Foto: Rikard Nilsson

Kiselgel lugnar Olas mage

Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Ola Davnert har haft problem med sin mage ända sedan han var i 20-årsåldern. Och det blev bara sämre. När den vanliga magmedicinen inte fungerade längre så chansade han på kiselgel. Idag är sura uppstötningar och magkatarr ett minne blott.

Det senaste decenniet har det framkommit mängder av rön som visar på att tarmfloran är det som i mångt och mycket styr hur kroppen mår och hur vi tacklar sjukdomar. Om tarmfloran är störd kan det ge upphov till allt från förkylningar, och hudproblem till IBS, irritable bowel syndrome. 

När Ola Davnert för 30 år sedan fick medicin för sina problem med magen så var det starten på en lång process. 

 

– Jag åt Losec och Omeprazol under många år och det fungerade till en början, men problemen kom alltid tillbaka, berättar han. 

När inte problemen gav sig gick läkarna vidare och remitterade honom till undersökning med gastroskopi. Undersökningen går till så att en kamera förs ner via munnen till magsäcken för att försöka hitta roten till problemen.

LÄS OCKSÅ: Frisören Paula fick tillbaka håret med kisel

Bättre livskvalitet
– Det är en väldigt obehaglig undersökning och jag gjorde den tre gånger innan läkarna kunde konstatera att jag hade ett bråck på magmunnen – men det var inte tillräckligt stort för att operera utan jag fick fortsätta med medicinen, säger Ola. 

Stress påverkar magen och det fick Ola erfara då jobbet tog mycket av hans tid och uppmärksamhet. Som verktygskonstruktör jobbar man ofta i projekt och det kräver att allt blir gjort inom vissa tidsramar. Stressen och övertiden på jobbet gjorde magen sämre och till slut sökte han hjälp för upprepade magkatarrer, gaser och för att han ständigt fick springa på toaletten..

– De konstaterade IBS och i samma veva kom jag i kontakt med Silicea mag-tarm
kiselgel och gav det en chans. Jag kände direkt att det gav lindring, säger han. 

 

För några år sedan fick Ola konstaterat att han också led av fibromyalgi. Idag funderar han på om det beror på att han under många år ätit medicin som slagit ut tarmfloran. Har man inga tarmbakterier så påverkar det hälsan i flera led. 

– Magen är grunden för att man ska må bra, det vet man numera, men det visste man inte när jag började äta medicin som slog ut hela tarmfloran. Idag mår jag mycket bättre tack vare gelen och jag kompletterar med kosttillskott med tarmbakterier i, det har gett mig mycket bättre livskvalitet på alla plan, säger Ola.

Av Jessika Devert


Ola Davnert 

Ålder: 52 år.
Bor: Asarum.
Gör: Verktygskonstruktör.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Reser med familjen, styrketränar försiktigt och går promenader. Till våren tänker jag ta upp mitt gamla golfintresse igen. 

Bråck på magmunnen

Alla människor har en så kallad backventil i slutet av matstrupen – magmunnen, som hindrar magsaft att komma tillbaka upp igen. Men av olika anledningar kan den sluta fungera, som till exempel vid ett bråck. Det som händer är att magmunnen inte sluter tätt och magsaften kan därför komma tillbaka upp i strupen vilket ger sura uppstötningar, slem i halsen och kan orsaka smärta. Är bråcket riktigt illa kan magsäcken och delar av tarmen pressas upp ovanför mellangärdet och då kan det krävas en operation för att lösa problemet. Vid ett lindrigare bråck kan medicin hjälpa.

Gel smörjer magen
Kiselgel består av finfördelat kisel och syre tillsammans med vatten. Gelen binder gaser och gifter som bakterier avsöndrar och stabiliserar tarmfloran. Kiselsyra finns i de allra minsta marina organismerna, kiselalgerna, som fanns i urhavet för redan 80 miljoner år sedan. Delar av döda kiselalger la sig på havsbotten och bildade stora avlagringar. Kislet som används i Silicea utvinns ur ren kvartssand som en gång i tiden har legat under havsytan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.