Kisel – bra för hud, hår, naglar och problemmagar | Kurera.se
flicka med vacker hy och långt hår håller arm vid magen

Kisel – bra för hud, hår, naglar och problemmagar

Därför behöver du kisel

Kisel hjälper dig att:
• behålla hudens elasticitet
• stärka svaga naglar
• säkerställa normalt bildande av benvävnad
• förebygga åderförfettning
• behålla kroppens blodkärl elastiska
• få ett starkt hår som växer bättre
• skydda kroppen från att bli skadad av aluminium
• bilda kollagen
• lindrar ballongmage och IBS
• lindrar magkatarr och halsbränna
• kan skydda mot Alzheimers enligt forskare

Bästa källorna till kisel
Råris
Bladgrönsaker
Rödbetor
Paprika
Sojabönor
Oraffinerade och hela sädeskorn
Bambuskott
Nässlor
Nötter
Frön
Maskros
Selleri
Åkerfräken

Spårämnet kisel är en viktig komponent i ditt kollagen och stärker även hud, hår, naglar och ledsna magar.
Kisel finns naturligt i kroppen men inte alltid i tillräckliga
mängder.
Här kan du läsa mer om vad kisel är bra för och hur du bäst ökar ditt intag.

Kisel, ett spårämne som finns naturligt i kroppen, behövs bland annat för att bibehålla normal uppbyggnad av bindväv och kollagen. Bindväv finns i hela kroppen och omsluter muskler, vävnader och organ. Kollagen är ett protein som finns i bindväven och som delvis består av kisel. Kollagenets uppgift är att fungera som ett klister som håller ihop kroppens vävnader.

 Läs också: 13 knep som motverkar hudens åldrande

 

Man pratar ofta om C-vitamin när man pratar om kollagenbildning men vad många inte vet är att C-vitamin bara fungerar som en katalysator i kollagentillverkningen medan kisel däremot utgör en byggsten i kollagenet. Kisel kan därför främja bildandet av kollagen i din kropp.

Mängden minskar med åldern
När vi åldras minskar naturligt nivåerna av kisel i vår kropp. Elasticiteten och återhämtningsförmågan i bindväven minskar och förmågan att binda vatten reduceras. Kisel ökar hudens förmåga att binda vatten och har en positiv inverkan på hudens cellförnyelse. För att bibehålla lika god funktion i kollagenet som tidigare behövs därför extra kisel tillsättas via kosten eller tillskott.

Läs också: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Stärker hud, hår och naglar
Hår och naglar består till stor del av proteiner som keratin, kollagen och elastin. För att bygga upp dessa proteiner behövs bland annat kisel. Med åldern minskar mängden kisel kraftigt vilket ger tunnare hår och skörare naglar. Vid normala kiselnivåer blir håret tjockare, volym och lyster ökar. Naglarna växer snabbare, blir starkare och skivar sig mindre.
I en klinisk studie på produkten Original Silicea, där man undersökt naglarnas struktur och kvalitet, såg man efter tre månader att räfflade naglar förbättrats med 13 procent, mjuka naglar med 72 procent och sköra naglar med 127 procent. Förbättringarna började synas efter tre veckors användande av kiseltillskottet.

Läker och lindrar magproblem
Flytande kiselgel kan användas både vid akuta och kroniska magproblem där bakomliggande, allvarlig sjukdom uteslutits. Gelen lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmfloran. Det kan därför hjälpa vid såväl ballongmage och matförgiftning som diarré, kräkningar och magkatarr. Eftersom kiselgelen binder andra ämnen bör man ta eventuella läkemedel två timmar innan eller efter intag av kisel. Detta för att säkerställa att upptaget av läkemedlet inte påverkas. Kiselgel för magbesvär skiljer sig från kiseltillskott för hud, hår och naglar då partikelstorleken är anpassad för att behålla kiselgelen så länge som möjligt i mag-tarmsystemet.

► Läs också: Vitamin E – ett naturligt skönhetsknep få känner till

 

Upptag av kisel
Kroppens upptag av kisel ur kosten och tillskott är generellt lågt. Bäst upptag i tillskott uppnås vid intag av finfördelat, mineraliskt kisel, så som i Original Silicea. Många tillskott innehåller kiseldioxid och det är idag även ett vanligt fyllnadsmedel i tabletter men i en form som kroppen inte kan ta upp. Kiseldioxiden i Original Silicea är 2000 gånger mer finfördelad och därmed lättare för kroppen att ta upp. Ett kontinuerligt intag av Original Silicea ger bäst effekt.

Kombinera gärna kisel med vitamin B5, svavel, selen, cystein och biotin då de fungerar bäst tillsammans. Även extra C-vitamin kan vara bra för att ytterligare stärka bildandet av kollagen.
Bearbetad och raffinerad mat har ett lågt innehåll av kisel. Vi får normalt i oss runt 20-50 milligram per dag genom kosten. Ris, spannmål och vegetabilier är vanliga källor.

► Läs också: Så får du bättre hårkvalitet – kändisfrisörens bästa tips

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Därför behöver du kisel

Kisel hjälper dig att:
• behålla hudens elasticitet
• stärka svaga naglar
• säkerställa normalt bildande av benvävnad
• förebygga åderförfettning
• behålla kroppens blodkärl elastiska
• få ett starkt hår som växer bättre
• skydda kroppen från att bli skadad av aluminium
• bilda kollagen
• lindrar ballongmage och IBS
• lindrar magkatarr och halsbränna
• kan skydda mot Alzheimers enligt forskare

Bästa källorna till kisel
Råris
Bladgrönsaker
Rödbetor
Paprika
Sojabönor
Oraffinerade och hela sädeskorn
Bambuskott
Nässlor
Nötter
Frön
Maskros
Selleri
Åkerfräken

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.