Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på | Kurera.se
Kvinnofötter i högklackat sticker upp ur klädberg

Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Vi svenskar är duktiga på sopsortering och materialåtervinning. Vi sorterar kartong, glas, plast och metall.
Men det finns en miljöbov som de flesta inte tänker på: Textilier.

Under tio år i början av 2000-talet ökade klädinköpen med nästan 40 procent i Sverige. Trots det lägger vi inte mer pengar på kläder. Kläderna blir allt billigare vilket gör att vi lätt hamnar i ett slit- och slängbeteende. På ett år köper vi runt 13 kilo textil per person. Det motsvarar cirka 50 tröjor per person.

 

Läs också: Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

Analys: 60 procent av det som slängs hade kunnat återanvändas
På ett år lämnar vi 2,4 kilo till second hand men 7,5 kilo hamnar direkt i soporna. Det är inte så mycket om man ser till vikt och volym men textilier påverkar miljön mycket negativt. I en ny rapport från Naturvårdsverket där man analyserat restavfall kan man konstatera att 60 procent av det som slängs är helt och oslitet och hade kunnat återanvändas.
– Det är viktigt att inte blanda ihop begreppen återanvändning och materialåtervinning. Miljövinsten är betydligt större med att återanvända textil framför att återvinna, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket.

"Remake är jättespännande"
Att återanvända textil innebär att textiliernas livslängd förlängs genom användning och återanvändning av flera användare. Det kan minska mängden nyproducerade varor och därmed minska miljöpåverkan.
– Remake är jättespännande. Naturvårdsverket anser att återanvändning av både hemtextil och kläder är något som bör öka i Sverige. Om användningstiden på plaggen förlängs med tre gånger jämfört med att vi köper nytt, så minskar plaggets miljöpåverkan med nästan 70 procent, säger Yvonne Augustsson.

Ännu inget system för att samla in textilier
När textilen är uttjänt bör materialet återvinnas istället för att förbrännas som den oftast gör idag. Återvinningscentralerna har ännu inget system för att samla in textilier specifikt för återvinning. Däremot finns en del privata initiativ.
– De senaste siffrorna från 2015 visar att vi slänger närmare 7,5 kg textil per person i restavfallet. Det är en minskning med ett halvt kilo från tidigare mätningar som gjordes 2011. Förmodligen slänger man textilierna i vanliga soporna för att det är det enklaste sättet att bli av med dem.

► Läs också: Bli medveten konsument – med stil

 

Regeringsuppdraget: ta fram rekommendationer för hur texilier ska hanteras
Naturvårdsverket har ett pågående regeringsuppdrag för att förbättra hanteringen av textil och ta fram konkreta rekommendationer hur textilier ska hanteras genom hela värdekedjan, från produktion och konsumtion till hur det ska sorteras, återanvändas och materialåtervinnas. Syftet är att utveckla förslag för att minska påverkan på miljön, som orsakas av vår textilkonsumtion.

Bara tre procent av återvunna fibrer blir idag nya textilier
I Sverige samlas runt 20 procent av alla textilier in. Av det exporteras nästan 90 procent för vidare sortering i Europa, främst till Polen, Litauen och Tyskland. Efter sorteringen går cirka 60 procent till återanvändning. Det hamnar oftast i Östeuropa, Afrika och Asien. 35 procent går till materialåtervinnig.
– När materialet återvinns blir det oftast trasor och fyllningsmaterial. Bara runt tre procent av de återvunna fibrerna blir nya textilier, säger Yvonne Augustsson.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.