Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En känd funktion hos kobolt är att det är en viktig del av vitamin B12 (cyanokobolamin) och motarbetar anemi.

Kobolt (Co)

Historik
1926 visar Bertrand m.fl. förekomsten av kobolt i djur.
1948 upptäcker Smith och Paker att kobolt är livsviktigt som en del av vitamin B12.
1955 bestämmer Hodgkin m.fl. strukturen för vitamin B12.

Kemi
Normala koboltkoncentrationer i blodet är 80–300 µg/ml. Ca 40 procent av kroppens kobolt finns i muskler och 14 procent i skelettet. Kobolt lagras också i levern och njurarna, men det mesta av vad som upptas utsöndras med avföringen.

 

Funktion
En känd funktion hos kobolt är att det är en viktig del av vitamin B12 (cyanokobolamin) och motarbetar anemi. Kobolt:
• är en nödvändig komponent för röda blodkroppar.
• kan ersätta både mangan och zink vid en del viktiga enzymfunktioner.
• aktiverar enzymet fosfotransferas.
• deltar i aktiviteten hos oxalacetattranskarboxylas.
• arbetar även självständigt från B12 i form av glycylglycin dipeptidas.

Ökad risk för att utveckla brister
Vegetarianer riskerar större brist på detta mineral än de som äter kött och skaldjur.

Bristsjukdom
Anemi, struma. Kobolt i höga doser (50 mg) har använts för att sänka blodtryck.

Bästa källorna för kobolt
kött
mjölk
fikon
njure
ostron
kål
lever

Intag av fikon, aprikoser, kål, spenat, bovete, tempeh, alger och krasse ökar kobolthalten något.

Dosering
Inget RDI finns men intaget ligger i genomsnitt mellan 5–10 µg per dag. Kobolt förekommer inte som tillskott. Kobolt ökar vid intag av B12-tillskott.

Toxiska doser
Människan tål stora koboltmängder, men intag över 20–30 mg kan orsaka biverkningar såsom sköldkörtelbesvär och hjärtsvikt. Toxiska mängder förekommer oftast hos gruvarbetare. Toxiska doser av kobolt kan också ge förändringar i de röda blodkropparna och benmärgen, liksom förstoring av sköldkörteln och neurologiska besvär. De kan även störa fettomsättningen och bidra till ökad järnabsorption.

Toxiska doser kan också ge förändringar i de röda blodkropparna och benmärgen, liksom neurologiska besvär. Doser högre än 1 mg/kg kroppsvikt orsakar ofta hjärtproblem. Förr behandlade man öl med koboltsalter för att öka skummet. Personer som drack för mycket öl brukade ibland dö p.g.a. hjärtskada. Intag av aminosyrorna methionin och cystein förebygger sådana skador.

 

Källor för kobolttoxicitet
Kobolt används som en bindande metall vid tillverkning av redskap inom metallindustrin. Det används flitigt inom flygplansindustrin samt i blå pigment i oljefärger i glas och keramik.

Absorption
Absorption av kobolt är mycket dåligt. Järnbrist ökar absorption av B12.

Antagonister
Allt som är antagonistiskt mot vitamin B12.

Analyser och mätmetoder
Det är okänt om koboltvärden i håret reflekterar kroppens förråd. Hårkoboltvärden har inget samband med kroppens B12-status. Ökade mängder av erytrocyter, förhöjt hemoglobin, hematokrit samt ökad total blodvolym tyder på toxiska mängder av kobolt.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.