Annons
Annons

Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem

Brist på D-vitamin kan inte bara resultera i ett skört skelett. Flera studier har på senare tid även visat på direkta samband mellan låga D-vitaminnivåer och en lång rad tillstånd, som till exempel diabetes, autism, MS, fetma och vissa cancersjukdomar. Nu kopplar en helt färsk studie även D-vitaminbrist till allvarliga hjärtproblem som kranskärlsproblem, hjärtinfarkt och stroke - och visar dessutom vid vilken nivå av brist som risken blir förhöjd.

Redaktionen

10 januari, 2016
Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
Dela inlägget

Brist på D-vitamin kan inte bara resultera i ett skört skelett. Flera studier har på senare tid även visat på direkta samband mellan låga D-vitaminnivåer och en lång rad tillstånd, som till exempel diabetes, autism, MS, fetma och vissa cancersjukdomar.
Nu kopplar en helt färsk studie även D-vitaminbrist till allvarliga hjärtproblem som kranskärlsproblem, hjärtinfarkt och stroke – och visar dessutom vid vilken nivå av brist som risken blir förhöjd.

Det är känt att många svenskar lider brist på D-vitamin under vinterhalvåret.
Är du orolig för hjärtbesvär bör du dock se till att hålla extra koll på din D-vitaminnivå och undvika brist.
Tidigare forskning – bland annat en stor tio års-studie på närmare 20 000 medelålders män utförd vid Harvard school of public health – har till exempel visat att för låga nivåer av det viktiga vitaminet är en potentiell förklaring till fler drabbas av hjärtinfarkt under det mörka vinterhalvåret.

Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

Fördubbla D-vitaminet och halvera risken för hjärtinfarkt
En fördubbling av halten D-vitamin i blodet halverar risken för hjärtinfarkt, visade Harvard-studien bland annat. Analyser av blodprover indikerade att risken var mer än fördubblad för de med minst D-vitamin i blodet, men även de med genomsnittliga halter löpte 60 procent ökad risk. Resultaten publicerades i den prestigefyllda tidskriften Archives of internal medicine. Läs mer om studien här (extern länk).

D-vitaminnivån – en viktig indikator för hjärthälsa
Den senaste studien på det viktiga D-vitaminet visar vilka nivåer av vitaminer som bör anses som gränsvärden för ohälsa.
Hjärtforskare vid Intermountain Medical Center Heart Institute i Salt Lake City har i en studie funnit att patienter, ur en hjärtsynpunkt, mår bra och sällan behöver ytterligare behandling, om deras vitamin D-nivå ligger någonstans över 15 nanogram per milliliter.
Ett enkelt blodprov är bästa sättet att avgöra brist på D-vitamin och kan visa om du behöver extra tillskott för att förebygga ohälsa.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

En av tio har för låga nivåer
Värden över 30 har tidigare ansetts normalt men den nya forskningen menar att – ur hjärt- kärlhälsoperspektiv – kan alla med värden över 15 nanogram per milliliter anses friska. Men även om en nivå över 15, ur hjärtsynpunkt, kan anses som säker har en av tio människor fortfarande D-vitaminnivåer lägre än så, vilket är en betydande andel av befolkningen.

Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

35 procent ökad risk för hjärtproblem vid nivåer lägre än 15
230 000 patienter delades upp i fyra grupper (<15 ng / ml, 15-29, 30-44, ≥45) och följdes under tre år av forskare som letade efter stora negativa hjärthändelser såsom till exempel dödsfall, kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, stroke och fall av hjärt- eller njursvikt.
Forskarna fann att för nio procent av patienterna i den grupp som hade lägre nivåer än 15, var risken för kardiovaskulära besvär förhöjd med 35 procent jämfört med de andra tre grupperna.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Många riskgrupper
Kroppen producerar själv D-vitamin med hjälp av solljus och det finns även i vissa livsmedel, som till exempel fisk, fiskleverolja, äggula samt i vissa mejeri- och spannmålsprodukter.
Personer som inte utsätts för tillräcklig exponering av solljus, till exempel i länder med en lång mörk vinter, har ofta för låga D-vitaminnivåer.
Andra grupper i risk för brist är gravida, små barn, äldre personer, personer med kraftig övervikt samt personer med mörk hud – som har ett högre skydd mot ultravioletta strålar.

Resultaten från studien presenterades vid American Heart Association Scientific Session i november.

Läs också: I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!

Källa: Intermountain Medical Center

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons