Kom i form – med ostvassle

Fakta

Det här kan ostvassle göra:
… öka insulinkänsligheten.
… stabilisera blodsockret.
… förlänga mättnadskänslan.
… reglera vätskeöverskottet.
… bidra till en bra miljö i tarmen.
… göra miljön i tarmen mer basisk. Då goda bakterierna överlever och skapar förutsättningar för en fungerande matsmältning.

Hemligheten är mjölksyrabakterien L+
Hälsopionjären Alfred Vogel visste att ostvassle var naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran (L+) som är basen till god maghälsa. Hans utmaning var att vasslen måste användas färskt eftersom den snabbt jäste och blev förstörd. 1955 kom den första Molkosanen ut i Schweiz och då hade Vogel skapat en unik fermenteringsprocess och lyckades göra vassleprodukten stabil.

Mjölksyrabakterien L+ kan:
… skapa förutsättningar för en frisk tarmflora.
… försvåra för dåliga bakterier att få fäste.
… bidra till bättre matsmältningen.
… hålla tarmrörelserna igång och underlätta tömningen av tarmen.

Så använder du ostvassle:
• Ta 1 tsk-1 msk i ett stort glas vatten tre gånger per dag gärna 15 min innan du äter oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du har problem med magen.
• Efter någon vecka kan du sänka dosen till 1 msk per dag.
• Eftersom ostvassle i form av Vogels produkt Molkosan räknas som ett livsmedel kan du dricka det hur ofta du vill.

Gör en supersmoothie på grönkål och ostvassle
Grönkål är en vardaglig grönsak hos oss men i USA betraktas grönkål som den nya supermaten och används i nästan allt – grönkålssmoothies, grönkålsgryta, grönkålssoppa och även grönkålschips.
Grönkål är rikt på C-vitamin och innehåller även järn, antioxidanter och kalcium.

Ingredienser:
1 dl grönkål (färsk eller frusen)
1 päron
1⁄2 banan
1 dl jordgubbar (färska eller frusna)
1 msk grekisk yoghurt
2 msk Molkosan Fruit
2 dl vatten

Gör så här: 
Skala päronet och skär i små bitar. Lägg grönkål, päron, banan, jordgubbar, yoghurt, Molkosan Fruit (sötad med stevia) och vatten i en mixer och kör den tills den blir en krämig smoothie.

Har bilringarna gjort det svårare att knäppa byxorna? Har träningsskorna hamnat i garderoben och frukten bytts ut till godis?
Deppa inte. Du är inte ensam om att hamna i osunda vanor. Vill du hitta formen igen – gör då en liten förändring i taget.
Varför inte börja med ett lätt beslut? Ta hjälp av ostvassle som dämpar sötsuget och reglerar överskottsvätska och därför hjälper dig att gå ner i vikt.

Tillhör du de som just nu tycker att du behöver hitta tillbaka till lite sundare rutiner? Kanske sitter inte kläderna som de ska och du ligger efter med träningen. Det händer oss alla men ofta mår kroppen inte så bra.

► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

 

Steg ett: Kom till rätta med sötsuget
När kavajen känns trång och byxorna är svåra att knäppa behöver inte all övervikt vara fett. Av för mycket salt mat binder kroppen vätska och blir svullen.
Men det känns kanske som ett oöverstigligt hinder att äta normalt igen och komma igång med träningen. Kanske har du redan försökt och misslyckats.
Ett vanligt fel är att man vill för mycket och försöker göra allt på en gång. Det kanske viktigast och allra svåraste kan vara att komma till rätta med sötsuget.
Det första steget till att komma igång med sunda vanor igen kan vara så enkelt men ändå så effektivt som att ta hjälp av koncentrerad och fermenterad ostvassle.

Gynnar både maghälsan och sommarformen
Ostvassle är kanske mest känt som basen till en god maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som för över 60 år sedan blev pappa till det ekologiska ostvasslet Molkosan, använde ofta vassle som en kur för att rena kroppen, men också för de patienter som ville gå ner i vikt.

Gynnar bildandet av goda bakterier i tarmen
Ostvassle sänker och stabiliserar både insulin och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Vogel menade att ostvassle aktiverar levern, vilket är basen för ostvasslets utrensande förmåga. Ostvassle kan också reglera vätskeöverskottet på grund av att den har en lätt vätskedrivande effekt.
Ostvassle i form av Vogels Molkosan innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ , vilket gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. När man äter en osund kost tar de onda bakterierna över.

► Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Sänker och stabiliserar insulin och blodsocker
Forskare har gjort flera studier de senaste åren som bekräftar att Vogels teorier om ostvassle var rätt. I en av studierna fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta antingen rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydligt i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydrater intogs.

Förlänger mättnadskänslan
Vid två andra tillfällen ville forskarna undersöka hur ostvassle påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Båda studierna visade att Molkosan gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassle, som också ger en sund tarmflora, även normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

► Läs också: Antibiotika påverkar slår ut tarmfloran och triggar viktökning

Några tumregler för god hälsa
När du fått hjälp att dämpa sockersuget, äter du mindre och då mår du också bättre. Det gör att du får mer ork och kanske den energi som behövs för att ta upp träningen. Och när du väl kommit igång med fysisk aktivitet är det lättare att hålla sig till sunda matvanor. En kombination av frisk luft, bra mat och motion gör det också lättare att sova.
En av förutsättningarna att hålla sig normalviktig och bibehålla fastheten i huden genom livet är att blodsockret och insulinet är lågt, och där kan ostvassle göra nytta.
Så med andra ord: Börja med det viktigaste – dämpa sötsuget och ta sedan en sak i taget!

► Läs också: 16 knep för dig som vill nå formen fortare!

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Det här kan ostvassle göra:
… öka insulinkänsligheten.
… stabilisera blodsockret.
… förlänga mättnadskänslan.
… reglera vätskeöverskottet.
… bidra till en bra miljö i tarmen.
… göra miljön i tarmen mer basisk. Då goda bakterierna överlever och skapar förutsättningar för en fungerande matsmältning.

Hemligheten är mjölksyrabakterien L+
Hälsopionjären Alfred Vogel visste att ostvassle var naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran (L+) som är basen till god maghälsa. Hans utmaning var att vasslen måste användas färskt eftersom den snabbt jäste och blev förstörd. 1955 kom den första Molkosanen ut i Schweiz och då hade Vogel skapat en unik fermenteringsprocess och lyckades göra vassleprodukten stabil.

Mjölksyrabakterien L+ kan:
… skapa förutsättningar för en frisk tarmflora.
… försvåra för dåliga bakterier att få fäste.
… bidra till bättre matsmältningen.
… hålla tarmrörelserna igång och underlätta tömningen av tarmen.

Så använder du ostvassle:
• Ta 1 tsk-1 msk i ett stort glas vatten tre gånger per dag gärna 15 min innan du äter oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du har problem med magen.
• Efter någon vecka kan du sänka dosen till 1 msk per dag.
• Eftersom ostvassle i form av Vogels produkt Molkosan räknas som ett livsmedel kan du dricka det hur ofta du vill.

Gör en supersmoothie på grönkål och ostvassle
Grönkål är en vardaglig grönsak hos oss men i USA betraktas grönkål som den nya supermaten och används i nästan allt – grönkålssmoothies, grönkålsgryta, grönkålssoppa och även grönkålschips.
Grönkål är rikt på C-vitamin och innehåller även järn, antioxidanter och kalcium.

Ingredienser:
1 dl grönkål (färsk eller frusen)
1 päron
1⁄2 banan
1 dl jordgubbar (färska eller frusna)
1 msk grekisk yoghurt
2 msk Molkosan Fruit
2 dl vatten

Gör så här: 
Skala päronet och skär i små bitar. Lägg grönkål, päron, banan, jordgubbar, yoghurt, Molkosan Fruit (sötad med stevia) och vatten i en mixer och kör den tills den blir en krämig smoothie.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.