Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pollen lyfter mot himlen från en blomsteräng

Klimatkrisen ger svårare pollensäsonger

40 procent av européerna allergiska

Drygt 40 procent av Europas befolkningen är allergisk mot pollen i någon form. Av världens befolkning är det ett hälsoproblem hos 10–20 procent av. Många är särskilt känsliga mot gräspollen, som produceras av bland annat grässorten hundäxing samt timotej. I Sverige dominerar gräspollen från tidig sommar till höst.

Om koldioxidhalten fortsätter att öka i samma takt som idag kommer många fler få besvär med pollenallergi i framtiden. Det visar en ny metod att förutsäga framtida pollensäsonger.

Metoden, framtagen av ett internationellt forskarteam, innebär att man kombinerar data över lufttemperatur, nederbörd och pollenkoncentrationer från 28 mätstationer i nordvästra Europa. Det gör att det nu går att göra prognoser över årets hela pollensäsong – och dessutom se hur allvarlig den förväntas bli. Ett bra hjälpmedel för allergiker som kan planera för minskade besvär, och därmed underlätta även för vården.

 

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar Clas-Görans allergi

60 procent svårare pollensäsonger

Forskare har även tagit fram en modell som visar att klimatförändringarna i form av ökad koldioxidhalt i atmosfären, kommer att innebära svårare pollensäsonger framöver.

Om koldioxidhalten i atmosfären fördubblas, i enlighet med vad FN:s klimatpanel räknar med om vi fortsätter med ”business-as-usual” så rör det sig om så mycket som 60 procent svårare och allvarligare säsonger jämfört med idag. Mer koldioxid i luften ökar nämligen växternas produktivitet och pollenproduktion – vilket i sin tur ger fler allergiska reaktioner. Ett allvarligt problem som kommer att påverka många människors liv.

LÄS OCKSÅ: Pulvret som skapar en mur mot pollen

Mer gräspollen vid mer koldioxid

Forskare har tidigare kunnat visat att klimatkrisen kommer ge ökade problem med pollenallergi. De studierna har dock baserats på data från tidigare års koncentrationer av pollen i luften, men i den senaste studien har man tittat både på hur ökad koldioxidhalt och olika väderkomponenter påverkar gräs- och pollenproduktionen.

– Det finns studier som gjorts i speciella kammare där man har sett att gräs producerar mer pollen om koldioxidhalten ökar. Dessa är en bra referens och visar på att det finns ett samband. Hur snabbt det sedan går beror på vilka strategier för att dämpa klimatförändringen som sätts in, säger Georgina Brennan, forskare vid Lunds universitet, Centrum för miljö- och klimatvetenskap.

 

LÄS OCKSÅ: Patrik blev fri från pollenallergin

Källa:

Lunds universitet

Artikeln i tidskriften Science Advances: Predicting the severity of the grass pollen season and the effect of climate change in Northwest Europe

Av Carolina Eriksson


40 procent av européerna allergiska

Drygt 40 procent av Europas befolkningen är allergisk mot pollen i någon form. Av världens befolkning är det ett hälsoproblem hos 10–20 procent av. Många är särskilt känsliga mot gräspollen, som produceras av bland annat grässorten hundäxing samt timotej. I Sverige dominerar gräspollen från tidig sommar till höst.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!