböcker ökar. Mellan 2017 till 2018 ökade antalet svenskar som prenumererade på en ljudbokstjänst från sex till elva procent berättar Elisa Tattersall Wallin i en intervju på Borås högskolas nyhetssida. Ljudböckers ökade popularitet beror på ny teknik med streaming och nya affärsmodeller som prenumerationstjänster, förklarar hon vidare.

LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Unga killar läser mer än tjejer
Elisa Tattersall Wallins studie visar på ett förvånande resultat, nämligen att killar konsumerar böcker i större utsträckning än vad tidigare studier om traditionell läsning har visat. När det gäller digitala ljudböcker sticker unga män i åldern 18–20 år ut, de läste ljudböcker allra mest, med 100 minuter per dag i genomsnitt. Därmed går de faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder, som i snitt ägnar cirka 90 minuter per dag åt att lyssna på ljudböcker. Den genomsnittlige vuxne läsaren ligger någonstans däremellan.

Mer rättvisande siffror
Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men den här studien visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att det könsmässiga glappet krymper, berättar Elisa Tattersall Wallin. Studier om traditionell läsning visar att den genomsnittliga läsaren lägger 22 minuter per dag på att läsa. Detta enligt Nordicoms mediabarometer. Men urvalet i den typen av studier baseras på några 1000 individer som får representera den svenska befolkningen, såväl läsare som icke läsare. Medan det underlag hon haft till sitt förfogande är betydligt större och innefattar uppskattningsvis uppåt 80 000 individer, som alla dessutom faktiskt läser. Det gör de olika studierna svåra att jämföra.

LÄS OCKSÅ: Dokumentärfilmare med fokus på att förändra världen

Kombineras med andra aktiviteter
Vi har en bild av att människor läser när de är lediga, som på kvällar och helger, men i studien visar det sig att de faktiskt läser mycket på vardagar och på dagtid, då man tänker sig att de är och är upptagna med arbete eller skola. Unga män läser mest på förmiddagen. Läsandet minskar sedan mellan klockan 17:00 och 20:00, för att nå en peak igen klockan 22:00.

 

Vill fortsätta studera läsvanor
Fenomenet väcker enligt Elisa Tattersall Wallin fler frågor. Hon menar att något håller på att förändras i hur och när vi läser och lyssnar på ljudböcker. Det nya mediet gör att vi läser på fler tider, under längre tid och på andra platser än traditionellt. Till exempel kan vi lyssna när vi diskar, joggar eller pendlar. Det går att kombinera med andra sysslor då det är mobilt, till skillnad från tryckta böcker där man måste använda händer och ögon och därmed blir mer platsbunden. Nu planerar Elisa att intervjua ljudboksläsare, exempelvis elever i gymnasieskolor om hur de använder ljudböcker och ta reda på mer om vad som händer

Av redaktionen

Källa: Borås högskola


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.