Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna shoppar mat

Konsumenten omedveten om sin roll i matsvinnet

Tips och trix:

• Planera dina inköp – skriv inköpslista.

• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.

• Undvik storförpackningar av färskvaror.

• Förvara maten på rätt sätt.

• Laga mat på rester.

• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.

• Laga lagom mycket mat.

• Gör matlådor av överbliven mat.

• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.

• Genomskinliga burkar i kyl och frys.

• Ge bort till grannen om du ska åka bort.

• Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C.

• Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre.

• Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado, kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.

• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.

Nästan hälften av svenska folket tror att livsmedelsbutikerna är den grupp som slänger mest matavfall i livsmedelskedjan. Men verkligheten är en annan – medan livsmedelsbutikerna står för sex procent av avfallet står hushållen för två tredjedelar: 64 procent. Mer än hälften av svenska folket anser att de kan planera bättre i hushållet för att minska sitt egna matsvinn.

Den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår totala miljöpåverkan. Till exempel står den för cirka 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan. I den svenska livsmedelskedjan från jord till bord slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall, Cirka sex procent av det kommer från livs­medelsbutikerna. Det visar en färsk undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har låtit göra. Dåliga rutiner och beställnings­prognoser men också konsumentens förväntningar om dignande butikshyllor och fläckfria grönsaker ligger bakom svinnet.

 

Frysa in överbliven mat och planera
Mer än hälften (58 procent) anger att de kan göra mer för att minska det egna matsvinnet i sitt hushåll. Att planera bättre, frysa in överbliven mat och inte laga för mycket mat är de åtgärder som man främst tror att man kan bli bättre på.
– Alla måste bidra till att minska matsvinnet, och viktigast just nu är att vi konsumenter kommer till insikt om att vi slänger mängder av mat och att vi gör något åt det. Det är bra för plånboken, det är bra för miljön säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.

Coop arbetar med flera olika åtgärder för att minska matsvinnet. Under 2013, minskade de matsvinnet med cirka 2 000 ton i 400 butiker, det motsvarar ungefär 4 000 ton CO2. Det är lika mycket CO2 som 200 000 svenska bilar släpper ut på ett år.

(Undersökningen är genomförd i YoGov Sveriges Internetpanel under perioden 15-18 maj 2014. 1.008 personer har svarat.)

Källa: www.slangintematen.se

 

 

Av Emma V Larsson


Tips och trix:

• Planera dina inköp – skriv inköpslista.

• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.

• Undvik storförpackningar av färskvaror.

• Förvara maten på rätt sätt.

• Laga mat på rester.

• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.

• Laga lagom mycket mat.

• Gör matlådor av överbliven mat.

• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.

• Genomskinliga burkar i kyl och frys.

• Ge bort till grannen om du ska åka bort.

• Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C.

• Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre.

• Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado, kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.

• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.