Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sköldkörtelpussel

Kombinationsbehandling vid hypotyreos – det enda rätta?

Underfunktion i sköldkörteln eller hypotyreos innebär att många av kroppens funktioner går på lågvarv. Bara i Sverige behandlas cirka 458 000 personer, det vill säga 4 procent av befolkningen för tillståndet. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen – snarare tvärtom.

Den bakomliggande orsaken till sjukdomen kan variera men de flesta fallen anses vara av autoimmun karaktär. Av de drabbade är 5–10 gånger fler kvinnor än män och hypotyreos benämns därför ibland som en dold kvinnosjukdom.

 

Sköldkörtel och hypofys samarbetar

Sköldkörteln producerar hormoner som är inblandade i många funktioner i kroppen men främst i ämnesomsättningen och med att balansera energinivån. Regleringen av sköldkörteln sker i hypofysen som bildar ett tyreoideastimulerande hormon förkortat TSH. Detta når sköldkörteln via blodbanan och stimulerar till produktion av hormoner. Halten av ett av hormonerna, T4, har i sin tur en bromsande effekt på produktionen av TSH i hypofysen. Hos en frisk person reglerar sköldkörteln och hypofysen alltså varandra så att det bildas en lagom mängd hormoner.

Två huvudsakliga hormoner

De hormoner sköldkörteln producerar består av aminosyran Tyrosin – den minsta byggstenen av proteiner – som bundit till sig jodatomer. Siffrorna i betäckningen står för de antalet atomer som hormonet innehåller. De två huvudsakliga hormoner som tillverkas är T4 (Tyroxin) och T3 (Trijodtyronin), där T4 är en lagringsform av hormonet och T3 den mer aktiva formen som kommunicerar direkt till cellen. Större delen av T3 bildas genom ombildning av T4 i kroppens olika vävnader genom enzymerna dejodinaser.

LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?

De flesta behandlas med syntetsikt hormon

Den idag vanligaste behandlingen för hypotyreos är med Levaxin. Medicinen innehåller det verksamma ämnet levotyroxin som är ett artificiellt hormon som liknar Tyroxin T4. Medicineringen innebär att patienten, ofta på livslång basis, får äta ett tillskott av den syntetiska versionen av T4 med antagande att kroppen sedan på egen hand omvandlar detta till de övriga hormonerna, och då framförallt till T3, som är mest biologiskt aktivt. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen –snarare tvärtom.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Kombination krävs för lyckat resultat

En studie publicerad i JCI, The Journal of Clinical Investigation, visar att endast en kombinationsbehandling, där både T4 och T3 ingår, kan göra patienter som är i behov av medicinering friska och helt symptomfria. Forskarna som ligger bakom studien menar att behandling av hypotyreos med bara levotyroxin exempelvis i form av Levaxin minskar vävnaders förmåga att omvandla T4 till det aktiva hormonet T3. Studien vittnar om att TSH- prover kan visa på normala värden trots att T3- nivåerna i blodet och vävnader kan vara låga och den drabbade uppleva sig fortsatt nedsatt av sjukdomen. Även i ETA:s (European Thyroid Association) riktlinjer från 2012 finns detta att läsa och författarna menar där att både T4 och T3 behövs för att ge normala vävnadshalter av T3.

 

LÄS OCKSÅ: Nadja gick från sköldkörtelsjuk till frisk

Naturligt sköldkörtelextrakt från gris

Innan Levaxinets tid var standardbehandling för hypotyreos att sätta in naturligt sköldkörtelextrakt i form av torkad sköldkörtel från gris, eftersom denna är mycket lik människans sköldkörtel och innehåller alla de hormoner en patient med hypoterios är i behov av. I nuläget krävs det att läkare som vill skriva ut det naturliga preparatet ansöker om licens vilket endast skedde till ungefär 1000 patienter under 2017.

Hur läkare och kliniker hanterar redan medicinerade hypotyreospatienter med kvarvarande symptom varierar. Behandlingen är ofta inriktad på att styra TSH-värdet inom referensramarna men borde enligt forskningen alltså även fokusera på värdena för hormonerna T4 och T3 så att dessa balanseras och inte överstiger referensvärdena.

Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare

Källa: The Journal of Clinical Investigation och  Sköldkörtelförbundet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!