Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever | Kurera.se

Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Glyfosat det aktiva ämnet i bekämpningsmedlet Roundup, har kopplats till leversjukdom visar ny forskning. I studien som är den första i sitt slag, rapporterar forskare en koppling mellan bekämpningsmedlet och negativa effekter på levern.

I en studie som publicerades i Clinical Gastroenterology and Hepatology , undersökte ett team vid University of California San Diego School of Medicine, glyfosatsekretion i urinprover från två patientgrupper - med en diagnos av NASH en typ av alkoholfri fettsleversjukdom eller NAFLD och de utan. Och resultaten talar sitt tydliga språk. Oavsett ålder, etnicitet, BMI eller diabetes, var glyfosatrester signifikant högre hos patienter med NASH än hos patienter med friskare lever.

 

Fettlever och glyfosat går hand i hand
Fynden, i kombination med tidigare djurstudier, tyder på en koppling mellan användningen glyfosat i livsmedelsproduktionen, vilket har ökat betydligt under de senaste 25 åren och förekomsten av NAFLD eller Icke-alkohol­orsakad fett­leversjukdom i USA. Vilket också har varit på uppgång i två decennier.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Kopplingar hos råttor väckte tanken
Det finns en handfull studier, där djur matats med Roundup eller glyfosat direkt, och alla pekar på en utveckling av leverpatologi enligt Mills,  forskaren som lett studien. Det var dessa upptäckter som väckte tanken att det kunde vara exponeringen för det kontroversiella bekämpningsmedlet som driver på ökningen av leversjukdom.

LÄS OCKSÅ: Studie visar samband mellan fosterskador och bekämpningsmedel

Tester med helt ekologisk diet
Studien undersökte urinprover från 93 patienter. Patienterna rekryterades ursprungligen som en del av en större studie vid UC San Diego NAFLD Research Center och genomfördes mellan 2012 och 2018. Förekomsten av NAFLD undersöktes med hjälp av leverbiopsier.

Nästa steg är att sätta en grupp patienter på en helt ekologisk diet och följa dem under flera månader för att undersöka hur en diet fri från bekämnpingsmedel kan påverka biomarkörer av leversjukdom.

 

LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor

"Har bara undersökt en kemikalie"
Glyfosat är det bekämpningsmedel som används mest i USA. Det utvecklades och patenterades av Monsanto på 1970-talet och försäljningen utgör cirka 50 procent av företagets årliga intäkter.

De ökande nivåerna av glyfosat i människans urin korrelerar med konsumtionen av Roundup-behandlade grödor i vår kost menar professor Paul J. Mills som lett arbetet med studien. Men även om denna studie visar en koppling mellan exponering för bekämpningsmedel och leversjukdom hos människor, kvarstår mycket arbete enligt Mills:"Det finns så många kemikalier som vi utsätts för," sa han. "Vi har bara mätt en."

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.