Annons
Annons

Klimatkrisen ger svårare pollensäsonger

Om koldioxidhalten fortsätter att öka kommer många fler få besvär med pollenallergi i framtiden. Det visar en ny metod att förutsäga framtida pollensäsonger.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
28 april, 2021
Klimatkrisen ger svårare pollensäsonger

Om koldioxidhalten fortsätter att öka i samma takt som idag kommer många fler få besvär med pollenallergi i framtiden. Det visar en ny metod att förutsäga framtida pollensäsonger.

Metoden, framtagen av ett internationellt forskarteam, innebär att man kombinerar data över lufttemperatur, nederbörd och pollenkoncentrationer från 28 mätstationer i nordvästra Europa. Det gör att det nu går att göra prognoser över årets hela pollensäsong – och dessutom se hur allvarlig den förväntas bli. Ett bra hjälpmedel för allergiker som kan planera för minskade besvär, och därmed underlätta även för vården.

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar Clas-Görans allergi

60 procent svårare pollensäsonger

Forskare har även tagit fram en modell som visar att klimatförändringarna i form av ökad koldioxidhalt i atmosfären, kommer att innebära svårare pollensäsonger framöver.

Om koldioxidhalten i atmosfären fördubblas, i enlighet med vad FN:s klimatpanel räknar med om vi fortsätter med ”business-as-usual” så rör det sig om så mycket som 60 procent svårare och allvarligare säsonger jämfört med idag. Mer koldioxid i luften ökar nämligen växternas produktivitet och pollenproduktion – vilket i sin tur ger fler allergiska reaktioner. Ett allvarligt problem som kommer att påverka många människors liv.

LÄS OCKSÅ: Pulvret som skapar en mur mot pollen

Mer gräspollen vid mer koldioxid

Forskare har tidigare kunnat visat att klimatkrisen kommer ge ökade problem med pollenallergi. De studierna har dock baserats på data från tidigare års koncentrationer av pollen i luften, men i den senaste studien har man tittat både på hur ökad koldioxidhalt och olika väderkomponenter påverkar gräs- och pollenproduktionen.

– Det finns studier som gjorts i speciella kammare där man har sett att gräs producerar mer pollen om koldioxidhalten ökar. Dessa är en bra referens och visar på att det finns ett samband. Hur snabbt det sedan går beror på vilka strategier för att dämpa klimatförändringen som sätts in, säger Georgina Brennan, forskare vid Lunds universitet, Centrum för miljö- och klimatvetenskap.

LÄS OCKSÅ: Patrik blev fri från pollenallergin

Källa:

Lunds universitet

Artikeln i tidskriften Science Advances: Predicting the severity of the grass pollen season and the effect of climate change in Northwest Europe

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

40 procent av européerna allergiska

Drygt 40 procent av Europas befolkningen är allergisk mot pollen i någon form. Av världens befolkning är det ett hälsoproblem hos 10–20 procent av. Många är särskilt känsliga mot gräspollen, som produceras av bland annat grässorten hundäxing samt timotej. I Sverige dominerar gräspollen från tidig sommar till höst.

Annons
Annons