Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna sitter i skräddarställning på köksbänk

Köksyoga – 3 avstressande övningar

Du behöver inte befinna dig på en yogamatta eller bära särskilda kläder för att yoga! Här är tre enkla yogaövningar att göra i köket som får dig att stressa ner och bryta det monotona arbete som matlagning ibland innebär.

Bokaktuella kocken, näringsterapeuten och yogaälskaren Cecilia Davidsson visar här tre enkla yogaövningar att göra i köket. För nej, som Cecilia Davidsson skriver i sin bok "Yogamat"(Semic): yoga är inte beroende av vissa kläder, redskap eller ens en yogamatta. Det kan utövas när som helst och var som helst – till och med iklädd ett förkläde! Och det blir ett välkommet avbrott för både kropp och själ.

Bokomslag "Yogamat"

LÄS OCKSÅ: Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Yoga bästa hjälpverktyget

"Jag har för vana att göra vissa asanas när kroppen längtar efter cirkulation och för att öka närvaron. Att jobba i ett kök kan innebära statiskt och monotont arbete. Man står upp länge och det är mycket logistik att hålla reda på. Mitt bästa hjälpverktyg är köksyogan", skriver Cecilia.

 

LÄS OCKSÅ: Yogan som får kropp och själ i “hormoni”

3 avstressande övningar för köksyogisar!

Kvinna står i yogaposition i köket med huvudet ner och händerna sammanflätade bakom ryggen

1. Sträcker ut bröstet. Ställ dig med parallella fötter höftbrett isär. Fläta samman fingrarna bakom ryggen och fäll försiktigt framåt från höften. Låt armarna följa med bakåt och uppåt ovanför huvudet. Stå kvar i positionen i 3–6 andetag.

 

 

 

 

Kvinna står i yogaposition i köket med huvudet ner håller händerna runt armbågarna

2. Lugnar sinnet. När huvudet är under hjärtat lugnas sinnet. Ställ dig med parallella fötter höft- brett isär. Fäll överkroppen framåt från höften. Håll händerna lätt på fötterna, räta ut ryggen och för händerna till motsatta armbågarna. Grunda i föt- terna, ha lite lätt böjda knän och känn tyngden ner genom armarna. Andas 3–6 andetag genom näsan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinna ligger i yogapositionen fjärilen mot en vägg

3. En härlig höftöppnare. Låt fötterna mötas och för ut knäna åt sidorna. Ligg kvar i några minuter och andas lugnt genom näsan.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!