Klorofyll, växtens blod, är ett av de nyckelämnen som finns i koncentrerade mängder i alger och spannmålsgräs, som däremot saknas i andra tillskott.

Klorofyll

Klorofyll, växtens blod, är ett av de nyckelämnen som finns i koncentrerade mängder i alger och spannmålsgräs, som däremot saknas i andra tillskott. Ett högt innehåll av klorofyll finns i alla ovanstående näringskällor. Vi tar först upp de egenskaper som klorofyll har och sedan presenterar vi några av de mest populära och viktiga algerna och spannmålsprodukterna som utgör dessa kategorier.

Kemiska strukturen av klorofyll liknar hemoglobin, som bildar människans blod. Klorofyll och hemoglobin är nästan identiska till strukturen. Den enda skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom. Därför har det visat sig vara användbart att använda klorofyll för att bygga upp antalet blodceller hos människan.

Klorofyll är det gröna pigmentet som är huvudreceptor vid fotosyntes. Klorofyllin är en vattenlöslig form av klorofyll och har samma egenskaper.
• Klorofyll har antioxidanta, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper.
• Det är mycket gynnsamt för tarmfloran.
• Klorofyll är desinficerande och används för att minska lukten av andedräkten, urinen, avföringen och infekterade sår. Det är speciellt betydelsefullt för äldre personer och personer som har sjukdomar där de förlorar kontrollen av blåsan eller tarmtömningen. Det passar utmärkt till dem som har en iliostomi eller kolostomi. Det motarbetar dåligt lukt samt infektioner.
• Klorofyllrika tillskott innehåller även betydelsefulla mängder av K-vitamin och gynnar koagulering av blodet för t.ex. de som har svårt att läka sår.
• Klorofyll motarbetar stenbildning i njurar och galla.
• Klorofyll motarbetar utveckling av tumörer och cancer.
• Klorofyll motarbetar åderförkalkning samt verkar sänka förhöjda kolesterolvärden.

 

Terapeutisk användning
Förstoppning, mag-tarmbesvär, sjuka och svaga röda blodkroppar, avgiftande, dålig andedräkt, illaluktande urin eller avföring, nedsatt sårläkning.

Näringskällor
Mörkgröna grönsaker, nässlor, alfalfa, alger, spannmålsgräs.

Människor som inte äter mörkgröna grönsaker saknar klorofyll i kosten och bör komplettera med alg, eller/och spannmålsgräsprodukter, t.ex. en Greensdryck varje morgon.
Klorella är den rikaste källan för klorofyll bland havs- och sötvattensalger samt spannmålsgrässorter.

Dosering
ODI: 30–100 mg koncentrerat klorofylltillskott eller 3–5 g klorellatillskott.
TDI: 100–600 mg rent koncentrerat klorofylltillskott eller 5–10 g klorellatillskott.
Man intar oftast en terapeutisk dos i början (de första 4–12 veckorna) och sedan trappar man ned till en förebyggande eller optimal dos vid tillfredställande resultat. Det finns klorofyll eller klorofyllin att köpa som tillskott men det vanligaste intaget av klorofyll sker genom intag av alg- och spannmålsgräsprodukter. Olika alg- och spannmålsgräsprodukter kan beskriva hur mycket klorofyll som finns i varje g eller dosering av produkten.

Toxicitet
Ingen toxicitet är känd förutom reaktioner hos de som är överkänsliga eller intar vissa typer av läkemedel. En biverkning som inte är toxisk är att urinen, avföringen eller tungan kan ändra färg, främst till en grönaktig färg vid intensiva kurer av klorofyllrika ämnen.

 

Interaktion med läkemedel
Klorofyllrika växter, alger och spannmålsgräs är ett utmärkt komplement vid intag av de allra flesta läkemedel. De hjälper kroppen omsätta överskottsrester från läkemedel samt kompensera för näringsförluster som många läkemedel orsakar. Klorofyllrika växter är också rika på K-vitamin, så kostförstärkning med alger och/eller spannmålsgräs ska inte göras om en patient intar starka blodförtunnande medel som Warfarin (Waran) utan att först konsultera sin läkare. Man ska alltid uppmärksamma sin läkare vid rikligt intag av gröna grönsaker, K-vitamintillskott, samt intag av havsalger samt spannmålsgrästillskott.

Interaktion med näringsämnen
Klorofyllrika tillskott är utmärkt att kombinera med andra kosttillskott. Om man intar stora mängder E-vitamin och fiskoljatillskott för att åstadkomma en blodförtunnande effekt bör man undvika berikning av kosten med större mängder klorofyllrika tillskott.

Exempel på studier, referenser

På 1980-talet rapporterade dr Chiu Nan Lai på University of Texas Medical Center, att vetegräsextrakt och andra gröna grönsaker hämmar de cancerogena effekterna av 2 mutagener (benzopyren och methylcholantrene). Ju mer klorofyll i grönsaken, desto mer skydd mot de cancerframkallande ämnena.
Lai C. et al. “Antimutagenic activities of common vegetables and their chlorofyll content”.
Mutation Research, 1980;77:245-250.

 

Ett klorofyllderivat, klorofyllin hämmar dramatiskt effekterna av vanliga cancerframkallande ämnen såsom tobak, stekt biff, rött vin och andra substanser. Klorofyllin har visat sig i det avseendet vara mer effektivt än A-vitamin, C-vitamin eller E-vitamin.
Kimm S. et al. “Antimutagenic activity of chlorofyll to direct and indirect-acting mutagens and its contents in the vegetables”.
Korean Journal of Biochemistry, 1982;14: 1-7.
Ong T et al. “Comparative antimutagenicity of 5 compounds against 5 mutagenic complex mixtures in salmonella typhimurium strain TA 98”. Mutation research, 1989;222:19-25.
Ong T. et al. “Chlorophyllin: a potent antimutagen against environmental and dietery complex mixtures”.
Mutation research, 1986;173 :111-15.

Klorofyll har genom hundratals experiment och studier på både djur och människor visat sig vara helt utan biverkningar. Ingen toxicitet uppstår om man intar klorofyll.
Smith L. “Chlorofyll: an experimental study of its water-soluble derivatives. Remarks on the history, chemistry, toxicity and anti bacterial properties of water soluble chlorofyll derivatives as therapeutic agents”. American journal of the medical sciences, 1944;-207:647-54.

Källor

Hendler S.S. PDR for Nutritional Supplements, Thompson PDR. Montvale, USA. 2001.
Lininger S. et al. The Natural Pharmacy, Prima Health Pub. 1998. Rocklin, USA.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.