Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Små kycklingar

Foto: SVT

Klorkyckling sätter skräck i Sverige

Svenska kycklingbönder är rädda att bli utkonkurrerade. Konsumentorganisationerna talar om kemikaliemarinerad kyckling. Här är motståndet stort mot att släppa in den amerikanska kycklingen som blivit en symbolfråga för frihandelsavtalet.

På Flättorps gård utanför Flen har man under 23 år inte behövt använda antibiotika en enda gång. Här gäller hård salmonellakontroll ända från avelshönorna och här städar man ur stallarna och gör bakteriefritt innan nästa omgång kycklingar släpps in.

 

Producenten: "Känns inte bra"
För Elisabet Nilsson och andra producenter i Sverige innebär klordoppad amerikansk kyckling oschysst konkurrens från ett land med sämre djurskydd och lägre smittskyddskrav.
– Ja, det känns inte bra. Vi slåss med näbbar och klor för vår svenska kyckling och den den kvalitet vi har. Den är fri från salmonella och den är säker. Ingen antibiotika, inga hormoner. Det är klart att det kostar lite mer, säger Elisabeth Nilsson.

Doppas i klor
I USA doppas de slaktade kycklingarna i en klorlösning. Det ska göra att kycklingen är fri från salmonella. Men metoden är inte säker, en fjärdedel av kycklingarna bär ändå på salmonella efteråt. Klordoppning är ännu så länge är förbjudet inom EU.
Redan idag importeras 35 procent av all kyckling i Sverige, en siffra som varit mer eller mindre konstant under många år. Mycket av importen kommer från andra EU-länder, men även från Brasilien och Thailand i form av kokt kött, som göms i färdigmat och i storkök.
Den amerikanska kycklingen är kanske allra billigast och skulle komma till Sverige om det blev tillåtet tror uppfödarnas branschorganisation.
– Risken är ju att den typ av kyckling som kommer in pressar svenska kycklingbönder till en situation där man inte har råd att fortsätta med kycklinguppfödning, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

”Marinerat i kemikalier”
Även Sveriges och EU:s konsumenter är rädda för den klordoppade kycklingen och protesterar högljutt.
– Det är ingenting som konsumenterna i Europa vill ha. Många ryser av tanken, det tar marinering till en annan nivå. Det finns ingen i Sverige och Europa som vill ha produkter marinerade i kemikalier när det inte behövs. Det är en bättre metod att hålla rent från farmen till gaffeln. Det ska vara så. Inte att man städar i efterhand, säger Örjan Brinkman, ordförande för såväl Sveriges konsumenter och den europeeiska konsumentorganisationen BEUC.
Han har träffat både USA:s och EU:s förhandlare. Men han litar inte på deras löften att den klordoppade kycklingen ska hållas utanför frihandelsavtalet.

Kan slå hårt mot svenska gårdar
Förhandlingarna om frihandelsavtalet är slutna och långtifrån klara, så det är fortfarande oklart om EU kommer att släppa in klorkycklingen eller inte. Men det politiska motståndet i Europa är stort. Både handels- och jordbruksministern i Sverige har intygat att vi inte ska tvingas sänka den svenska standarden för djurskydd och livsmedelshygien. Men Svensk Fågel ser ändå en risk att EU säger ja till amerikansk kyckling.
– Ja, det finns nog en stor sannolikhet för det. Det finns många viljor i det här och starka handelsintressen, så det skulle inte förvåna mig om det kommer in amerikansk klordoppad kyckling till såväl Europa som Sverige, säger Maria Donis.

 

Priset sänks
Flättorps gård producerade förra året 2,3 miljoner kycklingar. Bara salmonellaförsäkringen kostar ett par hundratusen kronor varje år. Nu har Elisabeth Nilsson just fått veta att kycklingpriset sänkts en krona på grund av utländsk konkurrens. Om billig amerikansk klorkyckling kommer till Sverige kan det slå hårt mot gården.

Av Redaktionen

Källa: SVT


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.