Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: MARIE BIRKL

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Anna Falk

Ålder: 43 år.
Bor: I lägenhet i Krokom.
Familj: Två tonåringar och en särbo.
Yrke: Förskolelärare.
Så mår jag bra: Springer tre-fyra kilometer tre gånger i veckan och när jag mår bra lägger jag också in ett eller två styrke-träningspass varje vecka.

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet.
– Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Håret återspeglar ofta hur vi mår inombords, men även om vi sköter oss och lever sunt kan håret bli tunnare. Det har både med gener och åldrande att göra. Att hårkvaliteten är bra är ofta viktigt för självkänslan. Orsaken till att Anna Falk tappade hår var den stress hon upplevde på förskolan där hon jobbar.

– Jag tappade mycket hår i omgångar under något år. Längden behöll jag bak, men på sidorna gick det av. Dessutom blev det lätt små knutar längst ner i topparna, och när jag redde ut dem gick en del av håret av. Jag tyckte också att håret var livlöst och såg allmänt tråkigt ut, säger Anna.

 

I vintras anmälde sig Anna till Sveriges största hårtest där totalt 940 personer deltog under tre månader. Försökspersonerna fick testa ett tillskott med mineraliskt kisel som i kliniska studier har visat sig ha effekt på håret, men också på hud och naglar.

– Jag vet att det finns tillskott som lovar bättre hårkvalitet, men jag har aldrig provat något. Att vara med i ett stort hårtest tyckte jag skulle bli kul. Jag fick svara på frågor, fotade mig själv och mitt hår före och lade upp bilder på mitt Instagram-konto. Efter några veckor med det mineraliska kiseltillskottet så märkte jag en tydlig skillnad. Jag upplevde att håret blivit starkare, tjockare och fräschare, berättar Anna.

LÄS OCKSÅ: Mineralet som boostar hud, hår och naglar

Färgar mera sällan

Första testperioden varade i tre månader och Anna har anmält sig till ytterligare ett tre-månaders test.

– Håret har slutat slå knutar på sig i topparna, vilket gör att det inte går av på samma sätt som förut. Jag märker att det växer ut nytt lite fjunigt hår, och det kommer på sidorna där det tidigare gick av och blev tunnare, säger Anna.

Hon är mörkhårig och färgar den grå utväxten. Tidigare brukade hon färga en gång i månaden, men sedan hon började med kiseltillskottet har hon kunnat förlänga den perioden till sex veckor.

– Jag visste inte att det kunde påverka pigmentet i håret. Men det är ytterligare en bonus att slippa färga lika ofta eftersom färgning sliter på håret.

 

LÄS OCKSÅ: Så stärkte Linette hår och naglar

Stöd i studier

Det finns stöd i studier för att mineraliskt kisel har effekt på håret. En mindre placebokontrollerad studie som pågick under nio månader där 48 kvinnor deltog, visade att gruppen som fick det mineraliska kislet fick tjockare hår.

En annan produktspecifik studie visade att tjockleken på varje hårstrå ökade med 13 procent efter sex månaders intag av mineraliskt kisel. Håret hade också blivit friskare och glansigare.

Att hår kan blir tjockare när du tillför kisel beror på att kisel hjälper bindväven att förbli frisk, vilket i sin tur gör att näringstillförseln till hårrötterna fungerar som den ska. Denna process är beroende av kisel. Mineralet stärker strukturen på håret, vilket ger friskare hår som inte lika lätt går av. Håret växer dessutom lite snabbare.

LÄS OCKSÅ: Kiselgel lindrar IBS-symtom

”Ser friskare ut”

På förskolan sätter Anna alltid upp håret i en knut eftersom det är ganska långt. Förut sov hon med en hårsnodd men hon slutade med det eftersom det skadade håret.

 

– Nu har människor i min omgivning börjat kommentera mitt hår, att det ser friskare och tjockare ut. Det är roligt, för då känns inte bara håret starkare, det syns också.

För 13 år sedan fick Anna reumatisk värk. Sjukdomen har gått i skov, men nu har hon inte haft ett skov på sex år tack vare den medicin hon får. En av biverkningarna av medicinerna är att de är kraftigt immun-nedsättande. Anna brukade vara rejält förkyld tre-fyra gånger per år, men nu har hon inte varit förkyld på två år. 

– Sjukdomen har gjort att jag lagt om kosten och därför har jag dragit ner på socker och gluten. Det har påverkat hälsan positivt.

– Det ska bli spännande att se vad som händer efter ett halvår med kapslarna. Jag är verkligen nöjd hittills och nu har jag börjat med det tillhörande kiselschampot för att ge håret ännu mer näring.

Av Inger PalmAnna Falk

Ålder: 43 år.
Bor: I lägenhet i Krokom.
Familj: Två tonåringar och en särbo.
Yrke: Förskolelärare.
Så mår jag bra: Springer tre-fyra kilometer tre gånger i veckan och när jag mår bra lägger jag också in ett eller två styrke-träningspass varje vecka.

Hårtestet

Från mitten av januari till mitten av april i år gjordes Sveriges Största Hårtest. Av cirka 5 000 deltagare fick 1000 gå vidare och svara på frågor om hur de tyckte att håret förändras när de tog en kapsel Original Silicea per dag under tre månader. 940 personer fullföljde testet. Syftet var dels att ta reda på hur försökspersonerna upplevde förändringen i håret och hur håret och hårkvaliteten påverkar livet.

Några resultat från hårtestet:
96 procent var inte nöjda med sitt hår innan de började med testet
95 procent tycker att håret är viktigt för självkänslan
95 procent tycker att håret är viktigt vid första intrycket
72 procent säger att håret är viktigt för att känna sig vacker
92 procent har bättre välmående om de känner att håret mår bra
55 procent har mått psykiskt dåligt på grund av att de haft hårproblem
78 procent skäms över sitt hår
42 procent har tagit bort en bild från sociala medier för att ”håret var fult”
I första hand pratar man om sina hårproblem med frisören eller med sina vänner. Det största problemet man upplever är håravfall.
8 av 10 märkte skillnad på håret. De tappade mindre hår, nytt hår har växt ut och håret kändes starkare.

Tillskottet innehåller finfördelat mineraliskt kisel med hög biotillgänglighet. Kisel påverkar bindväven i hela kroppen. Att ha en frisk bindväv är en förutsättning för att ha starka naglar, friskt hår och frisk hud. Mineraliskt kisel har i kliniska studier visat sig ha en statistisk säkerställd effekt på hår, hud och naglar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.