Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sköldkörtelpussel

Kombinationsbehandling vid hypotyreos – det enda rätta?

Underfunktion i sköldkörteln eller hypotyreos innebär att många av kroppens funktioner går på lågvarv. Bara i Sverige behandlas cirka 458 000 personer, det vill säga 4 procent av befolkningen för tillståndet. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen – snarare tvärtom.

Den bakomliggande orsaken till sjukdomen kan variera men de flesta fallen anses vara av autoimmun karaktär. Av de drabbade är 5–10 gånger fler kvinnor än män och hypotyreos benämns därför ibland som en dold kvinnosjukdom.

 

Sköldkörtel och hypofys samarbetar
Sköldkörteln producerar hormoner som är inblandade i många funktioner i kroppen men främst i ämnesomsättningen och med att balansera energinivån. Regleringen av sköldkörteln sker i hypofysen som bildar ett tyreoideastimulerande hormon förkortat TSH. Detta når sköldkörteln via blodbanan och stimulerar till produktion av hormoner. Halten av ett av hormonerna, T4, har i sin tur en bromsande effekt på produktionen av TSH i hypofysen. Hos en frisk person reglerar sköldkörteln och hypofysen alltså varandra så att det bildas en lagom mängd hormoner.

Två huvudsakliga hormoner
De hormoner sköldkörteln producerar består av aminosyran Tyrosin – den minsta byggstenen av proteiner – som bundit till sig jodatomer. Siffrorna i betäckningen står för de antalet atomer som hormonet innehåller. De två huvudsakliga hormoner som tillverkas är T4 (Tyroxin) och T3 (Trijodtyronin), där T4 är en lagringsform av hormonet och T3 den mer aktiva formen som kommunicerar direkt till cellen. Större delen av T3 bildas genom ombildning av T4 i kroppens olika vävnader genom enzymerna dejodinaser.

LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?

De flesta behandlas med syntetsikt hormon
Den idag vanligaste behandlingen för hypotyreos är med Levaxin. Medicinen innehåller det verksamma ämnet levotyroxin som är ett artificiellt hormon som liknar Tyroxin T4. Medicineringen innebär att patienten, ofta på livslång basis, får äta ett tillskott av den syntetiska versionen av T4 med antagande att kroppen sedan på egen hand omvandlar detta till de övriga hormonerna, och då framförallt till T3, som är mest biologiskt aktivt. Forskning visar dock att långt ifrån alla blir hjälpta av standardbehandlingen –snarare tvärtom.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Kombination krävs för lyckat resultat
En studie publicerad i JCI, The Journal of Clinical Investigation, visar att endast en kombinationsbehandling, där både T4 och T3 ingår, kan göra patienter som är i behov av medicinering friska och helt symptomfria. Forskarna som ligger bakom studien menar att behandling av hypotyreos med bara levotyroxin exempelvis i form av Levaxin minskar vävnaders förmåga att omvandla T4 till det aktiva hormonet T3. Studien vittnar om att TSH- prover kan visa på normala värden trots att T3- nivåerna i blodet och vävnader kan vara låga och den drabbade uppleva sig fortsatt nedsatt av sjukdomen. Även i ETA:s (European Thyroid Association) riktlinjer från 2012 finns detta att läsa och författarna menar där att både T4 och T3 behövs för att ge normala vävnadshalter av T3.

 

LÄS OCKSÅ: Nadja gick från sköldkörtelsjuk till frisk

Naturligt sköldkörtelextrakt från gris
Innan Levaxinets tid var standardbehandling för hypotyreos att sätta in naturligt sköldkörtelextrakt i form av torkad sköldkörtel från gris, eftersom denna är mycket lik människans sköldkörtel och innehåller alla de hormoner en patient med hypoterios är i behov av. I nuläget krävs det att läkare som vill skriva ut det naturliga preparatet ansöker om licens vilket endast skedde till ungefär 1000 patienter under 2017.

Hur läkare och kliniker hanterar redan medicinerade hypotyreospatienter med kvarvarande symptom varierar. Behandlingen är ofta inriktad på att styra TSH-värdet inom referensramarna men borde enligt forskningen alltså även fokusera på värdena för hormonerna T4 och T3 så att dessa balanseras och inte överstiger referensvärdena.

Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare

Källa: The Journal of Clinical Investigation och  Sköldkörtelförbundet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.