Annons
Annons

Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Vi svenskar är duktiga på sopsortering och materialåtervinning. Vi sorterar kartong, glas, plast och metall. Men det finns en miljöbov som de flesta inte tänker på: Textilier.

Redaktionen

24 oktober, 2016
Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på
Dela inlägget

Vi svenskar är duktiga på sopsortering och materialåtervinning. Vi sorterar kartong, glas, plast och metall.
Men det finns en miljöbov som de flesta inte tänker på: Textilier.

Under tio år i början av 2000-talet ökade klädinköpen med nästan 40 procent i Sverige. Trots det lägger vi inte mer pengar på kläder. Kläderna blir allt billigare vilket gör att vi lätt hamnar i ett slit- och slängbeteende. På ett år köper vi runt 13 kilo textil per person. Det motsvarar cirka 50 tröjor per person.

Läs också: Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

Analys: 60 procent av det som slängs hade kunnat återanvändas
På ett år lämnar vi 2,4 kilo till second hand men 7,5 kilo hamnar direkt i soporna. Det är inte så mycket om man ser till vikt och volym men textilier påverkar miljön mycket negativt. I en ny rapport från Naturvårdsverket där man analyserat restavfall kan man konstatera att 60 procent av det som slängs är helt och oslitet och hade kunnat återanvändas.
– Det är viktigt att inte blanda ihop begreppen återanvändning och materialåtervinning. Miljövinsten är betydligt större med att återanvända textil framför att återvinna, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket.

”Remake är jättespännande”
Att återanvända textil innebär att textiliernas livslängd förlängs genom användning och återanvändning av flera användare. Det kan minska mängden nyproducerade varor och därmed minska miljöpåverkan.
– Remake är jättespännande. Naturvårdsverket anser att återanvändning av både hemtextil och kläder är något som bör öka i Sverige. Om användningstiden på plaggen förlängs med tre gånger jämfört med att vi köper nytt, så minskar plaggets miljöpåverkan med nästan 70 procent, säger Yvonne Augustsson.

Ännu inget system för att samla in textilier
När textilen är uttjänt bör materialet återvinnas istället för att förbrännas som den oftast gör idag. Återvinningscentralerna har ännu inget system för att samla in textilier specifikt för återvinning. Däremot finns en del privata initiativ.
– De senaste siffrorna från 2015 visar att vi slänger närmare 7,5 kg textil per person i restavfallet. Det är en minskning med ett halvt kilo från tidigare mätningar som gjordes 2011. Förmodligen slänger man textilierna i vanliga soporna för att det är det enklaste sättet att bli av med dem.

Läs också: Bli medveten konsument – med stil

Regeringsuppdraget: ta fram rekommendationer för hur texilier ska hanteras
Naturvårdsverket har ett pågående regeringsuppdrag för att förbättra hanteringen av textil och ta fram konkreta rekommendationer hur textilier ska hanteras genom hela värdekedjan, från produktion och konsumtion till hur det ska sorteras, återanvändas och materialåtervinnas. Syftet är att utveckla förslag för att minska påverkan på miljön, som orsakas av vår textilkonsumtion.

Bara tre procent av återvunna fibrer blir idag nya textilier
I Sverige samlas runt 20 procent av alla textilier in. Av det exporteras nästan 90 procent för vidare sortering i Europa, främst till Polen, Litauen och Tyskland. Efter sorteringen går cirka 60 procent till återanvändning. Det hamnar oftast i Östeuropa, Afrika och Asien. 35 procent går till materialåtervinnig.
– När materialet återvinns blir det oftast trasor och fyllningsmaterial. Bara runt tre procent av de återvunna fibrerna blir nya textilier, säger Yvonne Augustsson.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons