Kom i form – med ostvassle | Kurera.se

Kom i form – med ostvassle

Fakta

Det här kan ostvassle göra:
… öka insulinkänsligheten.
… stabilisera blodsockret.
… förlänga mättnadskänslan.
… reglera vätskeöverskottet.
… bidra till en bra miljö i tarmen.
… göra miljön i tarmen mer basisk. Då goda bakterierna överlever och skapar förutsättningar för en fungerande matsmältning.

Hemligheten är mjölksyrabakterien L+
Hälsopionjären Alfred Vogel visste att ostvassle var naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran (L+) som är basen till god maghälsa. Hans utmaning var att vasslen måste användas färskt eftersom den snabbt jäste och blev förstörd. 1955 kom den första Molkosanen ut i Schweiz och då hade Vogel skapat en unik fermenteringsprocess och lyckades göra vassleprodukten stabil.

Mjölksyrabakterien L+ kan:
… skapa förutsättningar för en frisk tarmflora.
… försvåra för dåliga bakterier att få fäste.
… bidra till bättre matsmältningen.
… hålla tarmrörelserna igång och underlätta tömningen av tarmen.

Så använder du ostvassle:
• Ta 1 tsk-1 msk i ett stort glas vatten tre gånger per dag gärna 15 min innan du äter oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du har problem med magen.
• Efter någon vecka kan du sänka dosen till 1 msk per dag.
• Eftersom ostvassle i form av Vogels produkt Molkosan räknas som ett livsmedel kan du dricka det hur ofta du vill.

Gör en supersmoothie på grönkål och ostvassle
Grönkål är en vardaglig grönsak hos oss men i USA betraktas grönkål som den nya supermaten och används i nästan allt – grönkålssmoothies, grönkålsgryta, grönkålssoppa och även grönkålschips.
Grönkål är rikt på C-vitamin och innehåller även järn, antioxidanter och kalcium.

Ingredienser:
1 dl grönkål (färsk eller frusen)
1 päron
1⁄2 banan
1 dl jordgubbar (färska eller frusna)
1 msk grekisk yoghurt
2 msk Molkosan Fruit
2 dl vatten

Gör så här: 
Skala päronet och skär i små bitar. Lägg grönkål, päron, banan, jordgubbar, yoghurt, Molkosan Fruit (sötad med stevia) och vatten i en mixer och kör den tills den blir en krämig smoothie.

Har bilringarna gjort det svårare att knäppa byxorna? Har träningsskorna hamnat i garderoben och frukten bytts ut till godis?
Deppa inte. Du är inte ensam om att hamna i osunda vanor. Vill du hitta formen igen – gör då en liten förändring i taget.
Varför inte börja med ett lätt beslut? Ta hjälp av ostvassle som dämpar sötsuget och reglerar överskottsvätska och därför hjälper dig att gå ner i vikt.

Tillhör du de som just nu tycker att du behöver hitta tillbaka till lite sundare rutiner? Kanske sitter inte kläderna som de ska och du ligger efter med träningen. Det händer oss alla men ofta mår kroppen inte så bra.

► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

 

Steg ett: Kom till rätta med sötsuget
När kavajen känns trång och byxorna är svåra att knäppa behöver inte all övervikt vara fett. Av för mycket salt mat binder kroppen vätska och blir svullen.
Men det känns kanske som ett oöverstigligt hinder att äta normalt igen och komma igång med träningen. Kanske har du redan försökt och misslyckats.
Ett vanligt fel är att man vill för mycket och försöker göra allt på en gång. Det kanske viktigast och allra svåraste kan vara att komma till rätta med sötsuget.
Det första steget till att komma igång med sunda vanor igen kan vara så enkelt men ändå så effektivt som att ta hjälp av koncentrerad och fermenterad ostvassle.

Gynnar både maghälsan och sommarformen
Ostvassle är kanske mest känt som basen till en god maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som för över 60 år sedan blev pappa till det ekologiska ostvasslet Molkosan, använde ofta vassle som en kur för att rena kroppen, men också för de patienter som ville gå ner i vikt.

Gynnar bildandet av goda bakterier i tarmen
Ostvassle sänker och stabiliserar både insulin och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Vogel menade att ostvassle aktiverar levern, vilket är basen för ostvasslets utrensande förmåga. Ostvassle kan också reglera vätskeöverskottet på grund av att den har en lätt vätskedrivande effekt.
Ostvassle i form av Vogels Molkosan innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ , vilket gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. När man äter en osund kost tar de onda bakterierna över.

► Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Sänker och stabiliserar insulin och blodsocker
Forskare har gjort flera studier de senaste åren som bekräftar att Vogels teorier om ostvassle var rätt. I en av studierna fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta antingen rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydligt i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydrater intogs.

Förlänger mättnadskänslan
Vid två andra tillfällen ville forskarna undersöka hur ostvassle påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Båda studierna visade att Molkosan gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassle, som också ger en sund tarmflora, även normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

 

► Läs också: Antibiotika påverkar slår ut tarmfloran och triggar viktökning

Några tumregler för god hälsa
När du fått hjälp att dämpa sockersuget, äter du mindre och då mår du också bättre. Det gör att du får mer ork och kanske den energi som behövs för att ta upp träningen. Och när du väl kommit igång med fysisk aktivitet är det lättare att hålla sig till sunda matvanor. En kombination av frisk luft, bra mat och motion gör det också lättare att sova.
En av förutsättningarna att hålla sig normalviktig och bibehålla fastheten i huden genom livet är att blodsockret och insulinet är lågt, och där kan ostvassle göra nytta.
Så med andra ord: Börja med det viktigaste – dämpa sötsuget och ta sedan en sak i taget!

► Läs också: 16 knep för dig som vill nå formen fortare!

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Det här kan ostvassle göra:
… öka insulinkänsligheten.
… stabilisera blodsockret.
… förlänga mättnadskänslan.
… reglera vätskeöverskottet.
… bidra till en bra miljö i tarmen.
… göra miljön i tarmen mer basisk. Då goda bakterierna överlever och skapar förutsättningar för en fungerande matsmältning.

Hemligheten är mjölksyrabakterien L+
Hälsopionjären Alfred Vogel visste att ostvassle var naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran (L+) som är basen till god maghälsa. Hans utmaning var att vasslen måste användas färskt eftersom den snabbt jäste och blev förstörd. 1955 kom den första Molkosanen ut i Schweiz och då hade Vogel skapat en unik fermenteringsprocess och lyckades göra vassleprodukten stabil.

Mjölksyrabakterien L+ kan:
… skapa förutsättningar för en frisk tarmflora.
… försvåra för dåliga bakterier att få fäste.
… bidra till bättre matsmältningen.
… hålla tarmrörelserna igång och underlätta tömningen av tarmen.

Så använder du ostvassle:
• Ta 1 tsk-1 msk i ett stort glas vatten tre gånger per dag gärna 15 min innan du äter oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du har problem med magen.
• Efter någon vecka kan du sänka dosen till 1 msk per dag.
• Eftersom ostvassle i form av Vogels produkt Molkosan räknas som ett livsmedel kan du dricka det hur ofta du vill.

Gör en supersmoothie på grönkål och ostvassle
Grönkål är en vardaglig grönsak hos oss men i USA betraktas grönkål som den nya supermaten och används i nästan allt – grönkålssmoothies, grönkålsgryta, grönkålssoppa och även grönkålschips.
Grönkål är rikt på C-vitamin och innehåller även järn, antioxidanter och kalcium.

Ingredienser:
1 dl grönkål (färsk eller frusen)
1 päron
1⁄2 banan
1 dl jordgubbar (färska eller frusna)
1 msk grekisk yoghurt
2 msk Molkosan Fruit
2 dl vatten

Gör så här: 
Skala päronet och skär i små bitar. Lägg grönkål, päron, banan, jordgubbar, yoghurt, Molkosan Fruit (sötad med stevia) och vatten i en mixer och kör den tills den blir en krämig smoothie.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.