Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever | Kurera.se

Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Glyfosat det aktiva ämnet i bekämpningsmedlet Roundup, har kopplats till leversjukdom visar ny forskning. I studien som är den första i sitt slag, rapporterar forskare en koppling mellan bekämpningsmedlet och negativa effekter på levern.

I en studie som publicerades i Clinical Gastroenterology and Hepatology , undersökte ett team vid University of California San Diego School of Medicine, glyfosatsekretion i urinprover från två patientgrupper - med en diagnos av NASH en typ av alkoholfri fettsleversjukdom eller NAFLD och de utan. Och resultaten talar sitt tydliga språk. Oavsett ålder, etnicitet, BMI eller diabetes, var glyfosatrester signifikant högre hos patienter med NASH än hos patienter med friskare lever.

 

Fettlever och glyfosat går hand i hand
Fynden, i kombination med tidigare djurstudier, tyder på en koppling mellan användningen glyfosat i livsmedelsproduktionen, vilket har ökat betydligt under de senaste 25 åren och förekomsten av NAFLD eller Icke-alkohol­orsakad fett­leversjukdom i USA. Vilket också har varit på uppgång i två decennier.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Kopplingar hos råttor väckte tanken
Det finns en handfull studier, där djur matats med Roundup eller glyfosat direkt, och alla pekar på en utveckling av leverpatologi enligt Mills,  forskaren som lett studien. Det var dessa upptäckter som väckte tanken att det kunde vara exponeringen för det kontroversiella bekämpningsmedlet som driver på ökningen av leversjukdom.

LÄS OCKSÅ: Studie visar samband mellan fosterskador och bekämpningsmedel

Tester med helt ekologisk diet
Studien undersökte urinprover från 93 patienter. Patienterna rekryterades ursprungligen som en del av en större studie vid UC San Diego NAFLD Research Center och genomfördes mellan 2012 och 2018. Förekomsten av NAFLD undersöktes med hjälp av leverbiopsier.

Nästa steg är att sätta en grupp patienter på en helt ekologisk diet och följa dem under flera månader för att undersöka hur en diet fri från bekämnpingsmedel kan påverka biomarkörer av leversjukdom.

 

LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor

"Har bara undersökt en kemikalie"
Glyfosat är det bekämpningsmedel som används mest i USA. Det utvecklades och patenterades av Monsanto på 1970-talet och försäljningen utgör cirka 50 procent av företagets årliga intäkter.

De ökande nivåerna av glyfosat i människans urin korrelerar med konsumtionen av Roundup-behandlade grödor i vår kost menar professor Paul J. Mills som lett arbetet med studien. Men även om denna studie visar en koppling mellan exponering för bekämpningsmedel och leversjukdom hos människor, kvarstår mycket arbete enligt Mills:"Det finns så många kemikalier som vi utsätts för," sa han. "Vi har bara mätt en."

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.