Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rikard Nilsson

Kiselgel lugnar Olas mage

Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Ola Davnert har haft problem med sin mage ända sedan han var i 20-årsåldern. Och det blev bara sämre. När den vanliga magmedicinen inte fungerade längre så chansade han på kiselgel. Idag är sura uppstötningar och magkatarr ett minne blott.

Det senaste decenniet har det framkommit mängder av rön som visar på att tarmfloran är det som i mångt och mycket styr hur kroppen mår och hur vi tacklar sjukdomar. Om tarmfloran är störd kan det ge upphov till allt från förkylningar, och hudproblem till IBS, irritable bowel syndrome. 

När Ola Davnert för 30 år sedan fick medicin för sina problem med magen så var det starten på en lång process. 

 

– Jag åt Losec och Omeprazol under många år och det fungerade till en början, men problemen kom alltid tillbaka, berättar han. 

När inte problemen gav sig gick läkarna vidare och remitterade honom till undersökning med gastroskopi. Undersökningen går till så att en kamera förs ner via munnen till magsäcken för att försöka hitta roten till problemen.

LÄS OCKSÅ: Frisören Paula fick tillbaka håret med kisel

Bättre livskvalitet
– Det är en väldigt obehaglig undersökning och jag gjorde den tre gånger innan läkarna kunde konstatera att jag hade ett bråck på magmunnen – men det var inte tillräckligt stort för att operera utan jag fick fortsätta med medicinen, säger Ola. 

Stress påverkar magen och det fick Ola erfara då jobbet tog mycket av hans tid och uppmärksamhet. Som verktygskonstruktör jobbar man ofta i projekt och det kräver att allt blir gjort inom vissa tidsramar. Stressen och övertiden på jobbet gjorde magen sämre och till slut sökte han hjälp för upprepade magkatarrer, gaser och för att han ständigt fick springa på toaletten..

– De konstaterade IBS och i samma veva kom jag i kontakt med Silicea mag-tarm
kiselgel och gav det en chans. Jag kände direkt att det gav lindring, säger han. 

 

För några år sedan fick Ola konstaterat att han också led av fibromyalgi. Idag funderar han på om det beror på att han under många år ätit medicin som slagit ut tarmfloran. Har man inga tarmbakterier så påverkar det hälsan i flera led. 

– Magen är grunden för att man ska må bra, det vet man numera, men det visste man inte när jag började äta medicin som slog ut hela tarmfloran. Idag mår jag mycket bättre tack vare gelen och jag kompletterar med kosttillskott med tarmbakterier i, det har gett mig mycket bättre livskvalitet på alla plan, säger Ola.

Av Jessika Devert


Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Bråck på magmunnen

Alla människor har en så kallad backventil i slutet av matstrupen – magmunnen, som hindrar magsaft att komma tillbaka upp igen. Men av olika anledningar kan den sluta fungera, som till exempel vid ett bråck. Det som händer är att magmunnen inte sluter tätt och magsaften kan därför komma tillbaka upp i strupen vilket ger sura uppstötningar, slem i halsen och kan orsaka smärta. Är bråcket riktigt illa kan magsäcken och delar av tarmen pressas upp ovanför mellangärdet och då kan det krävas en operation för att lösa problemet. Vid ett lindrigare bråck kan medicin hjälpa.

Gel smörjer magen
Kiselgel består av finfördelat kisel och syre tillsammans med vatten. Gelen binder gaser och gifter som bakterier avsöndrar och stabiliserar tarmfloran. Kiselsyra finns i de allra minsta marina organismerna, kiselalgerna, som fanns i urhavet för redan 80 miljoner år sedan. Delar av döda kiselalger la sig på havsbotten och bildade stora avlagringar. Kislet som används i Silicea utvinns ur ren kvartssand som en gång i tiden har legat under havsytan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.