Kombinationsbehandling vid hypotyreos – det enda rätta? | Kurera.se
sköldkörtelpussel

Kombinationsbehandling vid hypotyreos – det enda rätta?

Underfunktion i sköldkörteln eller hypotyreos innebär att många av kroppens funktioner går på lågvarv. Bara i Sverige behandlas cirka 458 000 personer, det vill säga 4 procent av befolkningen för tillståndet. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen – snarare tvärtom.

Den bakomliggande orsaken till sjukdomen kan variera men de flesta fallen anses vara av autoimmun karaktär. Av de drabbade är 5–10 gånger fler kvinnor än män och hypotyreos benämns därför ibland som en dold kvinnosjukdom.

 

Sköldkörtel och hypofys samarbetar
Sköldkörteln producerar hormoner som är inblandade i många funktioner i kroppen men främst i ämnesomsättningen och med att balansera energinivån. Regleringen av sköldkörteln sker i hypofysen som bildar ett tyreoideastimulerande hormon förkortat TSH. Detta når sköldkörteln via blodbanan och stimulerar till produktion av hormoner. Halten av ett av hormonerna, T4, har i sin tur en bromsande effekt på produktionen av TSH i hypofysen. Hos en frisk person reglerar sköldkörteln och hypofysen alltså varandra så att det bildas en lagom mängd hormoner.

Två huvudsakliga hormoner
De hormoner sköldkörteln producerar består av aminosyran Tyrosin – den minsta byggstenen av proteiner – som bundit till sig jodatomer. Siffrorna i betäckningen står för de antalet atomer som hormonet innehåller. De två huvudsakliga hormoner som tillverkas är T4 (Tyroxin) och T3 (Trijodtyronin), där T4 är en lagringsform av hormonet och T3 den mer aktiva formen som kommunicerar direkt till cellen. Större delen av T3 bildas genom ombildning av T4 i kroppens olika vävnader genom enzymerna dejodinaser.

LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?

De flesta behandlas med syntetsikt hormon
Den idag vanligaste behandlingen för hypotyreos är med Levaxin. Medicinen innehåller det verksamma ämnet levotyroxin som är ett artificiellt hormon som liknar Tyroxin T4. Medicineringen innebär att patienten, ofta på livslång basis, får äta ett tillskott av den syntetiska versionen av T4 med antagande att kroppen sedan på egen hand omvandlar detta till de övriga hormonerna, och då framförallt till T3, som är mest biologiskt aktivt. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen –snarare tvärtom.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Kombination krävs för lyckat resultat
En studie publicerad i JCI, The Journal of Clinical Investigation, visar att endast en kombinationsbehandling, där både T4 och T3 ingår, kan göra patienter som är i behov av medicinering friska och helt symptomfria. Forskarna som ligger bakom studien menar att behandling av hypotyreos med bara levotyroxin exempelvis i form av Levaxin minskar vävnaders förmåga att omvandla T4 till det aktiva hormonet T3. Studien vittnar om att TSH- prover kan visa på normala värden trots att T3- nivåerna i blodet och vävnader kan vara låga och den drabbade uppleva sig fortsatt nedsatt av sjukdomen. Även i ETA:s (European Thyroid Association) riktlinjer från 2012 finns detta att läsa och författarna menar där att både T4 och T3 behövs för att ge normala vävnadshalter av T3.

 

LÄS OCKSÅ: Nadja gick från sköldkörtelsjuk till frisk

Naturligt sköldkörtelextrakt från gris
Innan Levaxinets tid var standardbehandling för hypotyreos att sätta in naturligt sköldkörtelextrakt i form av torkad sköldkörtel från gris, eftersom denna är mycket lik människans sköldkörtel och innehåller alla de hormoner en patient med hypoterios är i behov av. I nuläget krävs det att läkare som vill skriva ut det naturliga preparatet ansöker om licens vilket endast skedde till ungefär 1000 patienter under 2017.

Hur läkare och kliniker hanterar redan medicinerade hypotyreospatienter med kvarvarande symptom varierar. Behandlingen är ofta inriktad på att styra TSH-värdet inom referensramarna men borde enligt forskningen alltså även fokusera på värdena för hormonerna T4 och T3 så att dessa balanseras och inte överstiger referensvärdena.

Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare

Källa: The Journal of Clinical Investigation och  Sköldkörtelförbundet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.