Kolin | Kurera.se

Kolin är viktig för fettomsättningen. Kolin bildar tillsammans med andra beståndsdelar lecitin, en fettnedbrytare, som möjliggör för fettet att transporteras till det ställe i kroppen där det behövs. Det hjälper också kroppen att bryta ner och absorbera vitaminerma A, D, E och K.

Kolin

Historik
1862 upptäcks kolin av en tysk kemist.
1940 konstateras kolins vitaminegenskaper genom studier av råttor.
1950 upptäcker man att kolin förebygger fettlever vid djurförsök. Kolin anses vara associerad med B-vitaminer men har inte klassificerats som vitamin, men de flesta räknar in den i B-vitaminfamiljen.

Kemi
Kroppen tillverkar själv kolin ur aminosyran metionin eller serin. Vi får oftast 500–1 000 mg kolin dagligen genom en varierad kost.

Funktion
Kolin är synnerligen viktig för fettomsättningen. Via transmetylering i närvaro av kolin omvandlas fettsyrorna till just de fettsyror kroppen för ögonblicket behöver. Vidare bildar kolin tillsammans med andra beståndsdelar lecitin, en fettnedbrytare, som möjliggör för fettet att transporteras till det ställe i kroppen där det behövs. Lecitin gör det också möjligt, i egenskap av dess fettnedbrytningsförmåga att fett transporteras ut ur kroppen. Sålunda förhindras till exempel fettinlagring i levern eftersom det från födan upptagna fettet i första hand transporteras till levern. I närvaro av kolin transmetyleras det och sedan vidarekopplas fettet till en fosfolipid, där kolin också ingår, så att det kan transporteras ut i cirkulationen och därifrån tas upp av vävnaderna. Kolin ingår också i flera lipoproteiner. Dessa tjänar som transportmekanism för mineral i blodet ut till vävnaderna. Kolin är också nödvändig för syntesen av DNA och RNA.
Dessutom används kolin av kroppen för att tillverka acetylkolin, en viktig neurotransmittor. Det hjälper också kroppen att bryta ner och absorbera vitaminerma A, D, E och K.

 

Bristsymtom och terapeutisk användning
• Kolin stärker lever och galla (600–2 000 mg)
• Tardiv dyskinesi (600–2 000 mg)
• Hypertoni: vid kolinbrist har man sett blödningar i inre organ, t.ex. njurar med åtföljande ärrbildning och efterföljande hypertoni
• Skyddar alkoholister från levercirros
• Brist kan ge fettlever och i förlängningen levercirros
• Kolin stärker nervsignalerna
• Högt serumkolesterol
• Sekundärkomplikationer vid diabetes
• Arterioskleros
• Magsår
• Nefrit och njurskador
• Gangrän
• Myastenia gravis
• Dåligt minne
• Alzheimers sjukdom
• Sömnbesvär
• Förebygger grönstarr.

Bästa källorna för kolin (mg/100 g)

Lecitingranulat                 3 430

Torkad lever                     2 170

Hjärta, nöt                      1 720

Äggula                           1 700

Lecitinolja                         800

Lever                                650

Oxkött                              600

Vetegroddar                     550

Torrjäst                            300

Baljväxter                        120

Citrusfrukter                    85

Fullkornsbröd                    80

Bladgrönsaker                    80

Rotfrukter                          40

Mjölk                                  30

Sojamjöl                           1,8

Dosering
RDI: Inte känd.
ODI: 25–300 mg.
TDI: 300–2 000 mg.

Toxiska doser
Ingen känd toxicitet men i vissa fall kan höga doser (> 2 000 mg) av kolin eller lecitin ge yrsel, illamående, kräkningar, diarré och depression.

Interaktion med läkemedel
Inte känd. Intag av kolin kan lindra biverkningar från långvarigt intag av neuroleptiska läkemedel.

 

Interaktion med näringsämnen
Höga intag av niacin (vitamin B3) minskar kroppens användning av kolin. Kolin hjälper kroppen att spara på depåer av karnitin och folsyra.

Beredningsformer
Kolinbitartrat, kolincitrat, kolinklorid.

Nyckelorgan
Lever, gallblåsa, blod och hjärna.

Absorptionsbefrämjande ämnen
Vitaminer: A, B-komplexet, inositol, vitamin B12, folsyra och F-vitamin.

Synergister
Vitaminer: B-komplexet, inositol, vitamin B12, folsyra och L-karnitin.

Exempel på studier, referenser

Tardiv dyskinesi
Det finns flera studier angående kolintillskott vid tardiv dyskinesi. Studierna visar blandat resultat. En som visar klara förbättringar är en liten studie på sex patienter med tardiv dyskinesi som intog 50 g lecitin per dag samtidigt som de fortsatte med sina neuroleptiska läkemedel. Alla sex patienterna visade en signifikant förbättring.
Jackson IV. et al. ”Treatment of tardive dyskinesia with lecithin”. Am J Psychiatry, 1979;136:1458–60.

Denna dubbelblinda cross-over studie på tardiv dyskinesi där 20 personer fick kolin under 2 veckors tid kunde visa att 9 personer blev bättre. Artikelförfattarna menar att kolin kan hjälpa vid vissa neurologiska sjukdomar där en ökning av signalsubstansen acetylkolin är önskvärd.
Growdon JH. et al. ”Oral choline administration to patients with tardive dyskinesia”. N Engl J Med, 1977;297:524-7.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.