Annons
Annons

Knip, uppkördhet eller obalans? Bitterörter löser dina magproblem

Äter du mat du inte tål, blandar socker, fett, frukt och grönt om vartannat? Då protesterar ofta magen genom att svälla, bli gasig och förstoppad. Det spelar egentligen ingen roll om det är löken eller de feta rörorna som magen reagerat på. Fungerar inte matsmältningen mår magen inte bra. Ett snabbt sätt att komma tillrätta med problemen är att ta några droppar bitterörter efter maten. Det finns till exempel växtbaserade läkemedel som hjälper tarmen att spjälka maten vilket gör att magen upphör att krångla.

Redaktionen

13 februari, 2016
Knip, uppkördhet eller obalans? Bitterörter löser dina magproblem
Dela inlägget

Äter du mat du inte tål, blandar socker, fett, frukt och grönt om vartannat? Då protesterar ofta magen genom att svälla, bli gasig och förstoppad.
Det spelar egentligen ingen roll om det är löken eller de feta rörorna som magen reagerat på. Fungerar inte matsmältningen mår magen inte bra.
Ett snabbt sätt att komma tillrätta med problemen är att ta några droppar bitterörter efter maten. Det finns till exempel växtbaserade läkemedel som hjälper tarmen att spjälka maten vilket gör att magen upphör att krångla.

För mycket av det goda kan ge obalans i magen. När man frångår sina rutiner och äter en kost magen inte är van vid brukar den förr eller senare reagera. Det behöver inte alltid bero på för stora portioner med för mycket fett och socker, det kan lika gärna vara att du blandar olika typer av livsmedel. Som till exempel att blanda frukt och grönsaker eller att dricka öl och vin under samma måltid. Den som har lite känslig mage kan då reagera snabbt. Det kan räcka med bara en måltid medan det för andra tar betydligt längre tid innan magen börjar protestera.

Läs också: FODMAP – En effektiv kostbehandling vid IBS

Besvär även vid hälsosam kost
Men det är inte alltid som magen blir upprörd av den lite onyttiga maten. Den som skiftar kost och börjar äta mer hälsosamt där måltiderna består av lite mer svårsmälta livsmedel som lök, bönor, äpplen, kål och morötter, kan få orolig och bubblig mage.

En matsmältning i obalans
Oavsett vad orsaken är till besvären beror de sannolikt på att matsmältningen hamnat i obalans. Det är nämligen levern och bukspottkörtelns uppgift att producera de enzym som spjälkar fett och protein. När matsmältningen blir störd så jäser den osmälta maten i magen. Det är därför magen sväller, man får sura uppstötningar, blir gasig och hård i magen.
Dessa besvär är vanliga. Mer än var fjärde svensk lider av mag- och tarmproblem i sin vardag. Men under storhelger, festligheter eller bara perioder av för mycket mat man inte tål så kan även de som inte är känslig få en rubbad matsmältning.

Läs också: Ny upptäckt kan bota IBS-symtom enligt forskare

Örters verkan på mag- och tarmhälsan
Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att lever och bukspottskörtel var viktiga för magen och tarmens funktion och att när mage och tarm fungerar bra mår resten av kroppen oftast bra.
Samtidigt som han behandlade patienter på sin klinik i Teufen, i de schweiziska alperna, forskade han på olika örters inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till att han skapade ett växtbaserat läkemedel, som utgick ifrån en sammansättning av fyra läkeörter. Örterna han valde har kompletterande egenskaper och verkar på tre sätt:
1. De stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer.
2. De har en antiinflammatorisk och läkande effekt.
3. De löser kramper i magen.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Aktiverar bildandet av matsmältningsenzym
Vogel gav ofta sina patienter det växtbaserade läkemedel för deras magproblem och i dag kan man genom kliniska studier bekräfta att hans örtkur, som går under namnet Cynaramin, har en unik förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzym i galla, lever och bukspottskörtel.
En studie från 2013 visade att både smärtor och svullen mage kunde dämpas med hjälp av Cynaramin. Deltagarna var mellan 18 och 70 år och alla hade de haft långdragna IBS-symtom som svullnad, förstoppning och illamående. Resultat visade att 77 procent av de 75 deltagarna fick en mycket god och snabb effekt.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Effekten av bitterörter förstärks övertid
Effekten av nämnda bitterörter känns i regel redan efter 15 minuter. När de akuta besvären försvunnit kan örtkuren även användas förebyggande, en till två gånger per dag.
Vid tillfälliga besvär med ballongmage – och även halsbränna, som när man har ätit fet eller svårsmält mat – kan det räcka att ta örtkuren i en vecka eller två för att bli hjälpt.
Men om problemen inte vill släppa kan man fortsätta att använda örtmedlet som en kur under några veckor – eller så länge symtomen kvarstår. Övertid förstärks nämligen effekten.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta bitterörter

Här är fyra örter som minskar magproblem:

Maskros: ökar produktionen av galla och underlättar för tarmen att tömma sig.
Boldo: är kramplösande och bakteriedödande.
Kronärtskocka: aktiverar produktionen av matsmältningsenzym, skyddar levern och verkar antiinflammatoriskt.
Pepparmynta: lugnar och är kramplösande.

Annons
Annons