Annons
Annons

Koppling mellan livsstil och risk för tarmcancer

Livsstilsfaktorer som övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck och blodsocker innebär ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm. Nu visar svensk forskning att de som utvecklar cancer bland annat har högre BMI, blodfetter och blodtryck

Redaktionen

21 november, 2018
Koppling mellan livsstil och risk för tarmcancer
Dela inlägget

Livsstilsfaktorer som övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck och blodsocker innebär ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm. Nu visar svensk forskning att de som utvecklar cancer bland annat har högre BMI, blodfetter och blodtryck.

Att livsstilsfaktorer som övervikt och relaterade tillstånd, ökar risken för att utveckla tjocktarms- och ändtarmscancer är känt. Men tydliga riskfaktorer har varit svåra att identifiera. En förklaring skulle kunna vara att tjock- och ändtarmscancer inte är en sjukdom, utan flera, med sina egna riskfaktorer. Inom cancerforskningen tittar man nu mer på vilken betydelse olika molekylära egenskaper i tumören har för prognos och behandling.

Öppnar upp för förebyggande åtgärder
Forskning om olika undertyper av tjocktarms- och ändtarmscancer har redan lett till att patienter ges olika behandlingar, men huruvida dessa olika undertyper också är förknippade med olika riskfaktorer har hittills varit oklart. Robin Myte, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet menar att kopplingen mellan metabola faktorer och tjocktarms- och ändtarmscancer öppnar upp för att förebyggande åtgärder skulle kunna ha effekt för att minska alla undertyper av cancer i tjocktarm och ändtarm.

LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Följde personer i 30 års tid
Data och blodprover från ett stort antal personer som deltagit i hälsoundersökningar i Västerbotten har följts i upp emot 30 år. Metabola riskfaktorer så som kroppsmasseindex, BMI, och andra faktorer skiljer sig hos personer som senare i livet utvecklade tjocktarms- och ändtarmscancer jämfört med personer som inte utvecklade cancer. Forskarna analyserade även tumörvävnad från cancerpatienterna för att se om tjock- och ändtarmscancer kan betraktas som en sjukdom eller flera sjukdomar med olika riskfaktorer.

LÄS OCKSÅ: Årets nobelpris i medicin mobiliserar mot cancer

Avvikande värden hos de som blev sjuka
Avhandlingen visar att de som senare utvecklade cancer hade högre BMI, blodfetter, blodtryck och avvikande nivåer på olika vitaminer och andra ämnen i blodet jämfört med de som inte utvecklade cancer. Dessa skillnader var liknande oavsett cancertyp. Tidigare studier på har visat att rökning verkar vara kopplat till risken för en specifik typ av sjukdomen, medan resultaten från studier på övervikt har varit oklara. Andra faktorer som blodfetter, insulinresistens eller olika vitaminer i blodet, har inte inte undersökts tidigare.

Av redaktionen

Källa: Forkning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons