Kolesterol

Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är viktiga byggstenar i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och finns även i organeller inuti varje cell. Rent kemiskt är kolesterol även en steroid och en alkohol. Det har hög molekylär vikt och tillverkas främst i levern. Tillsammans med mättat fett ger kolesterol våra celler nödvändig stabilitet och integritet. Om kosten består av ett alltför stort överskott av fleromättat fett, kommer de fleromättade fetterna att ersätta det mättade fettet i cellmembranen. Det har konsekvensen att cellväggen blir ”sladdrig”. När det inträffar sänder kroppen en signal och kolesterol drivs ut i vävnaden för att ge strukturell integritet.

Modersmjölken är extra rik på kolesterol och innehåller ett speciellt enzym som hjälper barnet att utnyttja detta näringsämne. Spädbarn och barn behöver mat som är rik på kolesterol under hela sin tillväxtperiod för att tillgodose rätt utveckling av hjärnan och nervsystemet.

Kolesterol finns i synnerhet i animalisk kost som kött, mjölk, ägg och smör. Via kosten får vi i oss ca 300–400 mg per dag, varav 40–45 procent tas upp. Kroppen däremot syntetiserar ca 1–2 g dagligen och innehåller sammanlagt 150 g varav 7 procent återfinns i blodet. För mycket kolesterol i blodet, synnerligen den oxiderade formen, är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Gallsalter tillverkas av kolesterol. Galla är vitalt för matsmältning och assimilering av fetter från kosten. Kolesterol i kosten spelar en viktig roll för att behålla tarmslemhinnan i bra skick. Därför kan bl.a. vegetarisk kost med låg kolesterolhalt leda till tarmläckage och andra matsmältningsbesvär.

 

Kolesterol är en förlöpare till vitala kortikosteroider, hormoner som hjälper oss handskas med stress och skydda kroppen från hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Den är också vital för bildandet av könshormoner som androgen, testosteron, östrogen och progesteron. Kolesterol utgör förstadier till D-vitamin.

I dagligt tal omnämns ibland ”gott och ont kolesterol”, HDL-kolesterol och LDL-kolesterol. Detta syftar dock inte på själva kolesterolmolekylen, utan på lipoproteinerna LDL (low density lipoprotein) och HDL (high density lipoprotein), som transporterar både kolesterol och annat fett i blodet. I korthet fraktar LDL fett från levern ut i kroppen, medan HDL för fett tillbaka till levern. I det här sammanhanget pratar man även om 2 andra former av lipoprotein: VLDL (very low density lipoprotein) och IDL (intermediate-density lipoprotein).

LDL är en viktig bidragande faktor vid arterioskleros. LDL har en dragningskraft till kärlväggar och kommer exempelvis vid naturlig skada, t.ex. p.g.a. högt blodtryck, att ta sig igenom kärlväggen och fästa vid peptidoglykaner inne i kärlet, vilket i sin tur leder till oxidation av LDL-molekylen p.g.a. versikaner, vilket i sin tur resulterar i rekrytering av makrofager från immunförsvaret. Dessa fagocyterar
LDL-ox och dör själva i processen (och blir hålfyllda skumceller som bidrar till förstoppningen av blodkärlet), samtidigt som de då rekryterar fler makrofager (med hjälp av cytokiner), som i sin tur dör. Makrofagerna utsöndrar även tillväxtfaktorn PDGF som gör så att glatta muskelceller (som förstärker kärlväggar) ansamlas för att bygga upp den presumptiva skadan (vilket också bidrar till kärlförträngning). När LDL binder till peptidoglykanet konkurrerar det med andra molekyler om ledig plats på denna, och därmed måste mer peptidoglykan bildas (p.g.a. utsöndring av tillväxtfaktor TGF-B).

Mellan VLDL, LDL, IDL och HDL sker ett naturligt utbyte av kolesterol mot fett genom enzymet CETP, där exempelvis VLDL (eller IDL) får en andel kolesterol av HDL (eller LDL) och HDL får tillbaka en andel triglycerid. Molekyler med högre andel TG blir substrat för det hepatiska lipaset. Om stor andel VLDL finns i blodet kommer stor del TG föras över till HDL (eller LDL) vilket leder till att det blir substrat för hepatiskt lipas, vilket bryter ner TG, och gör denna till en ”small dense HDL (eller LDL)”, vilken i sin tur är extra farlig för uppkomst av arterioskleros p.g.a. sin lilla storlek och höga koncentration av kolesterol. Därav är höga blodfetter och kolesterolhalter farliga.

Kolesterol i sig själv orsakar inte hjärtsjukdomar utan fungerar som en potent antioxidant mot fria radikaler i blodet och är en substans som reparerar kärlskador. Men på samma sätt som fett kan kolesterol skadas om det utsätts för värme och syre. Det skadade eller s.k. oxiderade kolesterolet verkar kunna bidra till både skada på kärlväggen och patologiskt plack i artärerna.

Oxiderat kolesterol förekommer bland annat i pulveriserat ägg, torrmjölk (läggs i fettreducerad mjölk för bättre konsistens), kött och fett som utsätts för riktigt varma temperaturer (hård stekning).
Höga kolesterolnivåer i blodserum indikerar ofta att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig själv från höga nivåer av hybrida fetter innehållande mycket fria radikaler. En stor polisstyrka behövs i ett område där hög kriminalitet är vanligt förekommande, och på samma sätt behövs kolesterol i en undernärd kropp för att skydda individen från hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Att lägga skulden till hjärt-kärlsjukdomar på kolesterolet kan jämföras med att ge polisen skulden för mord och stöld i ett område med hög kriminalitet.

Senare forskning visar att kolesterol agerar som en antioxidant. Det kan vara en av orsakerna till att kolesterolnivåerna går upp med åldern. Hos människor över 85 år föreligger lägre risk att dö av cancer eller infektioner om dessa har hög total-kolesterolnivå.

En stor studie från 1986 kan tolkas som att det är de högsta och lägsta kolesterolhalterna som kan vara farliga, de grupp män som har de 10–15 procent högsta värdena hade störst ökning av cancerrisk. När halterna sjunker minskar risken successivt. Även när kolesterolnivåerna sjunker under en låg nivå (gruppen med de 10 procent lägsta värdena) finns det en ökad risk för att dö i cancer.

Dessutom finns det tydliga indikationer på att kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, inte minskar risken för cancer: ”För tillfället finns det inga bra bevis som talar för att statiner ska användas för att förhindra några typer av cancer”, säger Eric Jacobs vid American Cancer Society. Det finns till och med större risk för att få cancer. Kolesterol håller ihop en grupp av enzymer som deaktiverar extracellulär signalrelaterad kinas (ERK). Överaktiv ERK är associerat med olika cancerformer.

Underfunktion av sköldkörteln resulterar ofta i höga kolesterolnivåer. När sköldkörteln är underaktiv ser kroppen till att det finns ett överflöd av kolesterol i blodet för att agera som adaptor och som en skyddande substans. För övrigt kan nämnas att individer med låg sköldkörtelfunktion har en benägenhet att få infektioner, hjärtsjukdomar och cancer.

För att serotoninreceptorerna i hjärnan ska fungera krävs kolesterol. Serotonin är kroppens naturliga ”må bra”-hormon. Låga kolesterolnivåer har påträffats hos de som lider av aggressivt, våldsamt uppträdande, depression och de som har tendens att begå självmord.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.