Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rikard Nilsson

Kiselgel lugnar Olas mage

Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Ola Davnert har haft problem med sin mage ända sedan han var i 20-årsåldern. Och det blev bara sämre. När den vanliga magmedicinen inte fungerade längre så chansade han på kiselgel. Idag är sura uppstötningar och magkatarr ett minne blott.

Det senaste decenniet har det framkommit mängder av rön som visar på att tarmfloran är det som i mångt och mycket styr hur kroppen mår och hur vi tacklar sjukdomar. Om tarmfloran är störd kan det ge upphov till allt från förkylningar, och hudproblem till IBS, irritable bowel syndrome. 

När Ola Davnert för 30 år sedan fick medicin för sina problem med magen så var det starten på en lång process. 

 

– Jag åt Losec och Omeprazol under många år och det fungerade till en början, men problemen kom alltid tillbaka, berättar han. 

När inte problemen gav sig gick läkarna vidare och remitterade honom till undersökning med gastroskopi. Undersökningen går till så att en kamera förs ner via munnen till magsäcken för att försöka hitta roten till problemen.

LÄS OCKSÅ: Frisören Paula fick tillbaka håret med kisel

Bättre livskvalitet
– Det är en väldigt obehaglig undersökning och jag gjorde den tre gånger innan läkarna kunde konstatera att jag hade ett bråck på magmunnen – men det var inte tillräckligt stort för att operera utan jag fick fortsätta med medicinen, säger Ola. 

Stress påverkar magen och det fick Ola erfara då jobbet tog mycket av hans tid och uppmärksamhet. Som verktygskonstruktör jobbar man ofta i projekt och det kräver att allt blir gjort inom vissa tidsramar. Stressen och övertiden på jobbet gjorde magen sämre och till slut sökte han hjälp för upprepade magkatarrer, gaser och för att han ständigt fick springa på toaletten..

– De konstaterade IBS och i samma veva kom jag i kontakt med Silicea mag-tarm
kiselgel och gav det en chans. Jag kände direkt att det gav lindring, säger han. 

 

För några år sedan fick Ola konstaterat att han också led av fibromyalgi. Idag funderar han på om det beror på att han under många år ätit medicin som slagit ut tarmfloran. Har man inga tarmbakterier så påverkar det hälsan i flera led. 

– Magen är grunden för att man ska må bra, det vet man numera, men det visste man inte när jag började äta medicin som slog ut hela tarmfloran. Idag mår jag mycket bättre tack vare gelen och jag kompletterar med kosttillskott med tarmbakterier i, det har gett mig mycket bättre livskvalitet på alla plan, säger Ola.

Av Jessika Devert


Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Bråck på magmunnen

Alla människor har en så kallad backventil i slutet av matstrupen – magmunnen, som hindrar magsaft att komma tillbaka upp igen. Men av olika anledningar kan den sluta fungera, som till exempel vid ett bråck. Det som händer är att magmunnen inte sluter tätt och magsaften kan därför komma tillbaka upp i strupen vilket ger sura uppstötningar, slem i halsen och kan orsaka smärta. Är bråcket riktigt illa kan magsäcken och delar av tarmen pressas upp ovanför mellangärdet och då kan det krävas en operation för att lösa problemet. Vid ett lindrigare bråck kan medicin hjälpa.

Gel smörjer magen
Kiselgel består av finfördelat kisel och syre tillsammans med vatten. Gelen binder gaser och gifter som bakterier avsöndrar och stabiliserar tarmfloran. Kiselsyra finns i de allra minsta marina organismerna, kiselalgerna, som fanns i urhavet för redan 80 miljoner år sedan. Delar av döda kiselalger la sig på havsbotten och bildade stora avlagringar. Kislet som används i Silicea utvinns ur ren kvartssand som en gång i tiden har legat under havsytan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.